Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Depresivní a temné vězeňské drama, ve kterém olej a cukr nabývají nových rozměrů. Film má v podstatě dva hlavní hrdiny, i když většinou sleduje právě Runea. Po uzavřené kapitole jednoho z nich však příběh kupodivu nekončí a dále se rozvíjí z pohledu toho "dalšího v řadě". Hudební doprovod je tu nahrazen zvuky řinčících mříží a ambientními doplňky. Po technické stránce je film na vysoké úrovni, herecké výkony jsou přesvědčivé a zoufalství našich hrdinů je doprovází na každém jejich kroku. R je na rozdíl od nedávného snímku A Prophet úplně jiným příběhem, přesto se však odehrává ve stejném prostředí drsného režimu věznice. (7/10) [MFFKV 2010] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zapadnúť v "lochu" nie je to isté ako si nájsť spriaznených kolegov v novom zamestnaní. "R" je zaujímavou sondou do útrob dánskeho väzenia, v ktorom prebieha rovnaký boj o zázemie, rešpekt či teritórium, ako medzi gangami na ulici. Zásadné pravidlo: never nikomu, platí na milión percent. Samotný snímok som vzhliadol len kvôli Rolandovi Møllerovi, ktorý v mojich očiach budí neskutočný rešpekt. Ten chlap má niečo do seba, pričom nech sa zhostí akejkoľvek úlohy vo filme (Under Sandet, Nordvest), hrá najvyššími kartami. Nakoľko je poňatie príbehu reálne nechám posúdiť iných, no mne to kšeftovanie príde predsa len pritiahnuté za vlasy. Každopádne, viac ako dobrý film. ()

Reklama

Petroff 

všechny recenze uživatele

Nevíme kdo je to, co udělal... jaký je to člověk... proč je v base? Jmenuje se Rune a hodí nás to do jeho prvního dne tam... a vymáchá nám v tom, spolu s ním, hubu. Skvělé vyhýbání se klasickým klišé "vězeňských filmů", a několik scén, co jdou jaksi dál a opravdověji, než jakýkoli film předtím (spoiler: První domlouvání kšeftu s transferem drog probíhá dost "vtipně": Týpek neřekne ani slovo, vleze Runemu do cely, sedne nad koš a vysere mu do něj ampulky s matrošem - to vše komentováno prostým "Nečum!", případně scéna, kdy se ti násilníci rozplývaj nad křehkostí dvou roztomilejch papoušků "hrajících" v klícce fotbal... ). Ponaučením pro mě jest fakt, že práskání budiž po zásluze potrestáno a jakýkoli pokus o zapadnutí, je v lochu nahlíženej většinou velmi negativně. Dokud jsi součástí obchodního řetězce, každej je s tebou kámoš, když vypadneš... vrazej ti bez nějakejch cerepetiček nůž do zad... Nebylo mi dvakrát lehce, ale má nechuť k vyholenejm chodícím skříním v teplácích tím jen vzrostla... Ano, po celý film nás provází tepláková móda ... a je to fakt nechutný .-). A teď, milé děti, malé zamyšlení nad spravedlností. Vězeňský systém, jestli funguje jen z 10% tak, jak je tu ukázáno, je od svého základu absolutně nefunkční mechanismus. Nutí člověka prakticky hned poté, co tam přijde, aby vypustil normy normálního světa a začal se chovat a/ pod lidskou důstojností... b/ jako kurva... c/ jako zmrd... Nic z toho nikomu nepomůže... Jen to ty kretény, co tam seděj nejdýl, utvrzuje v přesvědčení, že ty jejich namakaný ručičky vládnou světu... ... A my ty zmrdy ve vězeních jen utvrzujeme v tom, aby nadále byly namakanými tupými hovady... která chtějí všechno řešit svým klasickým: "Co čumíš? Máš problém? Chceš do držky?!!" ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film vykresluje tu absolutní bezvýchodnost, když se člověk dostane na samý okraj společnosti mezi vězeňskou "smetánku". Pesimistická atmosféra filmu je na chvilku přerušená nadějnějšími výhlídkami, které jsou utnuty nekonečnou spirálou problémů. Past, v níž každé rozhodnutí vyvolá horší nebo ještě horší následky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už lepší vězeňské počiny, třeba seriál Oz. Ani nevim, proč se tohle jmenuje zrovna R. Jestli R jako Rune, jméno hlavního hrdiny? Spoiler: teda hlavního, dokud neni mrtvej... Každopádně děj se odvíjí svižně, násilnosti hezké, vězňové a prostředí autentické. Ale něco mi tam chybělo. Je to ok, pokud ten film měl říct, že si máme dávat bacha na arabáče a všechny tyhle muslimsky sráče. Ale ten film toho řekl více. Akorát to nebylo asi dostatečně jasny... Prostě se to jenom odehrálo a to je cely. Nic moc z toho jinak nemám... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)
  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama