Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 1

Recenze (1 359)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerná dobrodružná fantasy dráma od Darrena Aronofskeho. Má priemerný príbeh o mužovi, ktorý si žije so svojou rodinou obyčajným a mierumilovným životom, čo najďalej od ľudí, ktorí predstavujú najväčšie nebezpečenstvo, až raz získa od boha víziu o nadchádzajúcej potope, ktorá má zničiť celé ľudstvo, keďže sa za tie roky príliš skazilo. A tak s pomocou začne stavať veľkú loď pre svoju rodinu a hlavne živočíšne druhy celého sveta, aby sa mohlo začať odznova, ale musí čeliť mnohým problémom, či už kvôli iným ľuďom, ktorí sa nezastavia pred ničím, ale hlavne kvôli tomu, čo si má pod svojimi víziami presne predstaviť, pretože to ohrozuje aj jeho rodinu. Spracovanie nie je úplne zlé, ale o väčšej spokojnosti tu určite hovoriť nemôžem. Keďže k biblickej tématike nemám žiadny vzťah, určite nemám problém ani s radikálnymi odkloneniami oproti predlohe, čo je vlastne aj tento prípad, ale problémy sú niekde úplne inde. Na jednu stranu určite musím pochváliť, že až na pár nudných častí sa na to väčšinu času dá bez problémov pozerať, má to takú zaujímavú atmosféru, nájde sa tu pár výnimočných scén, hlavne ten vznik zeme a života sa mi veľmi páčil a je to rozhodne vrchol filmu a navyše aj samotný Noe je až prekvapivo zaujímavo podaný a bol som zvedavý, ako sa bude jeho postava vyvíjať. A navyše pár momentov mi pripomenulo aj moju obľúbenú Fontánu, čo je pre mňa veľký plus. Ale zároveň sa to snaží pôsobiť dospelo, čo sa občas aj trochu darí, ale skôr mi to prišlo také detské a hlavne nechcene smiešne, dej nedokáže skutočne vtiahnuť ani na okamih. Ale aj tak ma najviac mrzí, že Darren Aronofsky, tvorca inteligentných filmov natočil tentoraz takýto čisto komerčný film pre blockbusterového diváka. Preto sa tu nájde aj pár akčných sekvencií, ktoré síce sú dobre natočené, ale osobne sa skutočne nepozerám na film od Aronofskeho, aby som sledoval nejaké bitky s kamennými obrami. Herecké obsadenie nie je zlé, Russell Crowe sa pre túto postavu hodí úplne ideálne, sadla mi aj Jennifer Connelly, ani Emma Watson ma na moje prekvapenie nesklamala a celkom ma bavil aj hlavný záporák, ale inak už nie je o koho stáť a hlavne Anthony Hopkins tu má úplne zbytočnú úlohu. Čo sa týka réžie a technickej stránky, aj tu vidno, že Darren Aronofsky je na omnoho vyššej úrovni, než bežní tvorcovia tohto typu filmu, ale scenár a komerčný prístup mu neumožňuje z toho získať niečo viac, než len takýto priemer. Takže Noe mohol dopadnúť prakticky akokoľvek, ale kvôli môjmu obľúbenému režisérovi som si ho aj tak musel pozrieť a nanešťastie to dopadlo približne tak, ako som aj čakal. Nie je to zlé, ale ani ma to moc nebavilo a už to určite pozerať nebudem. A hlavne dúfam, že sa Aronofsky zase vráti k tým rozumnejším témam. 53% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Spíše než kontroverze provází Aronofského potopu rozporuplné ohlasy, což je celkem pochopitelné – koktejl biblické tematiky s blockbusteroidními efekty a psychologickým thrillerem už z principu nemůže šmakovat každému. Noe je na každý pád mile nekonvenčním zážitkem, jehož obrázky i vyprávění v kontextu s důvěrně známým příběhem poněkud matou; poutavost výsledného zážitku to nicméně pouze umocňuje. Postapokalyptická panorámata z úvodu jsou po pokojnější "zelené" pasáži završena infernálně hororovou scénou z Túbal-kainova tábora, která láme Noeho charakter a dává jasný povel ke startu povodňové části. Zatímco v akčních scénách je Aronofsky jistý a ukazuje, že by bez problémů utáhl trikový velkofilm, v závěrečné třetině se začíná malinko topit v melodramatických momentkách a definitivně se vrací ke staré dobré předvídatelnosti. Neřekl bych ani popel - kdyby tomu ovšem v předchozím dění nebylo takřka naopak. Nevyrovnanost by se dala nalézt ve více ohledech, ve výsledku jsem ale - jak by řekl Noe - "v srdci cítil jenom lásku". Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se nudil, nebo že mě nebavilo sledovat, kterak se film převaluje z jedné polohy do druhé. Tu zasahuje velkolepou bitevní scénou, tamhle dává ve videoklipovitých záchvatech a divokých časosběrech vzpomenout na Aronofského kořeny, tady zase vyráží dech scenérií jak vystřiženou ze starých biblických maleb. Hereckou posádku táhne zejména famózní Jennifer Connelly, zatímco Russell Crowe spoléhá na ověřené charisma a mladí a hezcí na to, že jsou mladí a hezcí. Bez výhrad, stačí to. V souvislosti s filmem se často předpojatě mluví o vegetariánství. Je fakt, že zatímco Noe s rodinou papají kytičky a záporáci kolem zlosyna Túbal-kaina drásají zvířátka zaživa, zobrazené se drží v jasném kontextu s posláním titulní postavy. Tedy spasit nevinou faunu a nechat zahynout člověka, který se už v jednom z prvotních hříchů provinil hlavně tím, že v hněvu bacil šutrem po hlavě člověka jiného. Podobné interpretace jsou mi však víceméně šumák – faktem je pouze to, že jsem si s Noem užil dost dobrý filmový zážitek. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas příjde film jako Noe, u kterého cítím jak dokonale dokáže rozdělit fanouškovské tábory. Zatímco já vidím příběh, který je zpracován na Hollywoodské poměry dosti netradiční formou, kdy divák nedokáže předem odhadnout provedení scén, šablony neexistují, dialogy jsou pro postavy naprosto logické a skvěle padnoucí a tomu celému vládne režisér, který svou vizí dokáže hravě do kapsy strčit 99,9% svých kolegů. Jiní lidé vidí, nepochopitelně složitý dementní příběh, který není ani pravděpodobný a kterému chybí výbuchy, sex a třeba i Džastyn Bíbr. Zkrátka nedostávají přesně to co je dneska COOL.... Já s filmem neprožil sebemenší problém, stále mě nutil k zamyšlení nad sebou samým a jak bych se zachoval vlastně já. Poskytl mě dostatečný prostor pro úvahy a já za tuto skvělou možnost děkuji. V kině se jedná o opravdu veliký zážitek. Náboženskou agitku, která se mě tolik hnusí, jsem nezaznamenal. 80% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Ach jo, to je tak, když se člověk na něco těší... Těšil jsem se na "Pompeii" - SRAČKA, těšil jsem se na "3D Godzillu" - NUDA, těšil jsem se na "Noah" - béčková píčovina... těšil jsem se na "V oku tornáda" , ale už mám obavy... Co se týče filmu NOAH, čekal jsem katastrofickou podívanou. Bohužel reklamované gigantické potopy trvaly asi 5 minut. Dalších 133 minut byly stupidní náboženské žvásty o tom, kdo je zlý a hodný... A grafika Kameňáků, to bylo něco příšerného, vyloženě béčkový film! A ke všemu hnusné, nesympatické herecké obsazení, prostě k poblití! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle mě dostalo. Musím předem upozornit, že jsem nevěděl co od toho čekat. Nejsem fanouškem Aronofského starší tvorby z vyjímkou Wrestlera, ale tohle mi sedlo dokonale a pro mě zatím jasnej vrchol jeho tvorby a je mi úplně jedno co se tu píše v tý půlce vypatlaných komentářů tady který jsou tradičně úplně mimo. Už teď je mi jasný, že je to nejlepší film tvůrce a protože se to líbí mě, tak je to nenávratně odsouzeno do modrých čísel. On to totiž Noe bude mít těžký, protože diváci tady (potažmo ovce až na vyjímky) se tu rekrutují do tří skupin. Tou první jsou artoví hnidopiši kteří se tu vytrvale starají o cpaní patetických a