Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(více)

Videa (20)

Trailer

Recenze (154)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle dílko má skoro všechny filmařské neduhy, které člověka napadnou. Mnohdy vypravěčsky křečovitý, jakoby to byl nějaký „famácký“ pokus nějakého nepozorného studenta, timing scén s jakýmsi komickým potenciálem zpackaný a i ten zamýšlený humor se v nich kolikrát ztratí. Jenže co Randall Miller ztratil na talentu, to nahrazuje nadšením pro věc. Z toho filmu je prostě jasně cejtit ta upřímná láska k rockové muzice, ten nezakrývaný obdiv ke klasikům, kteří se tu mihnou (Ramones, Talking Heads, The Police, Patti Smith, Blondie, Iggy Pop atd.) a respekt ke „kmotrovi punku“ Hillymu Kristalovi, kterého se sympatickou ležérností ztvárnil Alan Rickman. Někdy mi i jenom tohle stačí, aby mi ten film přirostl k srdci a byl mi sympatický, i navzdory těm tvůrčím „mouchám“ (tady spíše pěkně vypaseným „masařkám“), kterých je film plný. 3 nebo 4 hvězdičky? V tomhle případě irelevantní. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek o chlápkovi, který měl velký "čich" na objevování talentů, ze kterých se po čase staly světové rockové hvězdy. Hilly je sice "kmotrem" punku, ale nesnáší účty a placení nájmu. Jeho klub navštěvují davy lidí, ale zisk tomu vůbec neodpovídá, protože má mnoho "kamarádíčků", kteří pijí drink na účet podniku. Naštěstí má pár přátel a tvrdohlavou dceru Lisu, kteří slavný klub CBGB nenechají zbankrotovat. Velmi dobrý Alan Rickman hraje úsporně, ale přesvědčivě. Možná, že se k tomuto filmu ještě vrátím. ()

Reklama

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že nás Alan Rickman (což je jeden z mých TOP 10 herců - ten nejvíc TOP, abych byla přesná) před dvěma dny opustil, rozhodla jsem se pustit si s ním nějaký film co jsem ještě neviděla. Původně jsem měla úplně jiné plány, ale nakonec jsem skončila u CBGB. Film jako takový je velmi zajímavý. Asi by mě bavil víc, kdybych se zajímala o hudební průmysl, nebo vlastně hudbu obecně. Ale bylo to minimálně zajímavé, dost dobře natočené a kdo jsem já, abych mohla kritizovat soundtrack? Nejsem si úplně jistá, jestli budu mít potřebu si film někdy pustit znovu. Přeci jen, není bohatý na zvraty, twisty, akci, atd atd. Je zajímavý opravdu jen dějem.. no a když už ho jednou člověk zná.... není potřeba. Ale doporučovat můžu. Jsem moc ráda, že jsem ho viděla. Jo... a má neuvěřitelné obsazení! Co herec tak: "toho znám, kde hrál?" :D 4* ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenáročná podívaná, která není vůbec punkově špinavá, má nepatřičnou komiksovou stylizaci a výkon Alana Rickmana v hlavní roli je fakt hodně minimalistickej. Ocenil bych, kdyby tam bylo víc scén o řízení klubu. Takhle furt jen naříkaj, že nemaj prachy, ale stejně to furt nějak běží. Stejně mě to ale vlastně bavilo a má to správnej happy end. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, leč zkratkovitý film o výčtu kapel, které prošly legendárním klubem CBGC. Díky pestrému hereckému obsazení a punk-rockovému soundtracku se pravděpodobně nudit nebudete, ale žádnou přidanou hodnotu nebo filmařskou nadstavbu tu nehledejte. Je to zkrátka hraný dokument, který víceméně zaujme pouze dvě skupiny diváků - fanoušky jednotlivých kapel nebo fanoušky jednotlivých herců. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • v roce 1974 hráli Ramones v CBGB tři písničky. Je to jejich první živý filmový záznam. (Cundroklepac)
  • Niektoré z nálepiek na stenách klubu CBGB v čase jeho otvorenia ešte neexistovali. (beso74)

Reklama

Reklama