Reklama

Reklama

Sherlock

(seriál)
Trailer 9
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (2010–2017), 17 h 51 min (Minutáž: 88–90 min)

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Hrají:

Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Louise Brealey, Rupert Graves, Mark Gatiss, Andrew Scott, Amanda Abbington, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Excentrický detektiv z příběhů Sira Arthura Conana Doyla hledá důkazy v ulicích moderního Londýna. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (17)

Sherlock (2010) 

Je velká škoda, že seriál neskončil po druhé sérii, v tom případě by ode mě shrábl bez problému pět hvězdiček a dalo by se říct, že všechno skončilo v nejlepším a že je to velká škoda. Obě řady se mi líbily velice velmi, Sherlock Holmes zasazený do moderního světa mě až neskutečně bavil a mé nadšení bylo veliké. Třetí série se ale propadla do podivného průměru a čtvrtá řada už byla jen zoufalým vařením z vody. Všechny připomínky jsem už zmínil v komentářích k jednotlivým dílům a sériím, takže tak. ()

Série 1 (2010) (S01) 

První série mě i na druhý pohled velmi bavila. Jasně se v ní ukázalo, že Sherlock není James Bond, ve chvíli, kdy se ve druhé epizodě tvůrci uchýlili ke spíše akčnímu pojetí, přestalo kouzlo působit a kvalita šla dolů, aby hned následující díl, jehož děj probíhal v mnohem klidnějším tempu, fungoval jako ten nejlepší z první řady. Pořádná porce dedukce a suchého humoru na mě platila mnohem víc než divoce vykopávající členové čínské mafie. ()

Studie v růžové (2010) (S01E01) 

Po celkem dlouhé době jsem se rozhodl znovu podívat na Sherlocka, a vůbec toho nelituji. Tentokrát už jsem samozřejmě věděl, do čeho jdu, přesto mě ten nápad zasadit děj do současnosti znovu dostal. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman byli přímo fantastičtí, nechyběla slušná akce, napětí bylo výborně namixováno s typickým anglickým humorem a já jsem se nemohl nebavit. ()

Slepý bankéř (2010) (S01E02) 

I s druhou epizodou první řady jsem byl v podstatě spokojen, přestože k ní mám pár připomínek. Klidně bych se smířil s tím, kdyby tvůrci více šetřili s akcí, některé scény mi totiž přišly úplně zbytečné, oželel bych i příšerně překombinovanou popravu pomocí jakési minibalisty (či obří kuše), ale přidal bych Mycrofta, ten mi tady chyběl. ()

Velká hra (2010) (S01E03) 

Třetí epizodu jsem jinak než pěti hvězdičkami ani ohodnotit nemohl, když v ní bylo všechno to, co mi v předchozím dílu chybělo. Tvůrci se naštěstí vykašlali na další popravy s pomocí starověkých nebo středověkých obléhacích strojů a výrazně ubrali na divoké akci,díky čemuž se mohlo mocně dedukovat, suše humorovat a prostor dostal konečně i hlavní záporák. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Už jsem to psal v komentářích k jednotlivým epizodám, ale musím se k tomu znovu vrátit. Druhá epizoda druhé řady se vyjímala mezi oběma skvělými díly jako exkrement v kredenci. Tedy poněkud nepatřičně. Nějak jsem to celé nepobral, mám z toho pocit, jako by se tvůrci taky něčeho nadýchali, a úplně proto vypadli z rytmu. Úvodní ani závěrečné epizodě jsem naštěstí neměl, co vytknout, na ty byla radost se dívat, a celá druhá řada tak u mě dopadla velmi dobře (ale mohlo to být lepší...). ()

Skandál v Belgravii (2012) (S02E01) 

Úvodní epizoda druhé série se tvůrcům převelice povedla. V příběhu jsem nenašel chybu (vlastně jsem ani neměl chuť nějakou hledat), atmosféra byla skvělá, ke svižnému tempu mocně přispěli Sherlock, John a nečekaně i paní Hudson a s postavou Irene Adler rozhodně nešlápli vedle. K tomu všemu přidali pořádnou porci humoru, a pojistili si tak mou spokojenost. ()

Psisko baskervillské (2012) (S02E02) 

Na rozdíl od předchozího dílu mě druhá epizoda dost zklamala. Tvůrci se evidentně snažili vytvořit až hororovou atmosféru, ale pokud jde o mě, příliš se jim nezadařilo. Celý příběh na mě působil příliš vykonstruovaně, místy mě dokonce trochu nudil a čekal jsem prostě víc. ()

Reichenbašský pád (2012) (S02E03) 

Dorazil jsem závěrečný díl druhé série a jasně se mi potvrdilo, že "baskervillská" epizoda byla nešťastným úletem a první i třetí části to zbytečně kazila. Jim Moriarty se tentokrát pořádně odvázal, zamíchal kartami a tvůrci si tak nadělili skvělou příležitost, jak dostat do příběhu potřebné tempo i atmosféru, přidali i humor a napětí a výsledek byl jasně na plnou palbu. ()

Série 3 (2014) (S03) 

Třetí série Sherlocka mě příliš nepotěšila. Celá řada se jaksi nemohla dostat do tempa a měl jsem pocit, že se tvůrci po ty dva roky pěkně flákali, protože za to, co tady předvedli, je fakt chválit nemůžu. Obě předchozí řady pro mě byly daleko uvěřitelnější, zatímco třetí na mě působila překombinovaně, krkolomné zápletky střídala krkolomná řešení, temná minulost Mary Watson vyznívala strašlivě nuceně, a tak jsem byl vděčný za trochu té vánoční pohody u Holmesových. ()

Prázdný pohřebák (2014) (S03E01) 

U sledování první epizody třetí série jsem měl po celou dobu neodbytný pocit, že tvůrci příliš tlačili na pilu. Podle ohlasů diváků se humor ujal, takže s ním v žádném případě nešetřili, a to byla trochu škoda. Měl jsem dojem, že se dívám na komedii lehce říznutou detektivkou, opakované krkolomné vysvětlování Sherlockovy nesmrti mě otravovalo a myslím, že má Mark Gatiss štěstí, že je Annie Wilkes jen fiktivní postavou. ()

Znamení tří (2014) (S03E02) 

Každá řada seriálu Sherlock měla nejslabší střed a já doufám, že je to pravda i tentokrát a závěrečná epizoda třetí série mi opět zlepší náladu. Organizované svatební veselí mě vždycky prudilo (filmové i to reálné), celé mi to přišlo takové nezáživné a zdlouhavé a navíc mám podezření, že bych cítil, kdyby mě někdo bodl do zad (tedy kdysi, dnes mi můžete useknout ruku sekerou a já na to přijdu až ve chvíli, kdy nenahmatám ovladač k XBOXu). ()

Poslední přísaha (2014) (S03E03) 

Děj třetí epizody mi sice připadal dost překombinovaný, ale i tak se jednalo o nejlepší díl třetí série. Přesto mám pořád pocit, že jsem tuto část trochu nadhodnotil, protože mě některé nápady tvůrců dost štvaly a chvílemi to vypadalo, že pro nedostatek nápadů vaří z vody. 4*- ()

Série 4 (2017) (S04) 

U čtvrté série jsem naplno ocenil výhodu pouhých tří epizod na řadu. I tak jsem litoval, že jednotlivé díly nebyly alespoň o něco málo kratší, protože pokud se tvůrcům ve třetí sérii ten jejich vlak vymykal zpod kontroly, ve čtvrté se po celou dobu setrvačností pohyboval mimo koleje. Scénáristé byli zjevně bezradní, a tak nechali vyskakovat ze skříní kostlivce ve formě temných minulostí, případně zcela nových (ale přitom klíčových) postav, což bylo vskutku nablble laciné. Kdybych se podílel na scénáři k posledním třem epizodám, pociťoval bych zřejmě intenzivní svědění kolem kotníků, a v případě, že by mi nějaká žena oznámila, že je mou fanynkou číslo jedna, okamžitě bych upadl do bezvědomí. ()

Šest Železných dam (2017) (S04E01) 

První epizoda čtvrté série byla skvělou ukázkou toho, jak z výborného seriálu udělat nejapnou frašku. Nápad s Mary Bond- Watson na mě příliš nefungoval už v závěru třetí řady, tentokrát už to zavánělo katastrofou, a taky jsem se jí nakonec dočkal. Tu pitomost z akvária dlouho z hlavy nedostanu. 2*- ()

Skomírající detektiv (2017) (S04E02) 

Fakt moc nemusím podobné halucinogenní scény, nebaví mě ve filmech, seriálech, ani ve hrách (i když jinak mám Far Cry hodně rád), ale nejtěžší zklamání mi připravil místní Marty Hopkirk. Měl jsem za to, že když chtějí tvůrci nějakou postavu zabít, definitivně z děje zmizí, ale to ne. Je na obraze o to častěji, tvoří se kolem ní zápletka, která je tak přitažená za vlasy, až jí lezou oči z důlků, a hloupost vítězí nad inteligencí a lstivostí. ()

Poslední případ (2017) (S04E03) 

No, řekl bych, že finální epizoda byla tím nejlepším ze čtvrté série. I tak jsem nad dvě hvězdičky jít nemohl, což je tedy průser. Díl sice měl jistým způsobem zajímavý děj, jenže se nemůžu zbavit dojmu, že tvůrci vykradli sérii Saw, Bůh východního větru byla postava dosazená do děje jen proto, aby bylo o čem, a tak. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

Drákula od tvůrců Sherlocka našel obsazení

29.11.2018

V nové drákulovské minisérii od tvůrců seriálového Sherlocka se v hlavní roli objeví herec Claes Bang (Dívka v pavoučí síti, Most). Třídílnou sérii dělají Steven Moffat a Mark Gatiss pro BBC a… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama