Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce ! Columbo bol perfektný. Na debut neskutočne dobré a neupadá pred ďalšími časťami ani náhodou. Peter Falk sa do tejto role neskutočne hodí a dokázal to hlavne svojim monológom zo slečnou pomáhajúcou pri vražde. Také vzplanutie emócií uňho častým úkazom nie sú, ale bolo skvelé vidieť aj inú tvár môjho obľúbeného inšpektora.___Scenáristi zabudovali pár skvelých obratov do deja, čo ho zdynamizovalo, a niektoré zábery mi pripomínali Hitchcocka. Veľmi kvalitný kus práce jednak ako časť kultu, jednak ako samostatná jednotka. ()

sator

všechny recenze uživatele

Peter Falk se dozvěděl o scénáři a o roli si jim řekl, když se ale po úspěchu filmu mělo pokračovat seriálem, do dlouhého projektu už se mu ale vůbec nechtělo. Poznávací znamenaní detektiva Columba (Peter Falk) jsou  kromě pomačkaného pláště a doutníku také vůz kabriolet Peugeot 403, vůz byl využit náhodou, protože jej zapomněl ve studiu neznámý francouzský herec a Falkovi se zalíbil. ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Opening credits jak z nízkorozpočtové bondovky, velmi stylové. Peter Falk ve svém Colombovském debutu možná působí uhlazeněji (dokonce elegantněji) ale atributy, které dělají jeho postavu legendární lze pozorovat už tady. A zejména ty povahové, jak je vtipně glosuje jeho protivník: ´Columbo vy jste úžasný, jste nejvlezlejší člověk kterého jsem potkal a sympatický, jste sympatický! Už vám řekli, že jste komický? Jste jak uličnický skřítek, kterému někdo sebral jeho mochomůrku.´ Nesporným plusem je chytré naplánování a provedení vraždy inteligentním záporákem, co ze své psychiatrické profese dovede Columba skvěle odhadnout (jasně, že ve finále šanci nemá, ale zkusil to statečně). Jo a ten konec, souhlasím mohl být promyšlenější, ale na poprvé se takovéto chybičky odpouštějí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady ještě osmatřicetiletý Peter Falk netušil, že se jednou jeho Colombo stane celosvětovým hitem. Pilot byl navíc velmi podařený po všech stránkách do posledních napjatých pěti minut, možná i méně. Tady byl Colombo ještě štramák k nakousnutí, ostříhaný, oholený, baloňák skoro neviditelný. Asi sáhnu po jeho dalších kouscích, některé díly jako právě tenhle mně už skoro vyprchaly z hlavy. Výborný ! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ mi pamäť siaha, som Columbom nedotknutý, tak prečo nezačať úplným začiatkom, týmto pilotom. Vražda je tu na úrovni, je to promyslený intelektuální projekt. Bol som sice ukrátený hľadania a hádania vraha, ale zase sú tu neobvyklé veci ako psychický rozbor nielen vraha, ale aj Columba. Aj by to mohlo byť za päť hviezd pred pár desaťročiami, ale očakával som presne tie kroky ktoré nastali, kriminálka by predvídateľná byť nemala. Ibaže by to bolo tým, že som to predsa niekedy veľmi davno videl a usídlilo sa mi to v podvedomí. –––– Poručíku, poslední týden mi pokládáte poněkud nesmyslné otázky. A už mě začínají velmi unavovat. –––– Já nevím, ale se mnou je asi něco v nepořádku. Já nějak otravuju lidi, zdá se, že jsou ze mně nervózní. Možná mi řeknete, proč. Moje žena říkala, že by se na to měl někdo podívat. –––– Není tady zakázané kouřit, že ne? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Peter Falk se dozvěděl o scénáři a o roli si sám řekl, když se ale po úspěchu filmu mělo pokračovat seriálem, do dlouhého projektu už se mu ale vůbec nechtělo. (sator)
  • Film je zařazen v USA mezi 10 nejúspěšnějších televizních snímků v historii. (sator)
  • Známy detektívov pokrčený plášť údajne pochádzal priamo zo šatníka Petera Falka (Columbo). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama