Reklama

Reklama

Miloš Forman: Co tě nezabije…

  • angličtina Milos Forman: What Doesn't Kill You... (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii M. Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím. Za posledních 15 let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi... Miloslav Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu „tématu“, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Dokument o nejznámějším českém emigrantovi z roku 1968 je velkým soustem pro kohokoli. Zvlášť když vezmeme v potaz náladovost a náročnost českého filmového publika. Lidem málo obeznámeným s životem a kariérou Miloše Formana (těch je u nás asi menšina) může film nabídnout poměrně ucelený náhled do autentických vzpomínek velkého režiséra. Pro ostatní (asi většina) může jít o vhodné doplnění širšího povědomí. Dokument je k osobě Formana zcela nekritický. Je celý v přátelském duchu, něco jako staří přátelé si sedli na kafíčko a zavzpomínali. Téměř posvátná úcta k velikánovi českého filmu je cítit z každého záběru. Těžko říci, zda je Formanův život a dílo skutečně takový, jak nám ho zde režisér Šmídmajer v necelých 2h nastínil. Na to si musí odpovědět každý sám. Tohle je sice jen jeden z úhlů pohledu, ale nejspíš všeobecně nejpřijímanější. Já bych minimálně uvítal silnější zaměření na práci a dílo, a to i v rámci této omezené stopáže. ()

topi 

všechny recenze uživatele

I světový režisér, který točil Oscarové filmy dokázal stát stále na zemi a být obyčejným člověkem. Lidskost z Formanova charakteru jen srší a jeho vyprávění bych dokázal poslouchat celé hodiny. Bohužel již odešel navždy a s ním odešel i talent a osobnost, která je nenahraditelná. Odpočívejte v pokoji mistře....... ()

Reklama

dormouse 

všechny recenze uživatele

Musím podpořit český film a film vůbec. Proto čtyři hvězdičky. Dokument není nijak mimořádný, viděla jsem lepší životopisné dokumenty, ale na druhé straně se mu nedá nic konkrétního vytknout, kromě toho, že není mimořádný. Miloš Forman je vynikající režisér a ti, kdo mají rádi film, si vychutnají rozhovory s ním a popřejí mu hodně síly do dalších projektů i do výchovy malých synků. Mně zaujalo konstatování, že publikum není na celém světe stejné a co projde v Evropě, neprojde v USA. Příklad-Taking off, můj Formanův nejoblíbenější film, byl v Americe propadák. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi ľudsky dokument kde je hlavným rozprávačom sám Miloš Forman. Pomalé tempo a pekne zmapované obdobie každého režisérovho filmu viac prostredníctvom monológov ako nejakého veľkého množstva záberov zo zákulisia (ajkeď aj tých tu bolo dostatok). Oddychovka pre fanúšikov ale aj pre neznalých. Technicky síce nejde o nič extra, ale ma to v sebe veľkú silu príbehu. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem poprvé nevěděl, jestli se na tento dokument podívat. Sám nevím proč, ale byla to veliká blbost nepodívat se, takže jsem se hned rychle vzpamatovat a vylítnul jsem zasednout k televizi. Nejvíce jsem se těšil na pozdější scény z natáčení a ve společnosti Nicholsona, Douglase, Harrelsona, Carreyho a spoustu dalších. Je to výbornej dokument o životu Miloše Formana, největšího z českých režisérů. Jeho filmy jako Přelet nad kukaččím hnízdem, Muž na měsíci a další, to je prostě neodolatelná podívaná. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími. Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcherová (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portmanová (křehká Inés z Goyových přízraků) a další. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama