Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Úžasný snímok. Bol som pozitívne prekvapený, dokonca príjemne ohromený z toho, čo pán režisér dostal na plátno. Od prvých minút veľmi zaujímavý a pútavý film, ktorý ma dokázal prinútiť so zaujatím sledovať minútu po minúte. Po chvíli som pochopil, že sa jedná o čistú gangsterku s úplne úžasným hercom v hlavnej úlohe. To, čo tam Ray Stevenson predvádzal bolo neuveriteľne reálne a tento týpek tomu dodával tú správnu korenistú šťavu. Príjemne pôsobil aj skvelý Vincent D'Onofrio, a starý známy mafián Christopher Walken. Film je sám o sebe nekompromisný a ľadovo chladný. Kill the Irishman je bravúrna gangsterka z okolia mafie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný Stevenson, no príbeh mi prišiel taký typický mafiánsky. Taký, aký sme aj na Slovensku mali možnosti vidieť kopec. Kto mečom žije, mečom zhynie. Raz si príde smrť pre každého a keď žiješ v takomto prostredí, tak o to skôr. Danny Greene zomrel ako 43 ročný a nič nasledovaniahodné za sebou nezanechal. Iba návod ako bombami odstraňovať konkurenciu. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii každého nadprůměrného herce přichází někdy během jeho slibně rozjeté kariéry snímek, který jej divákům poprvé představí v úplně jiném, novém světle; role, do které individuálně pasuje a pro kterou se takzvaně "narodil". Po Kill the Irishman mohu říci, že v roce 2011 se tohoto eventu dožil také Ray Stevenson. Tenhle ostrej týpek není zabijácký Punisher, není to hromotluk z Asgardu a Thorův přítel Volstagg, a není to dokonce ani sympaťák Titus Pulo. Ne - Ray Stevenson je Irishman. P.S. Neuvěřitelně silný konec, takhle má vypadat nezapomenutelné zakončení drsné gangsterky. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Skvělá gangsterka s vynikající partou herců v čele s Rayem Stevensonem, který dokáže kdekomu věrohodně rozbít hubu a pořádně si zařvat. Ve vedlejších rolích jej skvěle podporují Vincent D´Onofrio, umírněný Val Kilmer nebo klasik Chris Walken. Hensleigh natočil svůj první skutečně dobrý film, který je správně drsný, vkusně proložený retro-reportážemi a doprovázený vynikající hudbou. Chvílemi tahle story připomíná Scorseseho, což podporuje i klasický (a stále stejný) Paul Sorvino. K úplné dokonalosti troška chybí, italský gang působí trošku chudě a dojem kazí i digitální výbuchy. Ale to mi výsledný dojem až tolik nekazí! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film vychází ze skutečných událostí, kdy byly odhalené kontakty organizovaného zločinu v podstatě klasické italské mafie s pohlaváry odborových předáků. Mimochodem, tahle spolupráce mezi odbory a mafií se datuje už od počátků 20. století a má silné kořeny v přistěhovalectví a komunitním životě, kdy se zájmy obou skupin a vyrůstání členů gangů a odborů v jedněch chudých čtvrtích překrývaly a trvalo několik desítek let, než se povedlo tyhle vazby rozbít. Zároveň film ukazuje tradiční motiv americké kinematografie, tzn. vzestup silného jedince z periferie na výsluní a jeho následný pád z výšin. Danny Green si splnil americký sen a z řadového dělníka se stal významným hráčem odborové organizace, který má společenský vliv a peníze. Jenže s čím člověk zachází, tím taky schází a zatímco konflikt se státní mocí ho stojí jen onen vliv a majetek, konflikt s organizovaným zločinem, resp. válka gangů, kterou rozpoutá, ho nakonec stojí nesrovnatelně víc. Ruský car Alexandr II. přežil tolik atentátů, až o něm kolovalo po celé Evropě, že je ten panovník nesmrtelný. Teroristická organizace dokázala, že i nesmrtelný potentát může umřít, a podobným seběvědomím jako Alexandr II. oplýval i Danny Green, který si po osmi nezdařilých atentátech začal myslet, že o jeho osudu může rozhodnout jenom Bůh. Solidní film, který má nejsilnější stránku v reálném základu svého příběhu, jenže režie a obsazení představují jen takový lepší průměr. Když bych si měl vybrat mezi ním a např. Hoffou, který má v podstatě stejný námět, zvítězí druhý z obou snímků, a to jak obsazením, tak scénářem. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Val Kilmer sa pridal k produkcii po tom, čo odmietol možnosť uchádzať sa o post guvernéra v Novom Mexiku. (Vrtto)
  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)

Reklama

Reklama