Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

heyda 

všechny recenze uživatele

SPOILERY___ Snaha o realističnost se myslím povedla. Herecké výkony působí jako nevýkony, tudíž dobře a přirozeně. Líbí se mi postupná gradace, dokonce jsem si i zvykl na tu roztřepanou ruční kameru. Jednoduše atmosféru to má velmi drtivou. Co však trochu kazí celkový zážitek, je příběh. Máme pětici vědců, kteří se dostanou do zapomenuté oblasti Švédska, tam objeví cosi položivého a něco neznámého (možná nějaký parazit nebo vir, kdo ví). Ten si libuje v horkých oblastech a způsobuje změnu chování svého hostitele. Máme první zádrhel: když ten brouk zlikvidoval všechny larvy, měli by se tedy navzájem taky pozabíjet, ne? Další chybou je chování postav. Já osobně, kdybych si měl s něčím podobným poradit, ihned bych se snažil dostat někam, kde seženu pomoct. A to bez ohledu na to, jestli startuje nebo nestartuje auto. Jako celek na mě Okanda působí určitě nadprůměrným dojmem a pro fanoušky Záhady Blair Witch nebo The Thaw doporučuju. 65% ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

No sakra, tak po dlouhé době jsem se zase bál. Tenhle nízkorozpočťák bývá hodně přirovnávanej k Blair Witch Project, což se na první pohled může opravdu zdát, ale tenhle film má svoji myšlenku někde jinde...napadají mne teď některé filmy ke kterým bych to mohl přirovnat ale neudělám to, protože by to byl spoiler. A tenhle film opravdu stojí za vidění, i přesto že ústřední myšlenka zase není úplně nejnovátorštější. Pětice biologů se vydává na výzkumnou expedici do rozlehlých švédských hvozdů poničených požárem...a začíná totální schizofrenní peklo. Lesy, samota, nejistota, strach z neznáma, strach z ohrožení a ze smrti, podezřívání, deprese. Herci na výbornou, fakt jim ty výkony věřím, super. Roztřepená amatérská kamera dotváří syrově realistický dojem ze sledování. Skandinávie je pro produkci těhle hororů jako stvořená. Doporučuju pro všechny, jak pro milovníky Villmark nebo zmiňovaného Blair Witch Project tak i pro všechny ostatní kteří milují filmy s atmosférou čirého ambientního děsu. ()

Reklama

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Námět je teda hodně okoukaný, ale příklad uvést nemohu, protože bych vyzrazoval souvislosti =). Prostředí je krásný, Skandinávii mám hodně rád a les je jedno z mých nejoblíbenějších hororových prostředí vůbec. Herci jsou docela fajn, SPOILER ale trochu mě mrzí, že na nich nešla moc poznat ona změna a pak taky odlišná délka proměny u jednotlivých členů (ikdyž o době napadení se dá u Thomase spekulovat) ... KONEC SPOILERU Ze zkušenosti s podobnými snímky se mi zdá, že když je to vedeno pouze formou zážitku a nejsou nám oznámeny skutečnosti kolem, je to lepší. Forma natáčení, kdy je to vedeno ve stylu přítomného kameramana, který ale není jednou z postav, má svoje klady i svoje zápory. Co se kladů týče, mizí tím otázka, proč to daná osoba točí, ikdyž jí už jde o život a taky můžeme sledovat dění nehledě na to, kde se pohybují ostatní postavy. Atmosféra byla výborná ale k plnýmu počtu tomu chybělo z mého pohledu trochu více agresivity, strachu a špetka něčeho, čím by se mi to výrazněji zapsalo do paměti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole doprdele..tohle mi strašně dlouho leželo na disku protože jsem vůbec netušil o co jde a na první pohled podle screanů to nevypadalo moc záživně.. Teď jsem se k tomu dokopal a docela mě to odstřelilo... Jedno z mých vůbec nejoblíbenějších sci-fi-hororových témat(to už je vlastně samostatný subžánr) podané tak bravůrně, s vypiplanou atmosférou, krásně paranoidní kamerou, uvěřitelně napsanýma a zahranýma postavama, že z toho jde fakt mráz po zádech..... Tohle rozhodně není vykrádačka ale prvotřídní švédská variace na dané téma... A jen tak mimochodem, přirovnávat to k Blair witch je fakt docela mimo: Není to FF, má to úplně jiný děj a téma-jediný společný prvek je to prostředí lesa(víc ani ťuk)......... Jako film za 4, v rámci(sub)žánru 5 = Po dlouhé době mě něco fakt chytlo, padla na mě ta mrazivá paranoia, nebylo mi u toho příjemně a postavám jsem držel palce div jsem si je nerozmačkal. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama