Reklama

Reklama

Girls

(seriál)
  • USA Girls
Trailer 4
USA, (2012–2017), 29 h 9 min (Minutáž: 23–32 min)

Tvůrci:

Lena Dunham

Hudba:

Michael Penn

Hrají:

Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Adam Driver, Zosia Mamet, Alex Karpovsky, Andrew Rannells, Peter Scolari, Becky Ann Baker, Chris O'Dowd (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(62)

Videa (93)

Trailer 4

Recenze (143)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Zaplaťpánbůh, že existují stále takoví tvůrci jako Lena Dunham. Girls jsou naprosto bezprecedentním seriálem, pokud jde o zažité stereotypy tak, jak je vnímáme my (v tomto případě tedy my, televizní diváci). Někde jsem četl přirovnání o jakémsi „vážnějším Sexu ve městě“. Přijde mi to lehce úsměvné, protože jediná paralela je zde opravdu a pouze v tom, že v centru dění jsou jsou převážně ženy/dívky. Nechci tu nějak prvoplánově kritizovat Sex ve městě (první řada mě docela i bavila), spíš chci poukázat na to, že Girls jsou prostě něco úplně jiného a na současném poli seriálové produkce působí velmi osvěžujícím dojmem. Girls jsou totiž realistické, zároveň velmi humorné, někdy dojemné, někdy cynické, nicméně všechny postavy jsou ohromně zajímavé a představují neoddělitelnou součást celku. Chápu, že to budou mnozí odsuzovat s tím, že je to až moc „divné a na dnešní dobu takřka undergroundové“, nicméně Lena Dunham je velmi chytrá osůbka a není úplně těžké odhadnout, na jakou cílovou skupinu tím míří. Co mi imponuje asi nejvíc, je skutečnost, že postavy v tomhle seriálu nejsou ani moc krásné (tak jako dobře, Marnie je kus, ale stejně jí to dlouho k ničemu moc není), ani moc chytré, ani moc úspěšné a ani třeba pohádkově šťastné (takhle extrémně by se to dalo přiměřeně charakterizovat i obráceně). Jsou to prostě lidé z masa a kostí, kteří se protloukají životem a hledají své místo – někdy s humorem, někdy tragikomicky, někdy vás dojmou k slzám a někdy je vám za ně strašně trapně. Je to opravdu hodně jiný seriál, protože jede po úplně jiné vlně než 95% ostatních seriálů. Na závěr bych chtěl říct, že takto nízké hodnocení nechápu, ale to bych lhal. Chápu ho totiž velmi dobře. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Velice vtipně vymyšlený koncept "přechytralé" mladé autorky, který svojí (v rámci prezentovaného sociálního statusu protagonistek) všedností dráždí (nejen) konzumenty běžných magazine-glimmer vztahovek. Řeší se podvratná témata jako nechuť k ekonomickému osamostatnění, lidé svým vzezřením nezapadající do konzumního estetického kánonu zde beze všech skurpulí provozují sex. Lena Dunham ví co chce a ačkoliv ještě není zcela autorsky vyzrálá, dokáže se zhostit úlohy - slovy své postavy "hlasu své generace" - poměrně přesvědčivě. Pokud Sex and the CIty s určitou licencí vezmeme jako rozpustilý deníček dnešní buržoazie (bez pejorativního nádechu), Girls jsou takový společenský střed, koketující s realitou dejme tomu "stříbrné" mládeže. Samozřejmě se seriál v rámci intencí formátu nezbavuje veškeré povrchnosti, ale nazvat ho plytkým by byla chyba: reflexe přeci nemůže být o mnoho vznosnější, než její předobraz. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Okoštoval jsem první sezónu a celkem dobrý. Taková lehce střelená vztahovka, slušné charaktery, civilní pojetí… na můj vkus je to ale málo weird a déle jsem u toho nevydržel. Ovšem žena si to velmi pochvaluje a sleduje dál. Girls mírně vybočují ze zajeté a mnohdy zkostnatělé komediální struktury televizních produkcí, mají sympatickou hlavní hrdinku a příjemně odsýpají. Co víc si přát? ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený seriál. Podle úvodního plakátu jsem očekávala nafintěný holky co budou řešit jestli si na večírek vezmou něco od Vuittona nebo od Prady, no vůbec to tak není. Hanna je totálně mimo a to radši nemluvím o Adamovi. Jak tady někteří srovnávají se Sexem ve městě, tak chci jen říct, že Girls je o dost příjemnější a realističtější seriál. Lena Dunham je nejlepší. Jo a nakonec, se Skins to nemá VŮBEC NIC společnýho :D (komentář MoiJe). Opravdu umírám z lidí co hodnotí seriál podprůměrně, asi to nesmíte brát tak vážně a trochu se zamyslet a uznat, že mezi seriály co se teď natáčí, to je něco nevídaného, jde to trošku proti proudu a hlavně, už to prosím nesrovnávejte se Sexem ve městě ani se Skins. V komentářích občas čtu, že je Lena Dunham příšerná, nesnesitelná nebo nechutná. To znamená, že je dobrá herečka, protože si myslím, že přesně o to jí šlo. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Hodně blízko osobitosti Skins, Lena Dunham není hloupá a stejně jako v Tiny Furniture se pasovala do role sebestředného spratka a obklopila postavami, k nimž si sympatie budete budovat jen stěží. V tom ale tkví působivost tohohle seriálu, dějou se tu věci, co jinde ne, na scenáristické šablony nenarazíte a hardcore dramatické zvraty si Lena nechává jen na ty nejposlednější momenty. Jasně, občas je to nuda, všednost je jednou z hlavních složek tohohle seriálu (osobně mi i dost trvalo, než jsem Girls přišel na chuť), jenže za touhle konkrétní nudou na rozdíl od většiny ostatních cejtím záměr a jasnou vizi. Lena Dunham je Amanda Palmer televizního průmyslu. ()

Galerie (755)

Zajímavosti (8)

  • Jména čtyř hlavních postav Hannah Horvath (Lena Dunham) , Marnie Michaels (Allison Williams), Shoshanna Shapiro (Zosia Mamet) a Jessa Johansson (Jemima Kirke) jsou aliterační. (zuza99)
  • Několikrát v seriálu zazní, že Marnie (Allison Williams) je podobná Audrey Gelman. Ta je ve skutečnosti nejlepší přítelkyně Leny Dunham, představitelky Hannah. (zuza99)

Související novinky

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama