Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší thriller na tému terorizmus má zaujímavé obsadenie. Určite pripomenie nedávne Scottove Pravidlá lži a kvalitou v ničom nezaostáva. D.Cheadle a G. Pearce hrajú čo im sily stačia, no mňa zaujal herec S. Taghmaoui, ktorý je často obsadzovaný v podobných úlohách. Najzaujimávejšia je asi scéna z väzenia v Jemene a stret dvoch vodcov. "Päťdesiat mužov je ochotných pre mňa zabíjať!"... "A koľko ich je pripravených pre teba zomrieť?"... Pointa so záverečnými atentátmi v autobusoch bola dosť čitateľná už dávno pred záverom, napriek tomu je to kvalitný thriler, odporúčam. Alááhuakbar!!! 80%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum! Musím se přiznat, že celé ty skoro dvě hodiny - zvláště po skvělém začátku - jsem se modlil k Alláhovi, aby to scénárista a tvůrci vůbec (jak je holt v Hollywoodu tak často pro diváckou podbízivost zvykem, že) nezkazili přehnaným vlastenčením, nějakou velkou dějovou pitomostí či nelogickými zvraty a trošku jsem byl tedy ke konci zklamán. Ta scéna s autobusem mě totiž už docela i naštvala, to je tedy u fousu prorokova opravdová scénáristická svévole a i celý konec je po tom všem (i přes drobné těžkouvěřitelné scénky a nevěrohodnosti - a například nechce se mi věřit, že by náš hrdina se svým pro tajné služby profláknutým výzorem mohl tak snadno nepozorovaně cestovat po celém světě) vcelku smysluplném a odsýpajícím ději docela nejapný, nabízelo se totiž po vraždě Samirova "řídícího důstojníka" skvělé rozřešení - že by tedy byl opravdu brán a skončil zabit jako terorista a zrádce. No jo. Co ale čekat od hw politického americky korektního thrilleru, že. A tak náš hrdina přes všechnu kontroverznost děje nakonec vše jak na drátkách vyřeší, všechny zlosyny briskně porazí, pomudruje nad životem a nad Bohem (ještě že je "jediný a veliký", že...) a pohádky je šmytec... Jak říkám, trošku zklamání, ale zase v rámci žánru... . . . Tak wa alejkum salam a Allāhu Akbar! - - - - - (Poprvé viděno 15.5.2012 na dvd /v původním formátu obrazu a s orig. zvukovou stopou a č. titulky/, hodnocení 2067., komentář zde jako stopadesátýdevátý - 15.5.2012) ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Napínavá dvouhodinovka působí jako dobře odvedená televizní fuška od BBC, ale to jí nikterak neubírá na síle. Don Cheadle působí mezi muslimskými teroristy jako strašák do zelí, ale vyhazuje budovy ostošest a cestuje po světě skoro jako James Bond. Vše je tu obráceně - terorista je za elegána, co má vždycky navrch před počestným agentem FBI. Když se začne hrací deska obracet ve prospěch "hollywoodského systému", začne film odhazovat trumfy, ale Nachmanoff je zručnější, než by se mohlo zdát a těží charisma Dona Cheadlea až do úplného dna. Zrádce v některých ohledech připomene hongkongskou Volavku, ale jede ve svém vlastním pruhu teroristických dramat, která se snaží uniknout stínu politické korektnosti. Tentokrát opět marně, ale přesto se ctí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě na tomto naprosto podprůměrně natočeném thrilleru o hrozbě terorismu překvapilo, je skutečnost, že autorem námětu je komik Steve Martin a do něj bych to nikdy neřekl. Terorismus je dost ožehavé a složité téma a autor scénáře, a současně i režisér Jeffrey Nachmanoff, to všechno až nesmyslně zjednodušuje, že je přímo zázrak, že to herecká dvojka Don Cheadle a Guy Pearce s takovým přehledem ustáli a nevypadali u toho jako šašci. Nachmanoff je nutí pronášet repliky, které jako by vypadly z nějaké slaboduché parodie, o moc slavnější to není ani s akční složkou filmu, protože je jí nejen poskrovnu, ale je i mizerně natočena a výbuchy se opravdu moc nepovedly. Vyskytují se zde i světlejší okamžiky, mezi něž patří nelítostné svržení nepohodlného mladého teroristy z mostu nebo finální akce spočívající v odpálení autobusů, kdy se nervozita islámských teroristů před akcí perfektně přenese i na diváka. Jenže pak přijde typický trapný závěr filmu, ve kterém všechno dobře dopadne, hlavní hrdina je očištěn a dá se na pokání. Tohle by neobstálo ani v komiksu, natož ve vážně míněném thrilleru. Zrádce je slabý a nepravděpodobný film. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Agenti Roy Clayton (Guy Pearce) a Max Archer (Neal McDonough) jsou na stopě bývalému armádnímu důstojníkovi Samiru Homovi (Don Cheadle), který - jak se zdá - změnil strany a nyní je aktivním členem islámské teroristické buňky, která má na svědomí několik bombových útoků všude po světě. Navíc nyní plánuje velký útok někde ve Spojených státech, a jen agenti Clayton a Archer jej mohou zastavit... Vzhledem k tomu, že mám nyní aktivně rozkoukaný seriál Homeland s nachlup stejnou tématikou, připadal jsem si při sledování filmu "jako doma". Téma je dvojitého tajného agenta je docela zajímavé, a navíc i docela hezky natočené a se zajímavým hereckým obsazením - Pearce, McDonough i Cheadle mi do svých rolí perfektně zapadli. Kladné body film získává i díky zvláštní (a nadmíru logické) synchronizaci jednotlivých útočníků (rozepsaný mail na freemailu, který neodchází, a tudíž jej sledovací služby neodchytnou) i vlastní likvidace útočníků (byť jsem něco podobného očekával). Celkově mám z tohoto filmu docela dobrý pocit - byť na krále žánru (výše zmíněný Homeland či Labyrint lží to jaksi nemá)... ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Když si Samir koupí jablko na trhu v Marseille tak na plátěné střeše, když opouští trh, můžete vidět odlišnost v překladech - francouzsky "traiteur" (to znamená lahůdky) a v angličtině "traitre" (to znamená zrádce) což je název filmu. (rozbris)

Reklama

Reklama