Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku postav přibývá a přibývá raketovým tempem, vypráví se o historii a postavách, které tam ani nejsou a člověka to nutí bedlivě poslouchat, aby mu to vše dalo smysl. Postavy jsou velice sympatické a už od prvních minutách je jasné, kdo je hodný a kdo zlý a v případě tradice Seana Beana, kdo zemře. První řada skvělá, plechtichaření, politika a pikle jsou na každém rohu a nebezpečí číhá všude a při tom to nejlepší teprve přijde, super. Takhle začíná kult a kdo má rád historické fantasy, pro toho je Hra o trůny povinnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem fanoušek fantasy, ale sci-fi a tento díl mě nesmírně nudil. O seriálu si lze přečíst, že rozum a cit e jeho ústřední téma. Celou dobu vypráví o hrdinech, kteří se nechávají strhnout city, v dobrém i zlém. Přečetl jsem si, že právě emoční vzplanutí postav obalují promyšlené sítě intrik, které od začátku stojí v centru Hry o trůny, něčím lidským, protože nedokonalým. Prý síla, která seriál celou dobu pozvedala nad jiné, spočívala v nejistotě, kdo je tu padouch a kdo hrdina a podle jakých kritérií se od sebe liší. A v těchto otázkách vždy hrálo napětí mezi rozumem a citem velkou roli. Snažím se tedy stále pochopit, jak se z velkého příběhu umí udělat také příběh dobrý. ()

Reklama

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

9/10. - Původně jsem Hře o Trůny věnoval čas viděl jsem 6 epizod a pak jsem záhadně odložil. Opět jsem se k tomu vrátil a já ten seriál miluju. Propracovaný Fantasy svět, který nijak nevykrádá Pána Prstenů či jiná díla. Suprový příběh a hezký postavy který jsou o to víc lépe zahraný. No co k tomu dodat já si du dát další série je to super. Akci bych do dalších sérií ještě zlepšil, v některých částech to trochu skřípalo nudou, něco se začne pořádně dít až v 8 ep, strašně moc postav pro představení, a lehkými dialogovými nesmysly a celý to tu stojí právě na nich, než na akci. Pořád mám stále velké naděje na super pokračování. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezónu hodnotím kladně hlavně proto, že mi nikterak nevadí "ukecané" snímky. Problém vidím v tom, že se příliš často debatuje o ničem, což by mohlo vyřešit větší zapojení Varyse (geniální postava) a Tywina Lannistera. Pokud jsem si všiml, v jejich přítomnosti se vždy mluví k věci. HBO mě ve svých seriálech už fakt štve tím neustálým soft pornem, kdyby se tam občas objevila sympatická nahá intelektuálka, jistě bych to přivítal, ale množství nahých scén je takové, že až nudí. Za intriky a manipulaci chválím, jen by to chtělo víc zapracovat na akci a atmosféře. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálové nadšení a vynášení do nebes chápu. Po všech těch idiotských kriminálkách na etapy od CSI až po Kobru 11 je to svěží, atypická jízda drsným mytologickým středověkem, kde se však nezapomnělo vulgárně mluvit, souložit a mnohdy samoúčelně pro efekt někomu uříznout hlavu. Tohle propojení starého s "moderním" je cool a sebevědomé. Nedá se upřít zároveň skvělá atmosféra a fakt, že je občas vidět absence rozpočtu a tudíž absence šťavnatých, velkolepých bitev, se dá prominout. Postavy mají hloubku a každá z nich obvykle hraje důležitou roli ve spletenci příběhu. Je to chytlavé, ačkoliv je z toho opět cítit ta seriálová pachuť natahovanosti. Naštěstí nejméně za hodně dlouhou dobu. Vzhůru dalším sériím. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Táto epizóda spôsobila aj jeden kuriózny škandál. V jednej scéne je možné medzi hlavami napichnutými na hradbách vidieť jednu, ktorá profilom nápadne pripomína Georgea Busha. Tvorcovia seriálu Benioff a Weiss uviedli, že im rozhodne nešlo o vyjadrenie politického stanoviska, a že na podobnosť umelej hlavy s bývalým americkým prezidentom boli upozornení až po dotočení inkriminovanej scény. HBO sa Bushovi ospravedlnilo. (Macejko)
  • Conan Stevens, ktorý stvárnil Gregora "Horu" Clegana, povie za celú 1. sériu iba jediné slovo: "Meč". (Macejko)

Reklama

Reklama