Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (149)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohoto dokumentu je, že o Milošovi Formanovi už bylo natočeno mnoho a divák poučený se nedozví nic zásadního. I když... Miloš Forman je takovou osobností, že dokáže více než tříhodinový dokument utáhnout často sám. Nejvíc mě ovšem fascinuje, že tenhle náš nejproslulejší režisér je známý svou lidovostí a zároveň mu to myslí, takže točí inteligentní filmy. Takový člověk českému filmu hodně chybí a chybět bude. 90%. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příběhy ze života českého velikána světového filmu, který utáhne režisér svým vyprávěním (přestože jde o historky už stokrát vyprávěné, bez puncu spontánnosti) a řada spolupracovníků dodává potvrzení skutečného. Dokumentaristicky ale o velký zázrak nejde. Potěší hlavně vzpomínky na etapu života v hotelu Chelsea ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím Formana (samozřejmě), ale pouhou formu 'dokumentu'. Celou dobu jsem si přišla jako divák obelhávaný a opíjený banánem - špatně sebrané a uskupené informace, hraní rozhovorů, které zjevně už kdysi mezi lidmi proběhly, ale teď si je režisér vyprosil tak, jako by byly vyprávěny poprvé, evidentně špatná spolupráce s lidmi, režisér se nikdy nedostává pod povrch atd. Prostě špatný dokument, který o Formanovi nic nového neřekne, toť vše. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman - Co tě nezabije... - režisérský sestřih (224 min.) rozhodně lepší než kratší verze. První Šmídmajerův dokument o Famózním režisérovi byl takový bezprostřednější. holt, uteklo dost let a Miloš Forman bohužel vynaložil od devadesátých let mnoho sil na projekty, které se na poslední chvíli nezrealizovaly: The Hell Camp (Pekelný tábor) Plánované natáčení: 1991 / Dalibor Divadelní inscenace opery Bedřicha Smetany, Plánovaná premiéra: 17. 11. 2000, Národní divadlo, Praha / Embers (Svíce dohořívají) Plánovaná premiéra: 2005 / Ghost of Munich (Mnichovský přízrak) Drama Scénář: Miloš Forman, Jean-Claude Carrière Plánovaná premiéra: 2010. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Kdo četl Formanovu biografii "Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda", tomu tento dokument nic moc nového neřekne. Ale stojí za to si stejné historky poslechnout přímo z úst M.F. Dokument je možné rozdělit do čtyř úrovní, které se sice navzájem dobře propojují, aby vytvořily přehledný obraz Formanova života, nicméně jejich úroveň poněkud kolísá a lze je do jisté míry považovat za diskutabilní. 1. Vlastní Formanovo vyprávění á la "mluvící hlava", 2. Forman vypráví v kruhu své rodiny, 3. Forman v hospodě s Jean-Claude Carrierem a dalšími kolegy a 4. Kolegové vypráví o Formanovi. Tyto čtyři úrovně jsou tmeleny vhodnými ukázkami z režisérových filmů a celek působí velmi kompaktně, svižným dojmem, informativně poměrně hutně. Ovšem nelze se ubránit dojmu, že snímek trpí mýtizací hlavní postavy. Ne že by si to Forman nezasloužil, ale některé pasáže jsou až zbytečně servilní a přehnaná chvála ze strany např. Javiera Bardema či Annette Bening je jaksi nadbytečná... Jako audiovizuální verze a protějšek ke zmíněné knize je však tento dokument více než uspokojivý. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama