Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film, který si na nic nehraje a jen zprostředkovává zcela uvěřitelným způsobem osud jednoho člověka, jenž se narodil v nesprávné době na nesprávném místě. Jak přežít v zemi, kde jste sice členem komunity, vnitřně však nesdílíte její hodnoty. To z jednoho udělá životního psance. V případě tohoto příběhu přímo štvance... ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Housenkám pod nosem (knírek) jsem nefandila nikdy (snad jen když mě bylo pět). Ale IRA jsem fandila po celý svůj život, kdy jsem se o této radikální skupině doslechla. Po jednom referátu na střední škole jsem názor taky nezměnila....nu...až doteď. Nejprve musím podotknout, že i přes to, že dávám 5*, pro mne bylo obrovské zklamání, jak moc pro-britský tento film je. IRA je zlá, IRA zabíjí lidi...no a Britové taky...ale IRA jich určitě zabila víc. Moc velká škoda, že snímek není více nestranný. Ale zbytek je naprosto úžasný. Drama, občas komedie, thriller. Což je asi všechno, co by film s danou tématikou měl mít. Líbí se mi, že snímek začíná následky toho, co se poté odehrává ve filmu a vytváří tím takového Uroborose, který se na konci filmu zakousne do ocasu a je zase na začátku (a taky tam Jim nemá housenku pod nosem). Navíc nejde o žádný doják s dlouhými zpomalenými scénami a plačícími ženami a s americkou hymnou hranou v pozadí. Ne, FIFTY DEAD MAN WALKING je spíše dokument nebo film natočený skrytou kamerou. Bez komentářů, bez prostřihů, bez stmívaček. Prostě suchá realita. Do filmu jsem byla schopná se tak položit, že jsem na konci byla dokonce strašně naštvaná, že Martin McGartland nebo alespoň jeho good-cop kamarád Dean (Ben Kingsley) nemohli dát alespoň McGartlanodově přítelkyni vědět, že žije. Jen to. Ani kde je, co dělá atd. Jen že je naživu. Když se na to zaměříte z obou pohledů - jak Martina, tak jeho přítelkyně - je to pěkně nas*ání hodná situace. A o to horší je, že se to dělo, děje a dít bude. Nemůžu říct, že zrovna díky tomuhle filmu u mě IRA klesla, ani nemůžu říct, že jim teď o to více fandím. Stejně je to vždycky stejné...jen na začátku víte, za co bojujete. Později jdete jen automaticky s davem. Skvěle obsazený film se všemi prvky dramatického thrilleru, které jsou potřeba. Jimmy Sturgess a Ben Kingsley mají velkou zásluhu na tom, že si tenhle film budu pamatovat do konce života. Takže 100%... "Óglaígh na hÉireann". ()

Reklama

Raven0 

všechny recenze uživatele

Neubráním se lehkému srovnání s francouzkým Prorokem, jenž mi přišel podobného ražení. Z tohoto srovnání pak vychází Štvanec IRA vítězně. Scénář sice není tak propracovaný, avšak vše ostatní je zde o kapku či dvě lepší. Hlavní hrdina je sympaťák, příběh odsýpá, člověk drží palec, je napnutý... I celkové téma je zajímavější a silnější. O "konfliktu" v Irsku jsem toho příliš nevěděl. Dost mě překvapilo agresivní a až brutální chování jak členů IRA, tak britské armády, kdy na vše doplatí samozřejmě neviní lidé... Působivé. PS: jdu si shánět Krvavou neděli... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čas od času i Subjektiv podlehne síle tématu a udělí filmu lepší hodnocení jen proto, že přijatelně koreluje s historií a věčnými tématy lásky, rodiny, přátelství a boje dobra proti zlu jen občas a vcelku decentně skutečnost přikrášlí. Tedy tím posledním možná trochu víc. Že snad tolik nevidíme strach, s kterým se McGartland musel potýkat, že pochyby, zda pomáhá či spíše zrazuje, tu tolik nevystupují...? Dalo by se najít leccos. Všechno odpouštím. Jednou i já mohu s trochou patosu prohlásit: "Martin McGartland je inspirativní hrdina, inspirativní ve své skutečnosti, v tom, že jeho činy jsou činem člověka, který se jen ve správnou chvíli dostal na nesprávné místo, nikoliv činy nadčlověka, superhrdiny." Čest. Slabé ****. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

S čím kdo zachází, s tím taky schází. Tak to prostě je, což potvrzuje i příběh Martina McGartlanda. Ten si ze začátku myslel, že to bude legrace stát na obou stranách, jenže potom se stalo něco, s čím nepočítal - založil rodinu a najednou nešlo jen o něj. Po velmi chaotickém a nepřehledném začátku se film rozjede a my sledujeme, že dějiny Severního Irska jsou opravdu velmi násilné. Výborně nasnímáno, syrově natočeno a celé to působí velmi realisticky. Výborná kamera se nevyhýbá žádným scénám a ukazuje praktiky IRA v celé své brutalitě. Do toho tady jsou dva jedinečné výkony - mladého Sturgesse, který se role zhostil báječně a uvěřitelně a o generaci staršího Kingsleyho s nastřelenými vlasy, kterého jsem viděl po dlouhé době v dobrém filmu výborně zahrát. Rozhodně to není film, na který bych koukal každý den, ale za opakované vidění stojí. Navíc je tu úžasně zachyceno špinavé a drsné prostředí nebezpečných ulic v Belfastu, kde není bezpečno. Kolem a kolem, nebýt pomalého a zmateného začátku a být to tak o dvacet minut kratší, je to za pět, takhle dávám čtyři a slušných 75%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama