Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Havíři Kubovi a jeho ženě Markýtce přinesla vrána dvanácté dítě. Havířina nenese a proto jde Kuba poprosit bohatého sládka Pandrholu o trochu jídla pro hladové děti, ale ten ho odmítne. Kuba hledá kmotra pro své dítě. Odmítne Pánaboha i čerta, protože je považuje za nespravedlivé vůči chudým lidem a vybere Smrťáka. S jeho pomocí se Kuba stane zázračným doktorem. Od bohatých si nechá platit a chudé léčí zdarma. Když onemocní Pandrhola, Kuba ho nechce léčit. Vymyslí si nesmyslné úkoly a když je sládek splní, vyléčí ho i přes Smrťákův zákaz. Sládek nechá Smrťáka zavřít do sudu a lidé, ani zvířata nemohou zemřít… (Filmexport)

(více)

Recenze (480)

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

V krásných českých pohádkách bývá z hlediska filmového zpracování spousta stejných prvků a schémat. Z tohoto úhlu pohledu je Dařbuján a Pandrhola hodně vyjímečný a originální. Sám nevím proč, ale nikdy jsem ho nedostal pod kůži, i když vyrůstal a dospíval současně se mnou.;) Snad je to silným levicovým podtextem, který mi u pohádky vadí víc, než u prvoplánových agitek. Vidím to tam jenom já ?? Každopádně u velkého Mac Friče nepatří pohádky k jeho silné stránce, přestože je natočena a obsazena bravurně a vždy se na ní rád podívám. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Řekněte mi, proč se umělci ve své ješitnosti neštítí žádných ubohostí, proč jim žádná trapnost není dost trapná? Musí se za každou cenu prosadit, kariéra nad charakter? Je to stejné za každého režimu, pořád jedna a tatáž písnička! Citát z Te Deum (komentář CSSML) je velmi výstižný. - - - Něco víc než jedna hvězdička, něco méně než dvě. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku sice neřadím mezi své nejoblíbenější, ale povedená rozhodně je - sešli se skvělí herci, do toho pár dobrých nápadů, spousta vtipu, něco morálního poučení pro děti. Prostý lid to zase jednou natře nechutnému lakomému kapitalistovi, čert i pánbíček jsou posláni do kélu a spravedlivý je jedině smrťák (bullshit!). V dospělosti mě ten ideologický podtext začal poněkud iritovat, ovšem jako dítě jsem nadšeně tleskala ručkama, jak dobro opět zvítězilo nad zlem:-). 75% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pro me osobne jedna z mych nejoblibenejsich pohadek. Ackoliv se jako temer u kazdeho barevneho snimku z 50. let nemohu zbavit jiste pachuti rovnostarstvi a "pokrokove" agitace. Ale tehdy holt penize na barevny filmovy pas nesly snimkum bez teto nutne podprahove agitky. Nastesti zde je ji minimum a velmi dobre zakomponovana, nerusic pozitek z pohadky. A samozrejme nejlepsi scena je s klobasovym stromem a pivnim potokem :) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal nejznámějšího českého amatérského "doktora" Dařbujána a lakotného Pandrholu, jemuž se stala osudnou chuť na jitrničky. Člověk už zná tuto pohádku v podstatě nazpaměť, nicméně se jedná o film, který se jen tak neokouká a má stále co nabídnout. Ať už jde o plejádu skvělých herců (nejvíce mě pobavil Stanislav Neumann), pěkné kulisy či humorně pojatý příběh plný vran, jitrnic, kurýrování a v neposlední řadě jednoho velkého "moribundusu". ()

Galerie (12)

Zajímavosti (23)

  • Dařbuján (Jiří Sovák) vyléčí Matěje Klofáta (Bohumil Švarc) těstem, které mu rozmaže po břiše. Když ale Matěj vzápětí cvičí ve světnici, po těstě není nikde ani stopy. [Zdroj: tv.nova.cz] (Duoscop)
  • Běla Jurdová (Markýtka, Dařbujánova žena) spomína: "Stalo sa, že z neznámych dôvodov na konci päťdesiatych rokov vtedajší riaditeľ Barrandova rozhodol, že s filmovaním skončím. Keď sa začal natáčať Dařbuján a Pandrhola, nemala som podpísanú zmluvu. Neriešila som to, bola som ľahkovážna. Až v priebehu natáčania ma na to upozornil produkčný, tak som to podpísala. On ju následne odniesol potvrdiť na vyššie miesta, ale neskôr sa vrátil s odkazom, že ja tam hrať nesmiem a režisér Frič má ísť na koberec. Režisér sa po stretnutí s najvyšším vrátil zničený. Keď mu oznámil, že Jurdová zmluvu nedostane, tak mu povedal, že výrobu filmu okamžite zastavuje a bezo mňa točiť ďalej nebude. Pritom som v tej úlohe bola veľmi ľahko nahraditeľná. Musím povedať, že sme v ten deň nenatočili ani jednu scénu, zato však sme všetci zdecimovaný vypili spoločne nejakú tú fľašu." (Raccoon.city)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné pohádky Jana Drdy, který je i spoluautorem scénáře. (Terva)

Související novinky

Reklama

Reklama