Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ahoj, jsi tu brzo, zrovna jsem onanovala !!" ;) Opravdu geniální režijní, nutno zdůraznit filmový, debut Rickyho Gervaise, který sice nedokázal z té parádní nosné myšlenky vytřískat naprosté maximum, ale i tak stvořil snímek disponující tak neotřelým scénářem, jaký dlouhá léta nepamatuji, skrývajícím v sobě jak oduševnělou zábavu, tak i ironicky kritický pohled na dnešní nelehkou dobu a zejména nespočet dokonale úderných a vtipných hlášek !! Mimo výborného hereckého obsazení hlavních postav v čele s Rickym Gervaisem, roztomilou Jennifer Garner, Jasonem Batemanem či Philipem Seymourem Hoffmanem samozřejmě jako obvykle oceňuji i cameo, byť zde dokonale utajené, Edwarda Nortona !! ;) Za mě osobně Umění lhát platí za naprosto jedinečný a nesmírně osobitý snímek s Rickyho snadno čitelným podpisem, který bych však místo komedie označil jako silné sociální drama a zrcadlo v barevném, zdánlivě infantilně zábavném, rámu, nekompromisně nastavené celé společnosti !! Mimochodem všimněte si faktu, že ačkoliv všichni říkají jen a jen pravdu, nejsou vlastně nutně lepšími lidmi !! ;) Stále jsou to ty arogantní naduté zrůdy, které ostatní posuzují pouze dle genetické výbavy, vzhledu a finanční situace.. Navíc se nabízí otázka, kdo z nás by o informace, ač naprosto pravdivé, tohoto typu, jakými například Anna oblažuje Marka, skutečně stál !! ;) [ Dabing 7/10 ] Tradičně velmi dobrá práce Studia Pro-Time a tvůrčí skupiny Josefa Petráska. Opět tu však máme DVD verzi a verzi TV Prima. ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Slabé a nedotažené. Nápad se světem, kde člověk říká jen to, co si myslí, je suprovej, ale přijde mi to takové mdlé. Jednak se mi nelíbilo, že třeba zneužívání moci, kterou hlavní hrdina měl, nebylo zase až tolik - snad kromě vymyšlení náboženství. Po komediální stránce mi to nepřišlo nijak extra a romantický pasáže s Jennifer Gardner, kterejch je ve filmu taky až příliš, mi až vadily. Jak už jsem psal, prvotní nápad filmu je skvělej, ale ten koncept podle mě ani pořádně nefungoval, nosnej příběh to pořádně nemělo a ani bych to neoznačil za nějak záživnej film. Za týden si nevzpomenu ani na žádnou hlášku a znova si to taky pouštět nebudu. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v posledních pár letech viděl. Nápad se světem, kde se nelže, je výbornej a totálně cynickému Žervému naprosto sedí. Svět, kde si lidé vzájemně nepředstírají ani běžnou slušnost, to je prostor, kde se totálně vyřádil. Film se zlomí mesiášskou myšlenkou, ale po ní bohužel zklouzává spíš do romantiky, což je škoda. U Rickyho bych naopak uvítal, kdyby ke konci přitvrdil.... Asi holt úlitba US produkci. Nicméně i tak hodně povedená záležitost. Propříště doufám, že bude mistr tvořit na rodných ostrovech. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Fíha. Svět v němž nelze lhát a všichni říkají pravdu, co si o kom myslí hned a před ním, co si přejí, na co myslí. Tohle ráno zavést v naší realitě, tak jsem večer za největšího úchyla ve městě. Faktem je, že ten nápad je výborný a zpočátku je i skvěle zpracováván (rande, vyhazov z práce), jenže člověk tak nějak tuší, že se to zvrtne v tu nejméně sympatickou rovinu. A ono ano, zatažení a odhalení fungování náboženství do filmu se zdá zpočátku fajn a některé pasáže jsou výborné (když hlavní hrdina spoluobčanům řekne, že Muž nad mraky může i za špatné věci), jenže od tohoto okamžiku se film začíná hroutit a v samotném závěru z něj jsou již jen ruiny. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Umenie pobaviť. Nie každý dobrý nápad sa podarí zrealizovať do finálnej podoby práve tak dobre ako je to už dlhšiu dobu pravidlom pre Rickyho Gervaisa. Najmä ak ide o ničo tak komplikované ako tento námet, kde stačila malinká odchýlka na to, aby sa z filmu stal len obyčajný nedomyslený produkt dnešnej filmovej pásovej výroby. Herecky veľmi dobre zvládnuté, učinné je aj brnkanie na city, no najmä humorná zložka vo filme vynikla ako niela na čiernom. Popri tom všetkom si však na svoje prídu aj skutoční filmoví gurmáni, ktorý dokážu oceniť aj niečo viac ako len vtipné scény a rýchle odsýpanie príbehu. Gervais totiž zašiel viac do hĺbky ako som očakával a ako sa spočiatku filmu zdalo. Jemná, ale účinná a týmpádom tvrdá kritika, ktorá nastavuje zrkadlo terajšej povrchnej generácii totiž vyšla na jednotku. 75%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)
  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama