Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 2

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (428)

Handle 

všechny recenze uživatele

Nevím, co chtěl film přesně říct, protože to bylo jen o tom, jak se rodina sešla, pohádala se a zase odjela. Navíc mi vadila ta absurdnost a nereálnost, chtěl bych vidět člověka, který by se ztotžnil s nějakou postavou a i kdyby, tolik blbců by se snad v jedné rodině sejít ani nemohlo. Na druhou stranu jsem se nenudil ani chvíli a když vynechám scénář, který je na můj vkus prostě přehnaný a budu hodnotit to, jak herci zvládli své role, pak byli výborní a to nejen Meryl Streep, ale především Julia Roberts. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Zajímavé herecké obsazení, dělali s tím na Oscarech velké haló, tak jsem se na to chtěla taky podívat, abych zjistila co teda a naprosto mě to nezaujalo. Bylo to depresivní, to bych dokázala překousnout, ale bylo to strašně dlouhé a strašně nezábavné. Herecké výkony tu byly dobré, to se jim upřít nedá, většinou jsou to herci s velkým H, ale mě tenhle film tak zoufale nebavil, že jsem se už nedonutila dokoukat tu poslední půlhodinu. 1* ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že často jsou nám naši nejbližší naprosto cizí... Blízko od sebe má skvělé obsazení (Meryl je jako vždycky výborná a překvapila mě Julia Roberts a její "sestry" - super!), ale bohužel trochu doplácí na to, že je to divadelní hra upravená pro film - byť autorem samotným; někdy z toho ten divadelní prach přímo dýchá. Což mně v tomto případě nikterak nevadí, přestože už od počátku je jasné, že zrovna dějový film to nebude. Silně konverzační, leč stále dobře koukatelné. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Horká Oklahoma plná stohů slámy, pasoucích se krav a amerických křupanů. K mé smůle ale tahle sebranka vyšinutých cvoků nesloužila k pobavení cynického diváka, ale řešila mezi sebou rodinné tragédie, křivdy a traumata ukrytá pod hektolitry alkoholu a tunami prášků na spaní. Nikdo se zde ani nepokusil dát divadelní hře pořádný odpich, takže si můžete odškrtávat jednotlivé scény a herecké výstupy, které volají po cenách. Meryl Streep se vzdala jakékoli drobnokresby charakteru a její provedení Violet je více karikaturou postavy než jejím plnokrevným ztvárněním. Samozřejmě dojde i na pokus o znásilnění nebo odhalení šokující rodinné pravdy. Já ale doufal, že se závěr ponese ve stylu jiného Lettsova majstrštyku, takže by se na plátně objevil Matthew McConaughey alias Zabiják Joe a zacpal by těm vystresovaným balíkům huby pořádným kusem smaženého stehýnka z KFC. To by ale k režii musel být připuštěn William Friedkin. Z toho by Harvey Weinstein asi nebyl moc nadšený. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nechceš si ísť ľahnúť?" ..."A nechceš ty olizovať riť nejakej prasnici?..." Už dávno som si takto neužil takúto výlučne konverzačnú vec. M. Streepová hraje absolútne božsky a okrem nej sú tu samé zvučné mená a taká J. Roberts, ktorú som nikdy nemusel ma vôbec prvý krát presvedčila o svojich kvalitách. Sadlo jej to. Asi potrebovala len trocha zostarnúť. Väčšinou čierny humor bol jednoducho skvelý a dobre som sa bavil. Asi dva dni pred týmto filmom som si pustil komédiu s A. Sandlerom - Môj otec je šialenec. Mal som chuť sa zabaviť, pustiť si niečo "ľahké", ale výsledok sa mi hnusil. Naopak pri tomto "vážnom" filme som sa výborne zabavil, aj keď to určite nebolo hlavným cieľom. Nemal som šťastie na verziu s titulkami, ale STV2 odvysielala film so slovenským dabingom a bol veľmi dobrý. Pri výlučne konverzačnom filme to niekedy nie je na škodu. Možno som divný, film je zaradený v žánri dráma, ale ja som sa tak dobre pri filme nesmial ani nepamätám. Preto plný počet. 90%. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • Rolu Violet Weston pôvodne hrala Deanna Dunagan, ktorá za svoj výkon na Broadwayi získala cenu Tony Award (rovnako zastupovala túto rolu aj vo svetovej premiére v divadelnej spoločnosti Steppenwolf v Chicagu). Neskôr v priebehu predstavenia na Broadwayi ju vo funkcii nahrádzali Phylicia Rashad a Estelle Parsons. (Pat.Ko)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama