Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (94)

claudel 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Přesně do sedmého dílu jsem si říkal, ano, seriál je výborný, baví mě, angličtina jak z učebnice, herecky přesvědčivé, ale proč je kolem něj takový povyk a stal se z něj kult? Od konce sedmého dílu až do závěrů celé série moje nadšení výrazně rostlo a pochopil jsem. S blízkými přáteli a kolegy si někdy říkáme - současný svět je kolbištěm, kde se setkává dvacet procent slušných a čestných s osmdesáti procenty darebáků, intrikánů, podrazáků a zlodějů, někdy, když jsme v chmurnější náladě, se ta procenta snižují téměř o polovinu. A první série Her o trůny toto naše vidění světa jednoznačně potvrzuje - slušní a čestní dostali pěkně na prdel a intrikáni, darebáci a podrazáci se dostali k moci, resp. se u moci udrželi. Naštěstí ani náš svět není černobílý, takže mě těší, že i v seriálu se najdou postavy, které míchají dobré i zlé a nejsou příliš jednoznačné. Přestože respektuji pojetí první série, stejně se nemohu udržet a neříct, že smrt lorda Starka mě vysloveně naštvala. Seana Beana mám zafixovaného jako povětšinou záporáka a padoucha, škoda, že jsem si nemohl užít jeho ryze kladnou postavu déle. ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

R. R. Martin skvěle rozehrál hru, ve které postupně vysílá své postavy na putování Západozemím. To se v mžiku mění z usedlé země v bojiště, ve kterém každý může najít smrt. První série je skvělá taky proto, že vše se točí kolem Starků a Lannisterů, takže počet postav je sice omezen, ale na druhou stranu je jich tu právě tolik, aby každá scéna nesla určitou informaci, a nemusela se vyplňovat vatou. Právě ta epizodičnost, kdy děj skáče z jednoho prostředí do druhého, aniž by musel zpomalovat, jako to bývá u typického seriálu (čtvrt hodiny informací, půl hodiny vaty), dělá z první série až filmový zážitek. ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

GoT som si dlho odkladal a nie a nie prísť na chuť. Hbo dalo šancu v podobe free vysielania každý deň nejaké tie časti, tak som sa rozhodol dokončiť aspoň sériu. Ani záverečné lepšie epizódy prvú sériu nezachránili a tak ostáva otázka, dám si aj ďalšiu sériu? Rozhodne šancu dám a možno sa dostanem aj k poslednej, ktorú očakáva každý fanúšik GoT, už čoskoro. 3* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Games of Thrones jsem považoval za nejlepší seriál, který letos vznikne, jednak proto, že tam, kde se angažuje HBO, je to vždy pecka, a jednak proto, že se jedná o zfilmování jedné z nejlepších fantasy historických knih. A historické seriály, to je něco pro mě. Přiznám se, knihy jsem nečetl a vlastně jsem ani netušil, že to má víc dílů. Až po dodívání jsem objevil, že zřejmě jedné knize se bude věnovat jedna série seriálu. Tato první serie je spíše takové seznamování s prostřením a s jednotlivými postavami, kde se to dějově někdy moc vleče. Na druhou stranu začít se vždy nějak musí a to, co příjde v další serii by mohlo být epické. První dva tři díly mě krásně zasvětily a člověk doufal, že děj bude gradovat čím dál víc. Bohužel další díly byly z mého pohledu trochu jednotvárné, pořád se vše motalo kolem hlavních hrdinů, ale nic pořádnýho se vlastně nedělo. Až poslední dva díly dokázaly zaujmout takovým způsobem, že mě navnadily na další serii jako na žádnou jinou. Proto dávám prozatím "pouze" čtyři hvězdy, protože se přiznám, že jsem čekal trošku více. Ty se ale dost možná budou po druhé serii měnit na plný počet. Jinak ve všem ostatním seriál naprosto vyniká. Úvodní melodie a intro s náhledem na mapu je bezesporu jedním z nejlepších, které můžeme u HBO vidět a slyšet. Výprava historicky výtečná a herecké výkony nemohou v žádném případě zklamat. Každy, kdo zde hraje nějakou roli, je přesvědčivý. K intrikám patří také skvělé dialogy, kterých je tu hafo. Už aby tu byla další řada. ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak som si to pustil. Je to vsade, reku si to dam a uvidim. A...no myslel som, ze v dobe porna to uz nebude platit, ale ako sa zda tak sex a nahota stale predava. Lebo okrem snahy tvorcov byt "iny" a narvat do kazdeho dielu aspon 10 minut s kozami, prdelami a bobrami, som tam nenasiel nic extra. Postavy sa tam bud rozpravaju akoze v hadankach, alebo niekam idu, odisli, odidu, prisli, pojdu, aby si pokecali. Celkovo to nie je zle, ale...podarilo sa mi aj precitat knihu a mrzi ma, ze ludia co tomu dali 5 hviezd nevedie o co prichadzaju. Dalo by sa povedat, ze su dokonca klamani, kedy su niektore postavy v knihe a vo filme v rovnakej situacii vykresleni v uplne opacnom svetle. Ale povedzme. Kniha je kniha a tv je tivi. Horsie je,ze sa do telky nezmestili velkolepe suboje a bitky spolu s mnozstvom mytologie tohoto kazdym dnom studenejsieho sveta. A o tom to predsa je. Ludia dakuju tvorcom za znovuzrodenie fantasy. Po prvej serii urcite nie. Podakujem sa vsak panu Martinovi. Uz teraz sa zda, ze vsetko bude inak a tu hlavnu hru si zahra uplne niekto iny. Koho pravdepodobne este ani nepoznam. Season 2 here I come ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Původní verze pilotního dílu, v níž hráli řadu postav jiný herci, nebyla nikdy odvysílána, ani zveřejněna. (fabecc1222)
  • Scéna, v ktorej sa všetci v Zimohrade zhromaždia, aby privítali Roberta Baratheona (Mark Addy), je jedinou scénou v seriáli, kde môžeme vidieť rodinu Starkovcov celú pohromade. (martin1m2)
  • V knihách boli pre celý rod Targaryenovcov charakteristické črty ako sú strieborné vlasy či fialové oči. Počas natáčania 1. série Emilia Clarke (Daenerys) a Harry Lloyd (Viserys) mali fialové šošovky, no tvorcovia sa im ich rozhodli odstrániť, pretože mali pocit, že hercom znemožňujú vyjadrovať emócie. (krasomama)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno