foto

Josef Vondráček

  • nar. 5.10.1932
    Hradec Králové, Československo
  • zem. 23.8.1991 (58 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herce Josefa Vondráčka můžeme vídat v necelých třiceti filmech, ale i když hrál jen vedlejší role, jeho filmografie je zajímavou přehlídkou kvalitních filmařských počinů 60. až 80. let, protože si zakládal na tom, že nikdy nebude hrát v dílech jakkoliv podporujících tehdejší komunistický režim. Pocházel z Hradce Králové a herectví vystudoval na pražské DAMU (1956).

Po dokončení DAMU vystřídal v poměrně rychlém sledu několik oblastních scén, působil v divadlech v Trutnově, Benešově, Příbrami a Kolíně (1956-1963). V době angažmá v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami (1959-1962) dostal první možnost zahrát si i ve filmu a debutoval menšími postavami vojáků (PRÁČE, 1960; KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE, 1961). Z kolínského angažmá přišel v roce 1963 do Prahy, kde začínal v kabaretním souboru Paravan, od roku 1965 byl pak členem hereckého souboru Činoherního klubu.

Činoherní klub byl v 60. letech inspirativní scénou s řadou významných hereckých i režisérských osobností. Josef Vondráček sice ani tady nehrál velké role, ale v menších úlohách patřil k nejvytíženějším hercům. Osobnosti Činoherního klubu zaplnily v té době stěžejní filmová díla spadající do československé nové vlny, v několika z nich hrál i Josef Vondráček (NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA, 1966; SOUKROMÁ VICHŘICE, 1967; OHLÉDNUTÍ, 1968), v menší roli četníka se objevil i v Menzelových OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH (1967).

Během sedmdesátých let začal Vondráček příležitostně pracovat i pro televizi, která mimo jiné uvedla některá zásadní představení Činoherního klubu (REVIZOR, 1971; HEJTMAN Z KOPNÍKU, 1983). Větší hereckou příležitost v rámci filmu dostal v psychologickém příběhu STÍN LÉTAJÍCÍHO PTÁČKA (1977), diváci si na něj ale vzpomenou spíše jako na otce hlavní hrdinky v Kachyňově filmu SESTŘIČKY (1983) nebo jednoho z herců poloamatérského divadla (NEJISTÁ SEZÓNA, 1987). Vondráčkovu filmografii uzavírá Feničův film ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI (1990), kde hrál menší roli venkovského bratrance.

Josef Vondráček zemřel v Praze 23. srpna 1991 ve věku 58 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
1990 Tvrdý chleba (TV film)
Vracenky
Zvláštní bytosti
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Něžný barbar
1988 Český pekáč (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Temná aréna (TV film)
1987 Nejistá sezóna
1986 Černá punčocha
Gottwald (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Exoti (E12)
Smrt krásných srnců
1985 Třetí patro (TV seriál)
1984 Co je vám, doktore?
Stín kapradiny
1983 Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Hráči (divadelní záznam)
Sestřičky
1982 Únos Moravanky
1981 Zpěv naděje (TV film)
1980 Koncert
Postřižiny
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Lásky mezi kapkami deště
1978 Čekání na déšť
Pracka v láhvi (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
1977 Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
Stín létajícího ptáčka
1976 Malá mořská víla
1975 Dva muži hlásí příchod
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Králův kalich (TV film)
Vrtkavý král (TV film)
1973 Maturita za školou
Ruce (studentský film)
1971 Revizor (divadelní záznam)
1968 Ohlédnutí
1967 Muž, který stoupl v ceně
Soukromá vichřice
Větrný robot (TV film)
1966 Návrat ztraceného syna
Ostře sledované vlaky
Vražda po našem
Ženu ani květinou neuhodíš
1963 Naděje
1961 Kde řeky mají slunce
1960 Práče

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace