Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čas od času i Subjektiv podlehne síle tématu a udělí filmu lepší hodnocení jen proto, že přijatelně koreluje s historií a věčnými tématy lásky, rodiny, přátelství a boje dobra proti zlu jen občas a vcelku decentně skutečnost přikrášlí. Tedy tím posledním možná trochu víc. Že snad tolik nevidíme strach, s kterým se McGartland musel potýkat, že pochyby, zda pomáhá či spíše zrazuje, tu tolik nevystupují...? Dalo by se najít leccos. Všechno odpouštím. Jednou i já mohu s trochou patosu prohlásit: "Martin McGartland je inspirativní hrdina, inspirativní ve své skutečnosti, v tom, že jeho činy jsou činem člověka, který se jen ve správnou chvíli dostal na nesprávné místo, nikoliv činy nadčlověka, superhrdiny." Čest. Slabé ****. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Filmy založené na skutečných událostech to mají lehčí, protože divák si je automaticky připustí blíž k tělu ("Páni, člověče, tohle se fakt stalo!" efekt). Kari Skoglandová si ještě pomáhá tím, že film je natočen velmi syrově (krev, jizvy, zlomeniny, nějaké to mučeníčko) a autenticky. Člověk by od režisérky Dětí kukuřice 6 nečekal tak civilní a morálně znepokojivý film. Akce IRA (a vlastně i britské MI5) byly pěkné svinstvo a fakt, že události ve filmu se staly cca před dvaceti lety v západní Evropě, stačí k tomu, abyste nevěřícně vrtěli hlavou. Skoglandová se rozjíždí pomalu a přiznávám, že v první polovině filmu jsem místy ztrácela pozornost. Moc se tu mluví a děj je chvílemi nepřehledný. Vynahradí to skvělá druhá polovina a hlavně napínavém finále - a napínavém vcelku netradičně, uvidíte sami. Jim Sturgess zahrál hlavního hrdinu se všemi odstíny šedi lidské povahy a je přesvědčivý v každé minutě. A Ben Kingsley - wait for it - je skvělý! V takhle dobré formě jsem ho dlouho neviděla. Nejsem si úplně jistá, že si na tenhle film za pár let vzpomenu, ale těch 117 minut rozhodně nelituju. 70 % ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film, který si na nic nehraje a jen zprostředkovává zcela uvěřitelným způsobem osud jednoho člověka, jenž se narodil v nesprávné době na nesprávném místě. Jak přežít v zemi, kde jste sice členem komunity, vnitřně však nesdílíte její hodnoty. To z jednoho udělá životního psance. V případě tohoto příběhu přímo štvance... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmoch o IRA vzniklo mnoho, mimochodom aj film Hlad som zhliadol iba týždeň pred týmto filmom. Za najlepšie čo na túto tému zatiaľ vzniklo si dovoľujem označiť filmy Michael Collins ,V mene otca a trocha nepriamo aj Krvavú nedeľu. Z hromady snímkov o tejto problematike sa Štvanec IRA k týmto spomínaným kultom priblížil najviac. Najväčšiu zásluhu na tom má netradične pojatý uhol pohľadu a to zo strany zradcu IRA, ktorý je zase z pohľadu britskej strany hrdinom. Najlepšie momenty filmu sú zbližovanie a nutná vzájomná dôvera medzi zradcom a prostredníkom britskej strany v podaní vynikajúceho B.Kingsleyho, ktorý sa po dlhšej dobe opäť objavil v dobrej úlohe. Škoda čiastočne prezradeného záveru v úvode, ak by film plynul chronologicky mohol sa záver lepšie vygradovať. 80%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film rovnako ako osud Martina McGartlanda balancuje na hrane. Na hrane medzi úprimnou výpoveďou a chladnou kalkulačkou, ktorá v predlohe vidí záživný materiál pre multiplexy a pre všetkých. Zrejme by tomu pomohol nejalý ten írsky Meirelles, ktorý tému a prostredie nepozná iba z novinových plátkov. 70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama