Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie v plné své síle, tentokráte kombinující typickou ponurou atmosféru s působivým vizuálním ztvárněním a melancholií post-rockových Sigur Rós. Historicky koncipované drama odehrávající se před sto lety připomene geniem loci trochu Prokletý ostrov Martina Scorseseho a samozřejmě odkazuje k celé řadě podobných filmových reflexí temných stránek historie národů obtěžkaných tíživým svědomím nechvalně proslulé ,,převýchovy" dětí (např. temná australská minulost - viz film Rabbit Proof Fence atd.) či internátní katolickou výchovou, což bylo snad ještě větší zvěrstvo (irské Padlé ženy či Hříšnice nebo řada filmů britských). Režisér Marius Holst si ovšem narozdíl od Scorseseho neklade za cíl rekonstruovat dobovou filmovou řeč, naopak se snaží ryze současnými výrazovými prostředky vyprávět vcelku jednoduchý příběh o poměrech v chlapecké polepšovně zhruba před sto lety. Mírně schématický model respektuje daný subžánr (příchod solitéra, který nakonec zafunguje jako neformální vůdce odporu) a v podstatě splňuje daná očekávání. V kontextu severské kinematografie existuje několik výrazně působivějších a sugestivněji natočených filmů (ať už Zlo mezi námi nebo Umění plakat kupříkladu), ale Král z ostrova Bastøy je přesto ponuře poetickým zásahem do černého... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Tri roky po stroskotaní Titanicu a rok po vypuknutí svetového konfliktu, prichádza na rad ďalšia tragédia, ale tentokrát výhradne „shakespearovských rozmerov” , umiestnená na ďaleký sever Európy, konkrétne do jednej zo škandinávskych krajín, na odľahlý a opustený ostrovček Bastøy, kam boli umiestnení mladiství delikventi pod nekompromisnou diktatúrou reformnej školy na čele s prísnym riaditeľom Bestyrerom, ktorý zatvára oči pred perverznými skutkami vychovávateľa Husfara Bråthena, čo rád používa sadistické metódy vštiepovania rozumov do hláv týchto hriešnikov, a tí ho čoraz viac za to nenávidia, až sa pomaly schyľuje k spontánnej vzbure, ku ktorej sa pridajú i všetci ostatní, že budú lynčovať všetkých, ktorí si to bez akýchkoľvek diskusií zaslúžia, ale ich doterajšia „výhoda” každú chvílu zmení svoju úroveň na pravé opozitum, pretože musia byť potlačení silnejším súperom, pričom ten disponuje neuveriteľnou prevahou oproti týmto nešťastníkom, čo už mali plné zuby ponižovania, trápenia sa zo strany idiotského systému tzv. vzdelávacieho inštitútu. Vodcom tohto “hnutia” bude chalanisko Erling, pod číslom C-19, bez ktorého by táto akcia nebola asi vôbec realizovateľná ? Možno je to pravda, ale skôr, či neskôr, by k tomu aj tak muselo prísť ! Skrátka, nadmieru ich vyhecoval, alebo to, čo sa stalo s Ivarom / C-5, tak vtedy už dozačista pretiekol pohár vody. _ Snímok Mariusa Holsta ma zaujal najmä tým, že významný švédsky herec Stellan Skarsgård ho pokrstil svojou bezprostrednou účasťou, kedy jeho výkon bol ozaj démonický, a vôbec Skarsgårdovci vedia byť aj patrične záporní, ak si to samozrejme vyžaduje ich filmová rola, keď hlavným lákadlom na tento počin bol jednoznačne Stellan, ale to som ešte presnel nevedel, čo sa z neho postupne vykryštalizuje ! ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Fajnové severské filmové prekvapenie. Krutosť a šikana, spojená s nevľúdnym studeným severským krajom, a nesmierna túžba dostať sa odtiaľ preč na slobodu. Film vychádza zo skutočných udalostí roku 1915 a to ešte scenaristi a kostymeri celkový pohlaď na prostredie vylepšili. Dráma o chlapcoch , hroznom despotovi riaditeľovi, úchyláckom vychovávateľovi, štátnej komisii, ktorá vidí iba to čo riaditeľ chce, jednoducho dráma, ktorá nemohla inak skončiť ako skončila. Film mi pripomínal troška Coldwater, len dej sa odohrávala na severe a asi o sto rokov skorej, dokonca aj vzbura tam bola podobná. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v roce 1915 na opuštěném ostrově v Norsku, kde se nachází nápravný ústav pro mladistvé delikventy. Ústav je veden sadistickou rukou Stellana Skarsgårda, který hraje jako bůh. Seveřané při síle se svou bezvýchodní atmosférou, vynikajícími hereckými výkony, drsným až nepříjemným prostředím s dostatkem napětí a nemilosrdným koncem. Velmi dobré. Slušný rest! 80% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)
  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama