Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Původně jsem vůbec neměl v plánu dívat se na film s označenim "romantická komedie", ale nějak zrovna nic lepšího v televizi nešlo, tak jsem to zkusil. A ten film se mi začal od prvních minut dost zamlouvat. Nápad je to opravdu výbornej a originální. Sice jak film ubíhá, tak pokud by se v tom člověk chtěl nějak vrtat, našly by se tam nejrůznější věci, který jsou dost nelogický, případně si vyloženě odporujou, ale tentokrát to filmu odpouštim. Bral jsem to prostě jako naprosto smyšlenej svět, ve kterym nemá smysl řešit nějakou logiku, ale jenom si vychutnávat nejrůznější trefný a vtipný narážky na ten náš svět. Dost dlouho jsem uvažoval zase po dlouhý době o maximálnim hodnocení, ale nějak mi prostě neseděl ten romantickej obal. Zejména druhá polovina je plná nejrůznějších romantickejch klišé, takže hvězda dolů... 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Umenie pobaviť. Nie každý dobrý nápad sa podarí zrealizovať do finálnej podoby práve tak dobre ako je to už dlhšiu dobu pravidlom pre Rickyho Gervaisa. Najmä ak ide o ničo tak komplikované ako tento námet, kde stačila malinká odchýlka na to, aby sa z filmu stal len obyčajný nedomyslený produkt dnešnej filmovej pásovej výroby. Herecky veľmi dobre zvládnuté, učinné je aj brnkanie na city, no najmä humorná zložka vo filme vynikla ako niela na čiernom. Popri tom všetkom si však na svoje prídu aj skutoční filmoví gurmáni, ktorý dokážu oceniť aj niečo viac ako len vtipné scény a rýchle odsýpanie príbehu. Gervais totiž zašiel viac do hĺbky ako som očakával a ako sa spočiatku filmu zdalo. Jemná, ale účinná a týmpádom tvrdá kritika, ktorá nastavuje zrkadlo terajšej povrchnej generácii totiž vyšla na jednotku. 75%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais stojí za kultovou sériou office, ktorej som úprimne neprišiel na chuť, ale už samotný fakt, že vytvoril niečo kultové, vďaka čomu sa dostal do podvedomia verejnosti, z neho robia tvorcu, ktorý si svojich fanúšikov nájde. Úprimne, ja som si film pozrel skôr kvôli Jennifer Garner. Ale k veci. Film sa zahráva z veľmi originálnou myšlienkou, ktorá rovnako ako každá iná komédia so skvelou myšlienkou skončila u totálne priemerného spracovania. Dôvod? Takéto filmy lákajú do kina veľa ľudí, pretože pri nich človek nemusí rozmýšľať. Ale nechcem zase filmu krivdiť. Aj keď sa nejedná o geniálny film, rozhodne je to film na ktorý sa dobre pozerá a nebyť posledných 20 minút tak by som svoje hodnotenie zvýšil o hviezdičku vyššie. Niektoré veci mohli naozaj urobiť inak a premyslenejšie. Každopádne zobrazenie utopickej spoločnosti alá Gervais ma bavilo. Garner bola rovnako ako všade roztomilá a úchvatná. A šteky hercov ako Tambor, Hoffman, Norton už len zpríjemnili celkové vyznenie filmu. Rozhodne to nie je strata času. Pretože film je miestami naozaj vtipný. S tou paródiou na náboženstvo ma nielenže dostal ale dokázal nastaviť zrkadlo celej spoločnosti ceľkom prijateľným spôsobom. Tri zaslúžené hviezdy. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Lehce cynický nápad o vynálezu lhaní, který by byl výborný jako komediální skeč (postavy ostatně nejenže nedokážou lhát, ale nedokážou ani držet hubu). Ale těžko se na něm staví americká romantická komedie. První polovina je díky krutě upřímným výstupům postav fajn, druhá polovina je natahovaná, neupřímná a hloupá. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zajímavá ústřední premisa... ehm... a to je asi tak všechno, co jsem si z filmu odnesla. Prostředí nějakého no-name města na nudném americkém středozápadě - nuda. Herci hrají to, co jsme od nich viděli už sto a jednou. Scénář je stejně jako lidi z toho alternativního světa, kde neznají lež, naivní. Vlastně chci upozornit na jednu věc, která mě ve filmu neskutečně štvala: postava Jennifer Garner. Je to hloupá, povrchní pipka, co se chce vdát za pohledného chlapíka, aby měla hezké děti. Definice povrchnosti. Ricky Gervais (ačkoli není žádný krasavec) pro ni absolutně jako partner nepřipadá v úvahu, protože by jejich děti byly tlusté a měli pršáky místo nosu. Ruku na srdce, nepřetáhli byste jí přitom po tom kostnatým obličeji pánví? Ale tenhle film s tímhle myšlením operuje jako s něčím jasně daným. Nikdo neřekne: "Ricky, vykašli se na ní, vždyť je to hloupá, povrchní p...pipka!" Škoda, tenhle film si chce dělat srandu z tolika věcí, ale z hloupých a povrchních lidí zrovna ne... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)
  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama