Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $113,330,342Tržby Celosvetovo $215,294,342 ║ Tak Nemec Roland Emmerich aby točil vlasteneckejšie filmy o Amerike, než ktorýkoľvek domáci režisér to už je sila ale zvykol som si, ale dokonca aby aj ponúkol v tomto príbehu za boj o slobodu niečo viac než človek je u neho zvyklí, tak to sa fakt prekonáva po všetkých smeroch. "Jednoznačne najlepší film čo Emmerich dokázal natočiť!" Film má veľa spoločných prvkov s filmom ako je Gibsonovo Statočné srdce , a nie je to na škodu, lebo využíva ich prevažne v dobrom svetle. Skladba filmu ovplíva v prvom rade s mnohými silnými postavami v podaní vlastenca a neústupného patriota Mela Gibsona, chladného surovca Jasona Isaacsa či neposlušného mladíka v zbrani Heatha Ledgera, k ním dobre zapasujú aj vedľajšie postavy ako Chris Cooper, Tom Wilkinson a Tcheky Karyo, čím vznikla veľmi dobrá paleta hereckého prejavu a tým sa lepšie vžíva s postavami, čím aj nadobúda na emočnej stránke a samozrejme aj tej z našej strany fandiacej k veciam ku ktorým sú postavy zanietené. K dobre rozohranému príbehu, dobre ladí akcia, hudba a rovnako tak vizuálna stránka. Takže keď to všetko zhodnotím, tak sa jedná o jeden z najlepších dobrodružných filmov vôbec, zopár chýb sa nájde ako u každého filmu ale nie je to nič výrazné, čo by kazilo celkový dojem z filmu. Trošku prekvapivá je aj dosť ostrá brutalita vo filme, čo nie je u Emmericha zvykom ale za to treba si uvedomiť, že tam hral Gibson, čím asi jeho účasť aj patrične zavážila a tak u neho veci normálne ako useknuté ruky, nohy prípadne aj hlavy, nemôžu chýbať. /videl v kine: 90%/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Má se ke Statečnému srdci jen o něco hůř než Trója ke Gladiátorovi. Hollywoodský biják, řemeslná špička, ale není tolik dělaný “od srdce” a s rizikem, jestli ho (při tak obrovském rozpočtu) přijmou masy diváků. Patriota masy nemohli nepřijmout, protože obsahuje absolútně všechny klišé válečných, hrdinských a romantických eposů, jaké si z historie kinematografie vybavíte. A míchá je v bohatém scénaří a s kvalitním hereckým obsazením. Akorát tedy Emmerich je přespřílišný kýčař - spousta kompozic je nerealisticky přearanžovaných a přebarvených (dokonce i do modra jenom kvůli Gibsonovym očím!), a patos servíruje v takové míře, až to filmu ubírá na vážnosti, kterou coby historická freska o skutečných událostech tolik potřebuje. Jako “disneyovka” pro deštivé nedělní odpoledne to ale ujde. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Opravdu velká - prosím za prominutí - sračka, na kterou se vyplatí dívat jenom díky skvělé výpravě. Vedle patriotismu Patriota bledne i patriotismus Pearl Harboru. V PH to alespoň docela fungovalo, ale v tomhle filmu ve mě záběry na americkou vlajku vyvolávaly záchvaty smíchu, protože už jsem nevěděla, jak na takovou blbost reagovat. Tenhle hloupý a prvoplánový patriotismus byl i v Gibsonově Statečném srdci (hodní Skoti, Angličani jako hnusní skunkové). Mel to tenkrát zachránil krvavým, emotivním finále. Emmerich od začátku do konce jenom prázdně plácá. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z kvalitnejsich snimku roku 2000 - Mel Gibson tradicne vytecny, bojove sceny jsou propracovane a skvele predvedene a scenar take dobre zvladnuty. Patriot nenadchne, ale rozhodne si zaslouzi misto ve filmotece a svym patriotismem mi je blizsi, nez posledni dobou hodne caste ceske paskvily a radobyumelecke filmy, typu pupendo. Ona trocha ty narodni hrdosti a sentimentu v zivote neuskodi, pani cechacci. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak jako si mě Mel získal ve Statečném srdci, tady tomu není jinak jen s tím rozdílem, že zde se mi v záchvatu breku nedělají bubliny u nosu! Téma válek, kde umírá tisíce lidí, i těch nevinných, mě dokáže vždycky chytit za srdce, že je mi všelijaký americký patos u prdele! Takže všechny srdcervoucí scény probrečím jak se patří a vůbec se za to nestydím, klidně i několikrát do roka :o) ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 110 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Ve skutečné bitvě u Cowpens bojoval také William Washington, bratranec Georga Washingtona. Washington se během této bitvy střel s Tarletonem, který byl inspirací pro postavu Tavingtona (Jason Isaacs). Washington napadl ustupujícího Tarletona s výkřikem: "Kde je teď ten vychloubačný Tarleton?" Tarleton zastřelil Washingtonova koně a uprchl. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama