Reklama

Reklama

Matt Scudder (Liam Neeson) je bývalý newyorský policista a vyléčený alkoholik, který pracuje jako soukromý detektiv bez licence pro ty, kdo z jakýchkoliv důvodů nemůžou jít za policií. Jedním z takových je i drogový dealer Kenny, který si detektiva najme, aby našel ty, kdo mu unesli a brutálně zavraždili ženu. Scudder začne postupně odkrývat stopy vedoucí k únoscům a zjišťuje, že tento zvrácený zločin není jediným a rozhodně ani posledním, který v ulicích New Yorku spáchali. Sérioví vrazi se chystají opět zaútočit a pro Scuddera, stojícího mimo zákon, se tak rozehrává nelítostný boj s časem. (A-Company CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (603)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|71%| Tak tu máme další film se skvělým Lianem Neesonem. Nejedná se o akční jízdu jak je v poslední době u Neesona zvykem, ale o solidní thriller s dobrou atmosférou. Rozhodně se nejedná o nic fantastického, ale přesto mě film bavil od začátku do konce. Hlavní hrdina Neeson hraje svojí standartní roli, vyléčený od alkoholu, což mi připomnělo roli v jeho nedávném filmu NON-STOP. Na začátku tu má pěknou přestřelku, pak i na hřbitově a na konci nějaká ta menší pranice. No, rozhodně zde nejde o akci, což vůbec nevadí. Detektivní linie tu je, nejde o nic světoborného, ale díky již zminované atmosféře s touto rovinou nemám sebemenší problém. Film je místy temný a to díky určitým scénám. Brutalita je tu tak akorát, určitě se zde najde, takže to působí dost realisticky. Tempo filmu je pozvolné, nuda zde rozhodně není. Úplný konec filmu mě docela dostal. Nejde o nějaký překvapivý zvrat či pointu (to zde není), ale je to slušně pojaté. Co mi teda chybělo ? Tak určité nedostatky zde jsou. Třeba, že tu není žádný zvrat, hned víme, kdo jsou padouši a jejich motivy a charaktery mohly být víc přiblíženy. Nějaká dramatičtější scéna navíc, možná ještě víc brutality či akční scéna navíc. Určitě by se dalo vylepšovat toho více. Ale nevadí. Takhle to bylo sice obyčejnější, ale přesto obstojná podívaná, kterou si ještě někdy s radostí pustím. Žádný zásadní zápor tam nespatřuji. A co se týče hudby, tak ta je dalším kladem. Čtvrtou hvězdu jsem dal bez rozmyslu – slabší, ale přesto. Celkově jsem spokojen, tak už nemám nic, co bych dodával. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Velice solidní temná kriminálka. Palec nahoru za dobrý scénář, který vás udrží v napětí. Film neuhýbá před ošklivými a nepříjemnými tématy, což je dneska pořád víc a víc vzácnější, a milovníci krváků si přijdou na své. Liam Neeson hraje jako vždy solidně svou osvědčenou postavu bývalého policisty s temnou minulostí, ale je tu doplněný o chytrého černošského chlapečka a zajímavého Dana Stevense v roli překupníka s drogami (který tu není za zlou karikaturu!). Nesmrtelná klasika to nebude, ale klidně se na tuhle chuťovku podívám znovu, což se počítá. 75 % ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Jedným z najrozšírenejších klišé v akčných scénach je rozbitie fľaše o hlavu. Guillermo del Toro to ale povedal jasne. "Videl som to a nedá sa to; nerozbijete fľašu o ľudskú hlavu, ak nie ste Terminátor." Prvý film, v ktorom to bolo použité, bol Faunov labyrint. Druhý Medzi náhrobnými kameňmi. Nielen tento detail vypovedá o tom, že tvorcovia vedeli, čo robia. I v iných veciach sú osviežujúco inovatívni (zastrelenie únoscu predtým, ako svetu oznámi svoju chorú motiváciu). Vcelku originálny je aj hrdinov mladý pomocník, alkoholické vsuvky zo „sedení“ alebo flashback o tom, ako V SKUTOČNOSTI dopadla prestrelka z úvodu. Dosť mi to pripomenulo Jacka Reachera: strašný úvodný zločin, ale napriek tomu príbehu nechýba istý typ humoru a hrdina občas dostane nakladačku, ale viete, že vyhrá. Temné ako rana do hlavy. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tak tady překlad názvu vážně sedí, přesně takhle jsem se v kině cítil. Když se procházíte po hřbitově, můžete leda tak obdivovat hru stínů (jako v tomhle případě), ale pokud nejste ložený strašpytel, už na konci první lajny se začnete nudou ohlížet po východu. Při sledování tohohle filmu jsem měl dojem, jakoby Frank na hřbitově sám už nějaký pátek bydlel a zapomněl kvůli tomu, jak vypadá zábava. Liam dobrej, ale to on by byl i jako stojan na boty, jinak syrová a ucouraná nuda. (Auckland, NZ) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nepříjemná, mrazivá noir kriminálka plynoucí jako pomalá špinavá řeka... Jednoduchý příběh, v němž je hlavní hrdina Matt spíše průvodcem než hybatelem děje, dokazuje, jak důležité je se prostě ptát, protože i v chladném a odcizeném velkoměstě lidé vidí a vědí. Divákem očekávané komplikované pátrání plné zvratů se tak vůbec nekoná, film kráčí vcelku přímou cestou, přičemž některé detaily, náznaky či motivace nechává zcela stranou, neboť pro samotné jádro vyprávění nejsou potřebné (viz linka s DEA nebo věta "You know, I just wanted..."). Díky tomuto zdánlivě opomíjejícímu ale ve skutečnosti zcela záměrnému zjednodušení je divák o to víc nasáván precizně budovanou atmosférou. Svět filmu, situovaného do pozdních 90. let, svět sestávající z šedivých ulic, vesměs poloopuštěných budov a nejednoznačných charakterů plných osobního selhání tvoří vlastní mikrokosmos, v němž není místo pro lítost nebo soucit. Také sebezpytná touha hlavního hrdiny po odčinění vlastních hříchů akcentovaná v závěru filmu (a zmiňovaná v jiných komentářích), do konceptu vyprávění přirozeně zapadá vzhledem k tomu, že Matt Scudder není žádným rozervaným hrdinou, ale již vnitřně srovnaným člověkem, který si je dobře vědom nejen svých chyb, ale i hodnot, které jsou pro něj osobně podstatné. Sečteno a podtrženo, "A Walk Among the Tombstones" nepřináší žánrovou revoluci nebo životní herecké výkony. Ale temným, vtahujícím a opravdu poctivě odvyprávěným příběhem je. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Lawrence Block je autorom celkovo 17 noviel o detektívovi Mattovi Scudderovi. Scenár k filmu vychádza z rovnomennej novely "A Walk Among the Tombstones", ktorá bola ako desiata v poradí vydaná v roku 1992. (m.a.t.o.)

Související novinky

Predátor má nového nepřítele

Predátor má nového nepřítele

13.10.2016

V únoru 2018 se na velké plátno vrátí nejobávanější vesmírný lovec. Predátoří comeback režíruje Shane Black (Správní chlapi) a půjde o pokračování původní série, zatím ale není jasné, jestli se ve… (více)

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Reklama

Reklama