Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (31)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • Ian Whyte byl pro svou nadprůměrnou výšku v seriálu obsazen hned do několika rolí. V 1. a 2. sérii ztvárnil jednoho z Bílých chodců, ve třetí a čtvrté řadě hrál obra. V obou těchto rolích byl však změněn k nepoznání díky make-upu a počítačovým efektům. Jeho pravou podobu mohl divák zhlédnout pouze ve druhé řadě, kde se v několika scénách mihl jako osm stop vysoký rytíř Gregor Clegane. (Revivup)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • Scéna, v níž vystupuje král Aerys II. Targaryen (Liam Burke), byla z 1. série seriálu vystřižena. (Polinecka)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • Je devět velkých rodů Sedmi království. Zástupci osmi z nich se objeví již v 1. sérii. Pouze na rod Martellů si musí divák počkat až do 4. série. (romajz15)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • Po úspěchu 1. série ředitel HBO Lombardo prohlásil: "Doufám, že seriál bude produkován 20 let. Slibuji Vám, že seriál bude pokračovat, dokud to bude stát za to." (Lucasion)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • Zrzavá nevěstka jménem Ros (Esme Bianco) – jež se v předloze nevyskytuje – je jednou z postav, které byly vytvořeny speciálně pro seriál. Původně měla účinkovat pouze v pilotní epizodě Zima se blíží, ale svým výkonem udělala dojem na producenty, kteří se rozhodli dát jí více prostoru. (Aurum)

Hra o trůny (2011) (seriál)

  • 1. série má čtyři obrazové verze úvodní znělky. V 1. díle nám znělka představí Královo přístaviště, Zimohrad, Zeď a městský stát jménem Pentos, který byl hned ve 2. díle nahrazen městem zvaným Vaes Dothrak. V 5. díle je mezi hlavní město a sídlo Starků přidán hrad Orlí hnízdo, který byl v 9. díle vyměněn za dvě věže zvané Dvojčata. 2. série má tři verze znělky. V 11. díle je mezi hlavní město a sídlo Starků přidán ostrov Dračí kámen a ve 12. díle hrad Štít. Ve 14. díle nahradí pevnost Stannise Baratheona (Stephen Dillane) ruiny Harrenhalu a jediné Dothracké město bylo vyměněno za městský stát Qarth. (TooMoneyToo)

Hra o trůny - Zimohrad (2019) (epizoda) (S08E01)

  • Epizoda v mnohém odkazuje na 1. sérii (2011). Například scéna, v níž do Zimohradu v osmé řadě přijíždějí s armádou Jon Sníh (Kit Harington) a Daenerys (Emilia Clarke), připomíná podobnou scénu v epizodě Zima se blíží (2011), v níž tehdejší král Robert Baratheon přijíždí se svojí družinou na Zimohrad. Obě scény doprovází i stejná hudba. Scéna, v níž vidíme malého chlapce, jak se prodírá zástupy lidí a vyleze na strom, aby se podíval na přijíždějící vojsko, rovněž připomíná podobnou scénu z epizody Zima se blíží, v níž si podobnou cestičku mezi davem hledá Arya, aby se podívala na krále Roberta. (Duoscop)

Hra o trůny - Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (epizoda) (S01E04)

  • Jedná se o poslední epizodu, ve které se objeví postava Old Nan v show. Herečka Margaret John zemřela v únoru 2011, dva měsíce před vysíláním první série. Ačkoli se postava objevuje v knihách více, scenáristé se rozhodli neobsadit roli z úcty k Margaret. V seriálu je proto naznačeno, že zemřela na stáří, jedna z mála postav v seriálu, která tak učinila. (mikki089)

Hra o trůny - Vlk a lev (2011) (epizoda) (S01E05)

  • Epizoda je věnována Caroline Benoist, trenérce zvířat pro seriál, která během natáčení zemřela na prasečí chřipku. (mikki089)
  • V knihách boli pre celý rod Targaryenovcov charakteristické črty ako sú strieborné vlasy či fialové oči. Počas natáčania 1. série Emilia Clarke (Daenerys) a Harry Lloyd (Viserys) mali fialové šošovky, no tvorcovia sa im ich rozhodli odstrániť, pretože mali pocit, že hercom znemožňujú vyjadrovať emócie. (krasomama)
  • Conan Stevens, ktorý stvárnil Gregora "Horu" Clegana, povie za celú 1. sériu iba jediné slovo: "Meč". (Macejko)

Reklama

Reklama