Reklama

Reklama

VOD (1)

Eli putuje postapokalyptickým světem a neustále bojuje s nejrůznějšími gangy, některé z nich jsou i kanibalové. Celou dobu mu dělá společnost jedna kniha, ale on ji nikomu neukazuje. Eli jednoho dne dorazí do města, kde si chce nechat nabít jeden přístroj, ale to bude trvat hodiny. Jde tedy do baru, kde chce vodu, ale než mu ji krásná Solara donese, začnou se tam s ním prát místní. Eli všechny zabije, což udělá dojem na místního „starostu“. Carnegie mu nabízí práci, ale Eli ji odmítá s tím, že musí jít dál na západ. Carnegie ho přesvědčí, aby zůstal alespoň jednu noc. Eli dostane najíst a napít a Carnegie mu dokonce pošle Solaru, aby se s ním vyspala. Eli ale Solaru odmítne, jenže ona zase odmítne odejít, protože její matka žije s Carnegiem a on by jí ublížil, pokud by úkol nesplnila. Solara bude klidně spát na zemi, jak sama nabízí. Eli se s ní podělí o jídlo, ale před jídlem se společně pomodlí. Solara si všimne i toho, že má Eli u sebe knihu. Následujícího dne se Solara vrací k matce a před snídaní se s ní pomodlí. V tu chvíli Carnegiemu dojde, že Eli má u sebe Bibli, což je kniha, po které už velmi dlouho pátrá a za kterou mnoho lidí zaplatilo svým životem. Carnegie okamžitě běží k Elimu, ale ten je už pryč. Carnegieho muži zastihnou Eliho ještě ve městě, ale on je skoro všechny zabije a Carnegie je navíc postřelen. Eli míří z města a přidá se k němu Solara, ale on ji odstrčí. Solara ale pokračuje sama a málem ji zabijí kanibalové. Eli ji zachrání a přibere ji k sobě. Dvojice se na noc utáboří v bývalé chladicí věži jedné elektrárny a Solara konečně vidí Bibli. Chce ji vzít do ruky, ale Eli jí to nedovolí. Dalšího dne pokračují v cestě, ale Carnegie a jeho lidé jsou jim v patách... (TV Prima)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 124)