psychedelických sraček do červených čísel. Zde prostě platí názor, že pokud je nějakej film tak hrozně divnej, že mu nikdo nerozumí, tak je to prostě art největší druh umění a hotovo. Proto nebudu nikdy oslavovat např Fontánu, protože to je přesně druh takovýho filmu. No pak tu máme druhou skupinu kulantně řečeno jednodušší diváky se slabostí pro vypatlaný naefektovaný blockbustery. Ani jedný z těchto skupin se to líbit nebude, protože Noe není ani jedním z toho. Tenhle film má hloubku a myšlenku (a to přímo kurevskou) najdou se tu i ty typicky blockbusterovský efekty takže film je vlastně něco mezi tím takový kompromis řekl bych a funguje to skvěle. I když to je film z myšlenkou, tak zase zpracování mi nepříjde nějak extrémně složitý prostě žádný nepochopitelný psychedelický píčoviny naopak děj je jasnej a srozumitelnej i pro člověka co je nevěřící, nikdy nečetl bibli a o potopě světa ví akorát to, že byla celá země pod vodou. No a především měl jsem strach aby to nebyla náboženská agitka a to není ani náhodou. Nic navíc v tomhle ohledu co by to rušilo tam není (díkybohu!) Takže ortodoxní křesťani budou klít jak čerti v pekle, že tam nebylo dost boha a pánbíčkářských keců. Noe se prostě nezavděčí a může se líbit jenom třetí skupině diváků a to jsou ti kteří můžou vidět jak hloupej film plnej gigantických efektů, tak i něco co má opravdu nějakou hloubku a hodnotí vyloženě jenom filmovou kvalitu bez předsudků. No a já klidně drze a sebejistě prohlašuji, že do téhle skupiny patřím, takže si všichni odpadkáři naserte. Dejte si radši Fontánu nebo podobnou rádoby hlubokomyslnou mrdku nebo si dejte 2012 či jinej primitivní vejplach od Emericha a jemu podobných žabařů o skutečný filmový kvalitě prostě víte kuloví, ale kupodivu už mě to na týhle databázi nepřekvapuje. No nic to jsem odbočil (holt mi to nedalo ať aspoň zase pár blbců naseru) teď ještě něco k filmu. Vizuál je každopádně luxusní to netřeba rozebírat. Měl jsem obavy z těch Noeho vizí, ale dostali mě do kolen byli fakt tak sugestivní, jak se tam topili a řvali ty lidi, že mi běhal mráz po zádech. Co se týče stavby archy a jejího zabydlování hltal jsem to maximálně souhlas z kolegou Enšpíglem nástup zvířátek to byla nádhera něco takovýho jsem prostě fakt ještě v žádným filmu neviděl. No nakonec tu máme i jednu epickou bitvu aby se neřeklo. Samotný potopě už se film moc nevěnuje, ale nevadí tohle prostě není další 2012 nebo něco podobnýho (opět zaplaťpámbu za ty dary). Jediný co bych vytknul je tradičně delší stopáž která ke konci trošičku nudí, protože vrchol filmu přijde někdy ve 100 minutě a ta poslední půlhodina už nikam výrazně negraduje. Trochu mi připomněla starší kousky režiséra a asi proto mi úplně nesedla. Na druhou stranu odehrává se v ní zase rozlousknutí té hlavní myšlenky celého filmu a tak to svůj smysl má. Jde, ale o jedinou vadu na kráse a navíc když pozoruji jakým směrem se zase vyvíjí to hodnocení tak už jenom z toho důvodu, tam střílím plnej počet a je po diskuzi prostě. Tohle byl zatím v tomhle roce maximální epic zážitek, kterej není úplně bez chyby, ale to maximální hodnocení si prostě zaslouží.95% () (méně) (více)

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 125 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Pro roli Ily byly zvažovány herečky Saoirse Ronan, Bella Heathcote a Dakota Fanning. Přestože Bella Heathcote udělala na castingu velmi silný dojem, Dakota Fanning byla první režisérovou volbou. Roli přijala, ale nakonec od projektu odstoupila kvůli jinému natáčení. Roli nakonec získala Emma Watson. (Michi88)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama