Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

VOD (1)

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Brian Clough nebyl jen vynikajícím trenérem, ale také během své aktivní kariéry výborným útočníkem, kdy v letech 1955 až 1964 za Middlesbrough a Sunderland nastřílel v 274 ligových utkání 251 branek. (ragnar1)
  • Manželku B. Clougha velice rozčílila už kniha, která je předlohou filmu. Její manžel byl sice velmi kontroverzní "tlučhuba", ale na rozdíl od filmové postavy prakticky nepoužíval sprostá slova. Pro jeho nepravdivost se od filmu se stejně jako od knižní předlohy distancovala celá rodina Briana Clougha. (Looka)
  • Brian Clough vedl coby manažer tým Derby County v letech 1967 až 1973. Od roku 2009 zastával tuto funkci jeho syn Nigel Clough. (Mičl)
  • Když manažer Brian Clough ve filmu přemlouvá k přestupu do Derby veterána Davea Mackaye, představí se větou "Hrál jsem proti tobě za Anglii". Nic takového se ale ve skutečnosti stát nemohlo: Mackay byl totiž Skot a Clough během své hráčské kariéry reprezentoval Anglii pouze dvakrát, v zápasech proti Walesu a Švédsku v říjnu 1959. (curfew77)
  • Rekordem, kterého si údajně Clough velmi cenil, byla šňůra neporazitelnosti ve 42 po sobě jdoucích ligových zápasech při jeho působení v Nottinghamu Forest v letech 1976 a 77. Tento rekord překonal až londýnský Arsenal a stalo se tak v dubnu 2004 - měsíc nato Brian Clough zemřel. (curfew77)
  • S vydavateli knižní předlohy k filmu se úspěšně soudil irský záložník a bývalý hráč Leedsu Johny Giles - novela podle něj zobrazuje "spoustu věcí, které se ve skutečnosti nikdy nestaly". (curfew77)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)
  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)
  • Clough způsobil mezinárodní skandál před zápasem evropského poháru v roce 1973 v Turíně, který je ve filmu také zmiňován. Po porážce s Juventusem totiž označil italské hráče za podvodníky ("cheating bastards") a otřel se také o "zbabělost Italů" během druhé světové války. (curfew77)
  • Když Derby County v roce 1972 poprvé ve své historii získalo anglický titul, v posledním kole tým svůj zápas hrál dřív, než jeho rivalové. Hráči s asistentem Taylorem pak odletěli na dovolenou na Mallorku, kde se dozvěděli, že soupeři neuspěli a oni mají titul. Clough tou dobou s týmem nebyl a užíval si volno se svoji rodinou. (curfew77)
  • Brian Clough byl velmi kontroverzní postavou anglické kopané. Při svém působení v Derby County například údajně na hodinu nechal propustit sekretáře klubu, správce stadionu a šéfa skautů, protože je nachytal, jak se něčemu srdečně smějí po zápase, který Derby prohrálo. (curfew77)
  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)
  • Brian Clough sa v rebríčku 20 najväčších manažérov britského futbalu všetkých čias, podľa britského futbalového magazínu FourFourTwo (8/2009), umiestnil na 6. mieste, jeho rival Don Revie na 11. mieste. (Villan)
  • Filmovalo sa na autentických miestach, a to v meste Leeds, Chesterfield, Scarborough, Wakefield či na španielskom ostrove Mallorka. (MikaelSVK)
  • Scény na futbalovom ihrisku v Derby County boli natočené na štadióne Leeds United. (ČSFD)

Reklama

Reklama