Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Vybroušenost dialogů, výborné herecké výkony. Nádherná parodie, kterou si užijí především milovníci dobrodružných románů tzv. RoDoKAPSů. Já mezi ně také patřil a jsem na to hrdý. Četl jsem je pod lavicí stejně jako prvorepublikový elegán Nový při hraní v orchestřišti. Vtipy jsou příjemně a hlavně nenásilně vloženy do děje, který rozhodně ani na chvíli nenudí. Květuška Fialová je zde neskutečně sexy. Jen bych mezi děj nevkládal záběry na Nového v orchestru. Ruší to a děj nikam neposouvá, mimo finální scény. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Parodie, to je rodinné stříbro českého filmu, tedy toho předlistopadového. Míří přesně, trefuje vždy do černého, a kadence vtipů, gagů a hlášek bývá smrtící nejen pro bránici. Fantom je další dokonalou ukázkou. Zábavný, svižný, plný skvělých hlášek v provedení těch nejlepších. Ať už je to Nový, dvojka Olmer a Marvan nebo Fialová. Přestože při reprízách u sebe pozoruji určitou schovívavost projevující se přehlížením občasných technických i dějových nedostatků, stále se u nich bavím natolik dobře, že jsem k této své schovívavosti značně schovívavý. ()

Reklama

HH 

všechny recenze uživatele

Zpívající Manuel Waldemar Matuška a jeho Alelujá zakončené střelbou...co víc k tomu dodat. A vezmeme-li v úvahu ještě výkon Víta Olmera coby Alana Pinkertona, vycházejí nám z toho jasné čtyři hvězdičky. Ovšem vrcholná scéna je první vstup Františka Filipovského do podzemí...vzpomeňte na to ticho, z něhož se ozve jenom plesknutí facky :-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Co to děláte dobrý muži?" - "Zalévám." "Kdo četl Žabí bratrstvo, Práskače a jiné detektivky od Edgara Wallace a dalších autorů, může jen příjemně sedět v křesle s kvalitní whisky, doutníkem nebo dýmkou a vychutnávat prostředí a atmosféru filmu. "Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala." - "Stejně bystrý jako vždy." Obdiv hercům, jak dokáží s koženou tváří odříkat věty jako "Vašemu muži někdo ukládal o život tak dlouho, až mu o něj uložil"či "Pracuješ?" - "Lůžko si stelu." ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový v poslední sólo (dvoj)roli a v žánru, kde se po válce cítil nejlépe: parodii. Anglický styl humoru, silná nadsázka, gentlemani, krásné dámy a chladní ničemové, tajuplný hradní komplex, neomylný Scotland Yard. Vše je na svém místě. Proč jste po něm nevystřelil? – Vzpříčil se mi náboj v pistoli... a pak, co kdyby to byla dáma? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Píseň "Náměsíčník",jež hraje při scéně u trezoru, nazpíval sám Oldřich Nový o 23 let dříve ve filmu Čtrnáctý u stolu (1943). (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama