Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Asi padesátiletý krejčí Miroslav Opatovský (M. Karpíšek) je zaměstnán v předním pražském módním salonu. Jeho klientky a modelky jej považují za neškodného, bez ostychu se před ním svlékají a koketují, ale také jej lehce zneužívají. Stres, stereotypní práce, postupující věk a hlavně skrytá sexuální úchylka však na muže doléhají víc, než kdokoliv tuší. Opatovský se jednoho dne neovládne a svou nahromaděnou agresi si vybije na mladé fotografce Monice, kterou na opuštěném místě přepadne a uškrtí. Dívka ho stačí před smrtí vyfotografovat, avšak on zahodí aparát do vodní nádrže. Zatímco se rozběhne rutinní policejní vyšetřování, Opatovský má nutkání k další vraždě… Kriminální film režiséra Otakara Fuky vznikl na motivy skutečných událostí, k nimž došlo v osmdesátých letech v severních Čechách a v Praze. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Představitel hlavní role mi vizuálně připomínal Jacka Nicholsona. Tím ale vše to, co by se dalo pokládat za kvalitu, končí. I když se jedná o dívatelný film, přece jen mi připadal spíš jako karikatura kriminálního psychologického dramatu. Možná je to dáno kvalitou komunistické tvorby, možná jen českým podpisem. Nevím. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

I s odstupem vice než třiceti let koukatelný film, nad jehož akčními scénami se nepousmějeme, ale akceptujeme je s uznáním vzhledem k technickým možnostem, totalitní cenzuře a stylu československé krimi té doby, z něhož se film tak trochu vymyká. Výborný výkon M. Karpíška v titulní roli (hlavní profesí zpěvák, po tomto filmu již žádný další nenatočil) ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Černá punčocha není úchvatným kriminálním filmem a jediné hodnotné chvilky představují odstředivé síly psychologického martyria smutného hrdiny. Psychopatické podklady v ubíjejícím stresu všedního dne vyplouvají na povrch s děsivou krutostí. S ní se lze pomstít vnímání okolností jako nespravedlivého osudu. Kriminalisté hýří sebevědomím a vytrvale se prokousávají ke zdárnému rozřešení. Hašteřivost klevetivých ženštin dokáže dovést muže k šílenství. Hlavní postavou nevyvážené psychologické kriminálky je dámský krejčí Miroslav Opatovský (zajímavý Milan Karpíšek) v démonickém zajetí osobní nenaplněnosti a narůstající rozpolcenosti v nespokojenosti s životní odevzdaností. Pocit ublíženosti v temných zákoutích metamorfuje až do extrémistických poloh zvráceného osobního uspokojení. Duševní pády a očistec jsou nejsvětlejšími místy filmu. Hrdinou práva a pořádku je neúnavný kapitán Veřejné Bezpečnosti Krátký (sympatický Petr Pospíchal), vnímající svou profesi jako životní poslání. Hrdinovým důležitým pomocníkem je poručík VB Petr (Vítězslav Jandák), sebejistý ve svém postupu. Hlavní ženskou postavou je modelka ve výslužbě Eva Kurzová (šarmantní Stanislava Bartošová), hrající si z možností návratu minulosti. Přítomnost bez nostalgické masky ovšem nahání hrůzu a zanechává pochybnosti o vlastní nechtěné roli. Z dalších rolí: Opatovského starostlivá a skromná manželka Jana (zajímavá Luba Skořepová), marně se bránící oběť běsnění fotografka Monika Marková (příjemná Hana Vávrová-Heřmánková), její neštěstím zaskočená sestra Patricie (Magda Křížková-Šebestová), Krátkého chápavá partnerka a policejní patoložka Ivana Blochová (elegantní Hana Davidová), Evina velmi dobrá kamarádka Ilona Zárubová (zajímavá Hana Talpová), Moničin ženatý milenec Milan Klimeš (Karel Hábl), roztržitý psychiatr Lukáš (příjemný Jaroslav Radimecký), Opatovského obezřetná nadřízená Věra Kubová (Libuše Štědrá), hašteřivé manekýnky Simona (zajímavá Ivana Chýlková), Zdena (Kateřina Kornová) a Magda (Jana Viščaková), či náročná a osamělá zákaznice Bučánková (Miriam Kantorková). Tato kriminálka nenabízí mnoho důvodů k návratu. Zaujme, nepřesvědčí a ani zvráceně neuspokojí. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Česká kriminálka s originálním prostředí děje i se zajiímavým nápadem s osobností vraha. Navíc je film i zajímavě rozvržen u nás netypickým způsobem vyprávěním děje. Sledujeme osudy vraha, i policistů po něm pátrajících. Škoda, že je ve výsledku silně průměrným snímkem, krotkým, nevýrazným počinem tehdejší upadající doby. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Krimi o nenápadném krejčím, z kterého se vyklube noční postrach žen, natočil podle skutečné události Otakar Fuka a snažil se především o zachycení autenticity. Do hlavní role obsadil operního zpěváka Milana Karpíška a tah to nebyl nejhorší. Snímek ale svým zpracováním nijak nepřevyšuje běžný průměr. 60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Vražedné scény byly natáčeny na stejných místech, kde se v 80. letech 20. století odehrál případ, jímž je film skutečně inspirován. (Nick321)
  • Ke konci filmu je uvedeno, že se dámský krejčí Miroslav „Miki“ Opatovský (Milan Karpíšek) narodil v roce 1932. Pokud by se film odehrával v roce 1986, tak by mu tedy bylo 54 let. (noelcoward73)
  • Natáčelo se od 15. května do 20. prosince 1986. (GASTON73)

Reklama

Reklama