Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v malé jihomoravské vesnici Mouřínov, v níž končí silnice. Obyvatelé touží stát se obcí „průjezdní“, a protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, vynaloží velké úsilí, aby se v obci konalo mistrovství Evropy v této ojedinělé, avšak zajímavé disciplíně. Obec žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně s nimi se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel, a jak přípravy ovlivňují jejich život, tak jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne... Jak dopadne, a zda budou mít obyvatelé skutečně obec „průjezdní“, na to si už počkejte do uvedení filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Toj 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle filmu jsem se velmi dlouho vyhýbal, abych si ho pak na odpočinek střelil mezi dvě náročný klubovky. A byl jsem velmi příjemně překvapen. Vlastně si nevzpomínám, kdy mě něco takhle překvapilo. Jedná se o komplexní obraz společnosti na velmi kvalitní úrovni. Muži v říji komentují společnost, ale ne vtíravě, vulgárně a prvoplánově (jako to udělal třeba Vorlův v Miliardář). Naopak zde můžeme vidět snahu o velmi inteligentní vhled. Postavy nejsou jenom hloupé karikatury. Sedláček vsadil na inteligenci diváka - není třeba všechno zjednodušovat, třeba divák pochopí. Díky tomu se ve filmu objevuje místy naprosto úžasný humor, který je sofistikovaný, jemný, rafinovaný a vedle toho se zde objevují emočně silné situace, které jsou neuvěřitelně lidské a vlastně i o něčem vypovídající. Sedláčkovi se podařilo obě dvě roviny syntetizovat a klišovitě řečeno "nastavit nám zrcadlo". Přemýšlel jsem, že dám pět, ale k dokonalosti něco chybí, některé momenty mi ve filmu úplně nesedly (možná, že kdybych film shlédnul znova, tak vše zapadne). Přesto si dovoluji ještě vyjádřit znechucení nad zdejším hodnocení, které je pro mě nepochopitelné. Myslím si, že se jedná o sofistikovaný film, ale zároveň i o film, který nemá jak koho urážet. Sleduji hodnocení a lidé, jejichž názoru si vážím, hodnotí kladně. Nezbývá mi než předpokládat, že nízká hodnocení jsou pouze symptomem české hlouposti a neschopnost ve filmu vidět dál než k srozumitelnosti příběhu.. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Povětšinou velice slušné, čas od času velice dobré, asi dvakrát nebo třikrát vyloženě výborné... Celkově rozhodně slušný český film, výrazně vybočující z masové produkce a spolu s ním režisér, který se sice ještě hledá, ale rozhodně umí velice dobře psát... Martin Trnavský je naprosto neuvěřitelný... ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty mezi Slámou a Najbrtem vyrostlo osobité vyprávění bez zbytečných estrádních příkras (až na pár výjimek). Strašně bych si přál, aby Sedláček natočil čistou žánrovku, která nebude pobíhat kolem globálních společenských neduhů (přičemž všechny jen tak zběžně olízne), ale lépe zacílí podstatu vyprávění. Figurky s polořečenými motivy a všudypřítomné nálepky ho samy o sobě nedělají. V rovině vyváženosti scénář-režie jsou na tom líp Pravidla lži, přesto Muži nejsou krokem zpátky. Spíš někam stranou, kde se za slušné peníze cvičí řemeslo a práce s herci i neherci. Oboje dopadlo skvěle, příště už by z toho mohl vzejít skutečně dospělý a kompaktní film. 70%. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem slyšel veskrze samou chválu, proto jsem se i těšil. A ejhle, zklamán jsem nebyl. Tuhle se mne kamarádka ptala, jaký český film bych doporučil. Jedním z kritérii, dle kterých jsem měl vybírat, byl i fakt, že děj se má odehrávat co nejblíže současnosti a má se k této době nějakým způsobem vyjadřovat. Tehdy jsem si nebyl jist. Po zhlédnutí Mužů v říji bych pravděpodobně neváhal. Samozřejmě, že se zde sem tam najdou mouchy, ale všichni víme, že nobody's perfect. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Muži v řiti... :-/ . . . Jo a ještě Ilonka Pi... a Zděnda Knedla. A super děcka z Brniska... Jenom nechápu, proč to >troupení< trvá neskutečné dvě hodiny... - - - P.S. A proč ty Vášo? Ále nic... - - - - - (Poprvé a zcela jistě naposled viděno 30.1.2011 na ČT1, hodnocení 1855., komentář zde jako 205., 30.1.2011) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • V jedné scéně, kdy se auto zasekne na železničním přejezdu, je konstatováno, že tady jezdí i Pendolina. Jenže to jsou elektrické vlaky a trolejové vedení na této trati prokazatelně chybí. (Lkprak)
  • Při incidentu na železniční trati, možná kvůli vhodnějšímu pozadí pro kameru, je sice točeno na správném (autentickém) železničním přejezdu, ale auto, které na přejezdu uvízlo, travesty skupina Satyr i ministerská delegace přijíždí již ze směru od Mouřínova. (HonzaR.)
  • Natáčelo se mimo jiné na nádvoří zámku Milotice. (X_mole)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama