Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (311)

pepo 

všechny recenze uživatele

Ako pilot k nejakému seriálu by to mohlo byť celkom fajn ale ako kinofilm je to dosť trapas. Je to svižné, relatívne zábavné a má to aj celkom nábeh na guilty pleasureale akosi mi uniklo o čom ten film vlastne mal byť. Scénaristicky je to totiž celkom peklíčko. A McAvoy s Radcliffom už mali tiež lepšie chvíľky 5/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Perfektní James McAvoy, poctivá výprava a vizuální efekty (Monstrum vypadá úžasně - je velmi podobné klasickému Karloffovi) a hudba Craiga Armstronga jsou super. Režie, která se tak trochu zhlédla v Ritchieho Sherlocku Holmesovi, zůstala někde napůl cesty, no a špatný je bohužel Daniel Radcliffe, který se mi na Igora zoufale nehodil, a ten příběhový zmatek, který se z toho všeho snažil dodáním nezajímavých záporáků udělat něco víc, ale neudělal. Není to úplně špatný film (rozhodně ne tak stupidní jako Já, Frankenstein) a netrpěl jsem, ovšem nemám pocit, že bych se na něj někdy chtěl podívat znovu. No, možná kvůli několika scénám ano. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vnější efekty a vychytávky překrývají myšlenkovou prázdnotu, což je zvláště vidět na konci snímku. 1) Technické pseudoretro pobaví, zvláště pak v českém překladu (Lazarovy kleště). 2) Hudba nemohla být dramatičtější. 3) Mladí herci příjemně okořenili předkládaný filmový kýč: 26letý Daniel Radcliffe (Frankensteinův asistent z cirkusu Igor), 36letý James McAvoy (Frankenstein), 39letý homosexuál Andrew Scott (vyšetřovatel inspektor Turpin), 25letý Callum Turner (vyšetřovatelův pobočník konstable Alistair) či třeba 26letý bisexuál Freddie Fox (mecenáš Finnegan). 4) Výstižný koment: choze***. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Naprostý výsměch původnímu dílu Mary Shelley, úplná ostuda jejímu odkazu a absolutní úražka kohokoli, kdo kdy četl její román. Veškeré noční můry těch, kdo se nebojí knih, a mylné představy "chytrolínů", kteří o skutečném Frankensteinovi ví jen to, co jim Hollywood kdy nasolil pod nos (stvoření = zrůda, Frankenstein = šílenec aj.), se tu stávají skutečností... Napsat cokoli více by bylo plýtvání energie, které si však tento výtvor vskutku nezaslouží. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně zajímavý kousek. Film bezesporu rozdělí diváky na dva tábory, ale jinak to ani prostě být nemůže. Podotýkám, že nejlepším Frankensteinem je pro mě bezesporu ten od Branagha (1994), ale právě díky tomu je tenhle zajímavý úplně z jiného pohledu, a to z pohledu samotného doktora F. a jeho společníka. Trefně ve filmu zazní, že lidé si budou vždy pamatovat jen ono monstrum, ale ne jeho stvořitele - což může být i narážka na realitu, protože se často setkávám s tím, že lidé jmenují ono monstrum jako "Frankenstein". Proto obdivuju, že je film svým způsobem zaměřený na všechno kromě toho nejslavnějšího - monstra. I to se ale samozřejmě nakonec objeví, ne že ne, ale je to jen příjemná a současně i mrazivá třešnička na dortu, protože ten obřík je zpracovanej fakt luxusně. Knihu jsem nečetl, ale nepochybuju, že tady byl použit pouze námět a že scénář jde svým vlastním směrem, jako tomu tak prostě v Hollywoodu bývá. A mně to ani nevadí, předlohy už se totiž dokonale držel před 20 lety Branagh a já jsem nepotřeboval žádnej remake, kterej by samozřejmě pohořel na všech frontách... Ale jako příběh o Victoru Frankensteinovi? To jsem si užil. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Jméno Frankenstein má svůj původ v Německu, kde se tak jmenuje zřícenina hradu, na které v letech 1673-1734 žil německý alchymista a filozof Johann Conrad Dippele, který se podle legendy zabýval i oživováním mrtvých. V roce 1976 tu američtí vojáci založili každoroční Halloweenský festival. (Dracconnis)
  • Viktor Frankenstein se natočil ve Spojeném království během cca 60 dnů. Ve stejnou dobu Velká Británie zažila jedny z nejhorších bouří v historii. Některé exteriérové scény se tak staly velmi náročné pro herce i filmový štáb. (Zdroj: CinemArt)
  • Stewartová také navrhla dekoraci cirkusu, kde se nechala inspirovat cirkusy z viktoriánské doby. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama