Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria ma výborný začiatok a ešte lepší koniec, ale čo sa týka prostrednej časti tak sa budete trochu aj nudiť a občas strácať v postavách (samozrejme iba ak ste nečítali knihy). Už tu cítiť náčrt toho čo prinesú ďalšie série, od nepredvídateľných zvratov až ku dialogovým scénam ktoré vyhrávajú nad výpravnými. Všetko sa ale ešte drží pri zemi a zatiaľ sa príbeh verne drží predlohy.  8/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem fanoušek fantasy, ale sci-fi a tento díl mě nesmírně nudil. O seriálu si lze přečíst, že rozum a cit e jeho ústřední téma. Celou dobu vypráví o hrdinech, kteří se nechávají strhnout city, v dobrém i zlém. Přečetl jsem si, že právě emoční vzplanutí postav obalují promyšlené sítě intrik, které od začátku stojí v centru Hry o trůny, něčím lidským, protože nedokonalým. Prý síla, která seriál celou dobu pozvedala nad jiné, spočívala v nejistotě, kdo je tu padouch a kdo hrdina a podle jakých kritérií se od sebe liší. A v těchto otázkách vždy hrálo napětí mezi rozumem a citem velkou roli. Snažím se tedy stále pochopit, jak se z velkého příběhu umí udělat také příběh dobrý. ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Zo zvedavosti som sa rozhodol, že si pozriem 1. sériu, aby som mohol objektívne kritizovať, resp. polemizovať s fanúšikmi a je pravda, že to neľutujem. Ale na druhej strane ma to nepresvedčilo, aby som pokračoval. Takže niekde je asi chyba. Uvidíme, či sa ešte niekedy rozhodnem pokračovať, ale odrádza ma množstvo sérií a ten postupný telenovelový charakter seriálu. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající! Bleskový přesun z „MUST SEE“ do kategorie „IHNED!“ v době odvysílání osmého dílu a napjaté očekávání devátého s desátým. Chytré, poutavé, sympatické postavy, po shlédnutí neutuchající nutkání zjistit víc. Následovala četba čtyř vydaných knih, páté anglicky (Jsem nanejvýš průměrný angličtinář a celé knihy jsem v té době měla za sebou jen dvě.) a pečlivý průzkum internetové encyklopedie a dalších dostupných materiálů. Tomu říkám UPOUTAT! Mínusy: Po přečtení knih mi už tady lehce vadil Jon, ale jeho slabomyslné výrazy zdaleka nestačí na víc než lehké povzdechnutí následované dalšími oslavnými ódami. TOP scény: Tywinova přednáška u kuchaného jelena, vyhlášení krále Severu, Sansin pokus o likvidaci Joffa Hodnocení: ***** ***** z 10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Počul som o ňom samé chvály, ale akosi sa mi do toho nechcelo. Nie som totiž veľký fanúšik vecí, ktoré chváli úplne každý bez rozdielu na vek a vzdelanie. Takto som sa totiž mohol pekne krásne sklamať na Dexterovi. Tentoraz hodnotím len prvú sériu, ku ktorej som sa dostal na základe posledných South Parkovských dielov, kde si z celej fantasy série robili takú srandu, že som si to skrátka musel pozrieť. A priznám sa, nie som sklamaný. Seriál má peknú atmosféru a je výborne napísaný. Síce by sa tam nejaká epická scéna hľadala len veľmi ťažko, ale je to stále lepšie než nič. Trocha ma zamrzí v tomto prípade nahota, ktorej je pomenej a tým pádom pôsobí trocha účelovo. Úplný opak Rímu. Na druhú stranu nie je to až také neprirodzené ako sa to javí. Len som skrátka asi zvyknutý, že vo fantasy svetoch to nie je len o sexe. Peter Dinklage kraľuje a je najzaujímavejšou postavou celej série. Emília Clarke je zase tou najkrajšou. K ostatným si neviem nájsť cestu a som celkom zvedavý ako sa to vyvinie. Ale už teraz viem posúdiť, že to neustále čakanie na "niečo" ma začne po chvíli neuveriteľne iritovať. Zatiaľ prvá séria 80%. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Ve scéně, kdy Khal Drogo (Jason Momoa) vylije roztavené zlato Viserysovi Targaryenovi (Harry Lloyd) na hlavu, je jedna zásadní chyba. Zlato se roztéká při teplotě okolo 1 064 °C a běžný táborový oheň má teplotu zhruba 700 °C. (Duoscop)
  • Conan Stevens, ktorý stvárnil Gregora "Horu" Clegana, povie za celú 1. sériu iba jediné slovo: "Meč". (Macejko)
  • Epizoda je věnována Caroline Benoist, trenérce zvířat pro seriál, která během natáčení zemřela na prasečí chřipku. (mikki089)

Reklama

Reklama