Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejzdařilejší ze série burianovských komedií, natočených v třicátých letech, pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a o snaze vyhnout se trestu. Postava majitele dílny na výrobu hudebních nástrojů a neprávem nevyznamenaného člena městské domobrany patří k nejslavnějším rolím mistra českých komiků Vlasty Buriana. Stejnojmenná píseň z tohoto filmu nabyla obecné proslulosti. Růžena Šlemrová zde výjimečně ztvárnila jinou roli než obvyklou dámu z lepší společnosti. Výborný a netypický je i Jindřich Plachta. Podle jevištní frašky E. A. Longena "Už mne vezou" natočil nestárnoucí komedii, která je nadšeně vítána už několikátou generací diváků, režisér Martin Frič v roce 1932. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mylujem ceskoslovensku kynematografiu, ale mam problem s filmami 30. rokov, kedy CS kinematografia este iba vznikala - a s Vavrovymi kratkometraznymi filmami 30. rokov. Takze Anton Spelec Ostrostrelec je sice kvalitnby film s velikanom, akym Vlasta Burian bez debaty bol, ale na mna tieto ceskoslovenske filmy 30. rokov proste nefunguju. 81 % ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nepůjdu s davem, mám oblíbenější Burianovy filmy. Zde neřádí tolik jako v jiných filmech. Možná je to tím, že snímek trochu trpí interiéry, protože se odehrává vlastně v hospodě, doma a na ulici. A také Burian nemá zase moc prostoru to rozjet. Nicméně když ho dostane, tak předvádí ze sebe to nejlepší. A hlavně ho nedoplňují ostatní, což v jiných filmech je. A já prostě z osobního hlediska nemůžu postavit na stejnou úroveň tenhle snímek a třeba u Pokladny stál nebo Přednostu stanice. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Přestože Burian hláškuje o stošest a řítí se z jedné slavné scény do druhé, po pekelném nástupu a geniální komplikaci s úmrtím náhradníkova náhradníka se to poněkud zadrhne a už se to do původních obrátek neroztočí. Je to sice klasika, a je to i po osmdesáti letech zábava, ale pozdější kousky, které spolu Frič s Burianem natočili, mám mnohem raději, ať už jsou to Katakomby nebo třeba Baron Prášil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snad nejstarší Fričův snímek, který jsem zatím viděl. Je samozřejmě nezbytné přehlédnout nějaké ty technické nedostatky. Příběh jako by napsaný na divadelní prkna, ale Frič nemá problém transformovat film na prkna filmová. To už mi předvedl v Revizorovi. Vidět čas od času klasiku rané kinematografie člověka nezabije. Trošku nečekaně jsem se i u tohoto snímku několikrát od srdce zasmál. Tolik zde opěvované objednávání panáku nemá chybu a určitě stojí za praktikování. Stejně jako několik parádních hlášek. Úplně mě neokouzlil příběh, který je po krátké chvíli docela nudný. Liguerové scénky to mírně kompenzují. U snímku jsem se tedy nerozplynul jako každý druhý zde, ale podívat se na to bez újmy na životě dá. Velmi slabé 3 * a dostal jsem chuť na liguére. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Jeden ze dvou filmů s Vlastou Burianem, které mě celkem bavily (ten druhý byl U pokladny stál...). Zde hraje Vlasta tvrdohlavého a ctižádostivého výrobce hudebních nástrojů a také váženého člena gardy ostrostřelců jménem Anton Špelec. Má dva zaměstnance - lakomého Kukačku a líného tlustého Aloise. Společně opravují varhany, když v tom se ozvou rány z děla a do dílny vlítne ostrostřelec Kačaba, bednář a Tondův kamarád. Přináší zprávu, že probíhá výroční vyznamenání ostrostřelců a že Tonda určitě dostane medaili. Tonda je z toho nadšený a dokonce začne naznačovat své ženě, že se mu něco objeví na hrudi. Během slavnostního vyznamenávání se Tonda prsí a očekává ten metál, ale dozví se, že jej dostane až za rok. To ho naštve, a tak se v hospodě s ostatními ostrostřelci ožere "liguérem", urazí velitele Čtvrtečku a řekne, že "Císař je vůl". Pak se to snaží popřít a dodá, že je "korunovaný". V hospodě se strhne rvačka a Tonda se dostane před soud, kde vyfasuje tři měsíce ve vězení nepodmíněně. Tonda je naštvaný na Kačabu, protože se za něj u soudu nezaručil, ale Kačaba má za to, že jej má Tonda pořád rád. Tondova žena Růža vymyslí plán - do vězení půjde někdo jiný, aby nebylo nutné zavřít živnost. Přemluví tedy lakomého Kukačku, který za tuto službu chce 40 zlatých - 20 dostane teď, a dalších 20 potom. Tonda se schovává v zadní dílně, zatímco mu tlustý Alois žere jídlo, které mu uvařila žena. Nebo ho pomlouvá jeho teta a on to všechno slyší. A aby toho nebylo málo, tak "Tonda" ve vězení zemře! Prostě celkem slušný nářez, Burian exceluje svými komickými výstupy a hláškami, vtipnými slovy a absurdními situacemi, do kterých se dostává vlastní vinou jen kvůli své nerozvážnosti... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (13)

  • Historie ostrostřelců sahá až do středověku, kdy sloužili k ochraně měst. Po roce 1848 byly rozpuštěny za zásah do revolučních událostí, později znovu obnoveny, ale jejich funkce už nebyla bojová, ale jen reprezentativní. (sator)
  • V roce 1970 byla vydána oklestěná verze filmu na gramofonové desce, ta v té době měla maximální délku záznamu jen 45 minut. Později se objevuje veze „supralong“ – LP deska s menší roztečí záznamových drážek, na kterou se vešlo až 80 minut mluveného slova. (sator)

Reklama

Reklama