Davies182 

všechny recenze uživatele

May there be a light... Za sebe bych řekl, že je hodnocení Knihy přežití zde na ČSFD jedním z nejnevěrohodnějších, a zasloužilo by si zvednout minimálně o patnáct procent. Je mi jasné, že většinu českých ateistů dokáže naštvat posledních dvacet minut filmu, ale jinak házení do odpadu nechápu. Ještěže naši slovenští bratři (kde je mimochodem na školách povinná náboženská nauka) alespoň trochu tahají rank směrem nahoru, a snímek tu nekončí v černých barvách. Ale k věci: na promakaném dílu bratrů Hughesových mi vlastně nejvíce vadily jen asi tři scény, při kterých jsem si plácal rukou na čelo. Jenže který akční trhák se dnes dokáže vyhnout úsměvně trapným okamžikům, kde si inteligence vzala dovolenou? Je tu sice pár dementních scének, ale ty na atmosféře neubírají. Jinak je totiž Kniha přežití velmi příjemnou post-apo oddychovkou s osvědčenými herci (Titus Pulo, motherfuckers!), až nečekaně výbornou hudbou, a hlavně je putování po boku Washingtona zatraceně candy. Šedo-hnědo-bílo-žluté scenérie - ač tvořené na PC - vypadají na plátně úchvatně. A prý žádné akční scény, ano? Asi jsem byl na jiném filmu, bylo jich zde tak akorát! Ostřelování domečku pak řadím mezi nejvíce sexy kamerové průlety historie. Ke konci stopáže jsem se dále rád nechal unést "vysvětlujícím a rádobyšokujícím koncem" - jen bych to celé utnul cca o pět minut dříve... Ale jak říkám: celkově je The Book of Eli zatím největším překvapením roku 2010. A na ústřední hudební motiv nezapomenu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neštvalo ma to, práve naopak. Denzel je cool, akčné scény ma bavili, dialógy zostali bez väčších porcií stupidity, postapo výprava a atmosféra slušná, westernové odkazy (jeden zloduch si píska Morriconeho) potešili. Kresťanská zápletka nie je ani tak blbá, či vtieravá, len nešikovne podaná (zľahka cez hranu), takže diváci, ktorých táto téma provokuje, film automaticky odmietnu. Záverečný zvrat som vedel vopred, takže mi neprišiel nelogický, pretože nám je počas celého filmu mnohými náznakmi predhadzovaný pred oči. Skrátka, zďaleka nie taký zlý film, ako vám niektorí budú tvrdiť. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný akčný postapokalyptický film s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o tulákovi, ktorý tridsať rokov po nukleárnej vojne, ktorá mala za následok smrť väčšiny populácie a úplný úpadok civilizácie prechádza Amerikou z jednej strany na druhú, pričom nachádza len zničený svet a zločincov, ktorí sa nezastavia pred ničím, až narazí na v rámci možností normálne mestečko, ktorého šéf netúži po ničom inom len po Biblii, aby mohol ovládať ľudí. A keď sa dozvie, že ju má tulák, urobí všetko preto, aby ju od neho získal, ale on mu to len tak nedovolí. Spracovanie nie je najhoršie, ale je rozhodne sklamaním. Ešte spočiatku nemám žiadny problém, všetko je pre potreby filmu úplne ideálne, má to tú správnu atmosféru apokalypsy, nesklamú ani nejaké tie strety so zločincami, aspoň po obsahovej stránke, ale po prvej akčnej scéne v meste už začne kvalita filmu upadať, výhodou je, že stále je to podané dostatočne na to, aby to nenudilo, takže sa to dá bez väčších problémov dopozerať až do konca, ale za celú túto väčšinu filmu je už skutočne dobrých len pár scén, už to stratí atmosféru, pocit zničeného sveta prestane fungovať, na to je tu až príliš ľudí, ktorí si žijú pomerne dobre, ale hlavne všetko, čo sa týka Biblie je až neuveriteľne hlúpo podané, síce jeden menší zvrat je celkom zaujímavý, ale inak to celé len pokazilo pôvodné vyznenie filmu a miesto realistického drsného filmu sa z toho stala len taká rozprávka. Akcie je tu priemerné množstvo, ale mám z nej úplne rozporuplné pocity. Tvoria ju hlavne dva súboje a dve prestrelky a k tomu ešte viacero menších akcií, súboje majú zaujímavú choreografiu a potešia slušnou drsnosťou, ale sklamal ma vizuál, ktorý mal pôsobiť čo najviac moderne, hlavne tá otáčajúca sa kamera, ale miesto toho to pôsobí až moc čisto, chýba tomu ten pravý špinavý štýl postapokalyptického sveta a navyše to aj kazí prehľadnosť. Prestrelka v meste je po obsahovej stránke úplne mimo, ale zase tá druhá je celkom vydarená. A tých pár zvyšných maličkostí je už bez problémov, hlavne scény s dopravnými prostriedkami. Takže v rámci akcie sa mi plno vecí páči, ale zároveň ju aj plno iných kazí. Herecké obsadenie je na tom dobre, Denzel Washington v hlavnej úlohe, k tomu Gary Oldman a Ray Stevenson ako záporáci a ani Mila Kunis nesklame. Réžia je celkom obstojná, hlavne v ten prvej fázi, ale potom jej už scenár nedovoľoval viac vyniknúť a technická stránka je vydarená, páčia sa mi kulisy, aj celkový vizuál. A chválim aj dobrú hudbu. Škoda, tá Biblia len pokazila všetko, čo sa dalo a z filmu s veľkým potenciálom, aspoň v rámci žánru je to nakoniec len lepší priemer. 62% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILERY!! Denzle, Denzle, jak jsi mě mohl donutit, abych si tě půjčila za 50Kč a pak celý film trpěla u tvého biblického poslání? Proč? Co jsem Ti udělala? Ty máš takové štěstí, že Tě mám tak ráda a že jsem ti schopná odpustit tu první polovinu filmu, kdy kosíš všechny ty hloupá stáda, kteří se tě snaží zabít a je mi jedno z jakého důvodu. Ale bohužel Ti už nedokáži odpustit, že ta ona kniha přežití, kterou celou dobu tak chráníš, je Bible! A promiň, že to musím napsat, ale za konečnou pointu a tvou údajnou slepotu bych Ti nejradši vyškrábala oči!! Jenže jak jsem již řekla, mám Tě ráda, tak nebudu zlá, DVD vrátím neporušené a až tě uvidím někde v nějakém časopise, lihovkou ti začmárám obličej. Prakticky zůstaneš beze změny, jen trošku více opálený, a já to budu brát jako satisfakci :o) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč se Joel Silver snažil prodat tenhle film jako velkolepý akční post-apokalyptický nářez. Když mu Hughesové předložili finální sestřih, muselo mu být jasné, že nalil osmdesát mega do něčeho, co by se mu nevrátilo do konce života. The Book of Eli je docela netradiční road movie, která v symbiotické poloze audio/video má až meditativní účinek. Zvláštní, že i těch pár bouchajících momentů (které se pak všechny zběsile nastříhaly do traileru), k tomu všemu pasuje a neruší. Jediná výtka tak směřuje ke scénáristovi, jemuž občas smysluplnost děje uniká mezi prsty. Škoda, že dle výsledného hodnocení kolem mnozí čekali dalšího Terminátora s bonusem šokující pointy, kterou přitom odhadnete z nástřelu děje (a plakátu), tudíž nemá smysl se tím chvástat. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (20)

  • Za první víkend film v USA utržil 32 789 494 dolarů. Celkem ve své domovině nastřádal 94 835 059 dolarů. (Chatterer)
  • Rozpočet filmu byl 80 milionů dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Oldman opět zlý až do morku kostí

Oldman opět zlý až do morku kostí

06.02.2012

Za hlavní roli v špionážním dramatu Jeden musí z kola ven si právem vysloužil nominaci na Oscara. Teď se ale vrací k poloze, která je mu nejbližší. Pamatujete na časy, kdy byl králem hollywoodských… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

Futuristická Bible?

Futuristická Bible?

28.01.2009

Někdy z těch hollywoodských námětů zůstává rozum stát. Ale staré pravidlo pro tvorbu dobrých příběhů praví: „Vymysli co největší šílenost a pak ji publiku naservíruj nejlíp, jak umíš.“ Někdy to vyjde… (více)

Reklama

Reklama