Reklama

Reklama

Temný případ - Série 3

(série)
Trailer 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2019, 8 h 11 min (Minutáž: 55–76 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Hrají:

Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Scoot McNairy, Ray Fisher, Sarah Gadon, Michael Greyeyes, Mamie Gummer, Emily Nelson, Jon Tenney, Rhys Wakefield (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Oceňovaný seriál Temný případ se vrací na HBO se třetí řadou, která se točí kolem nové kauzy a pyšní se impozantním hereckým obsazením. Mahershala Ali ztvárňuje postavu vysloužilého detektiva Waynea Hayse, který je už pětatřicet let sžírán případem zmizení dvanáctiletého chlapce a jeho desetileté sestry, k němuž došlo v arkansaském městečku West Finger. Zatímco stárnoucí Hays, jemuž začíná selhávat paměť, prochází podrobnosti svého vyšetřování s producentem dokumentu o tomto skutečném zločinu, je nám umožněno nahlédnout nejen pod pokličku případu, ale i Haysovy minulosti. Sledujeme události v roce 1980, kdy došlo k vraždě, a v roce 1990, kdy šokující objev znovu vyvolal o tento děsivý případ zájem. Skrze vzpomínky poznáváme klíčové postavy jako jsou Roland West (Stephen Dorff), Wayneův partner v době vraždy, učitelka a spisovatelka Amelia Reardonová (Carmen Ejogová), stejně jako okresní úředníci, agenti FBI, členové rodiny a podezřelí. Každá z osmi epizod poodkrývá další kousek skládačky toho, co se oné osudné noci v roce 1980 stalo, a zároveň odhaluje, jak tato událost ovlivnila tolika lidem život. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (221)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pri prvej sérii som sedel ako prikovaný. Druhá ma zaskočila tým, že bola úplne iná, ale mne sa páčila. Nica Pizzolatta nikto nemohol viniť z kopírovania. Paradoxne ale práve za to sa na jeho hlavu zniesla obrovská dávka kritiky; ľudia proste chceli vidieť skôr niečo, ako bola prvá séria, než niečo, ako bola druhá. Nic sa zľakol (resp. bol k tomu prinútený?) a tak sa tretia snaží byť kópiou prvej. Mne by to nevadilo. Čo mi vadí, je to, že ostalo pri snahe. Tretia séria je fádna, miestami nudná a akási, čo ja viem... nezáživná? Ústredná dvojka detektívov je fajn (viac asi zábavný Stephen Dorff, hoci Mahershala Ali je zrejme kvalitnejší herec), ale na McConaugheyho s Woodym Harrelsonom sa nechytá ani omylom. Hlavný prípad je najnudnejší zo všetkých troch sezón, vôbec ma nezaujímalo, ako to vlastne celé bolo (preto som bol zaskočený koncom, ktorý na mňa hlboko zapôsobil). Tešil som sa na atmosféru temných amerických lesov, ale aj tu som ostal sklamaný, v podstate tu žiadna nie je a vyzeralo to ako lesík za vaším činžiakom. Bavilo ma skákanie medzi troma časovými rovinami (a vlastne je ich tam ešte viac, ako pozornému oku neujde). Najlepšími scénami sú paradoxne manželské etudy, kedy sa príšerne zraňujú ľudia, ktorí o sebe vedia všetko a práve preto poznajú najcitlivejšie miesta toho druhého. Napriek sklamaniu je tretia sezóna dobrou príšerného zločinu, ktorý rozložil rodinu... ktorá bola pekne rozložená už dlho predtým a on to vlastne len dorazil do konca. ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pizzolato mal skvelý nápad, ako dať fanúšikom prvej sezóny to čo chcely už v druhej (ktorá je práve tým, že je úplne odlišná od prvej sezóny neoceneným klenotom). Nápad bol no. Ale výsledok je technicky vypiplné drama o mentálnom stave starého detektíva, ktorý svoju karieru vymenil za svoju česť. 3. sezóna má svoje kvality a určité časti ma vážne bavili ale to čo mi vadilo bolo, že Pizzolato tlačí prípad do úzadia a viac sa venujeme osobnému životu hlavnej postavy. Čo nie je zlé, ale tu mi to už tzačalo prekážať. Konečný skoro-happy-end mi ale prišiel fajn. Celkovo dávam palec hore, ale bol tu veľký potenciál, ktorý sa v zamotanom klbku troch časových línií stratil. Mahershala Ali je tu výborný a spolu s Dorffom vytvárajú skvelé duo, ktorý svoje parťáctvo prežívajú perfektne. Bez titulného dua by bola 3. sezóna polovičná. 7/10 ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po druhé, rozporuplné, roztěkané a dost podivné sérii, výborné probuzení a návrat k dalšímu z vrcholů žánrové tvorby. Pizzolatta se scénáristicky probírá třemi etapami lidského života a perfektně zvládá jízdu dvou starých detektivů, co se vypořádávají s desítky let starým případem, kolem kterého kolovalo hodně různorodých teorií. U šestého nebo sedmého dílu, jsem čekal na konspirační napojení na kauzu Pizzagate. Pátou přihazuju za to, že se vrátil s nijak nepřehnanou zápletkou, která v závěru svou promyšleností a uceleností potěší. Za mě spokojenost, a za tohle detektivní cvičení jsem jen rád. Méně je mnohdy více, pane Pizzolatto, a vy jste si to očividně po druhé sérii uvědomil. Tleskám za herecký koncert Aliho a Dorffa. Pomrknutí na své úspěšnější detektivy z první série bylo taky velice příjemné. P.S. Linka detektiva Hayese s jeho manželkou byla perfektně zvládlá, logicky i emočně. P.P.S. Různorodost True Detective je úžasná v široké škále pojmutí temnoty v příběhu. Oproti první sérii, která je klenotem na poli thrilleru, si třetí série pohrává s temnotou lidské duše jedince a jeho vlastní sebedestrukce. Není tak očividná, jako linka mizení dětí a jejich rituálního vraždění z první série, ale je podobně nebezpečná. 90% ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trojka tedy dost kopíruje jedničku - Nic Pizzolatto evidentně vyslyšel ufňukané hlasy, že dvojka byla úplně z jiného těsta, tak sáhl k osvědčenému receptu a namíchal to dost podobně. Akorát, že se mu povedl jen o hodně slabší vývar. Tím ovšem nechci vůbec říct, že by trojka nebyla zajímavá, kvalitní a koukatelná. Jako detektivka mě to sice moc nebavilo, dost se to táhlo, ale ty etudy o manželství byly drsné až až. Mimochodem - o Mahershalovi Alim jsem v životě neslyšela - a teď již podruhé (viz Zelená kniha) v jednom jediném týdnu takový zásek. Zdravím temného Aliho! ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Napůl dusná, fantasticky nasnímaná kriminálka se skvělým Alim, napůl vyhoněná zhovadilost bez špetky pokory. Třetí řada Temnýho případu je prostě osmidílnej paradox. Rád bych to totiž z řady důvodů sežral Pizzolattovi i s navijákama. S každým subjektivně nekonečným rozhovorem hlavního hrdiny s manželkou mi ale v hlavě padaly hvězdy. Z původních pěti na slabý tři. Něco si přejte. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Začátek třetí série připomíná případ tzv. Trojky ze Západního Memphisu (West Memphis Three). Podobnost je v počtu podezřelých, jejich věku, náklonnosti k tvrdé muzice, dětech jako obětech zločinu i místu (Arkansas). Další průběh seriálu se od tohoto případu liší. (.se)
  • Hodiny ve výslechové místnosti měly fungovat, ale v průběhu výslechu je skriptka pro jistotu zastavila na 8:40. Tento čas ukazují minimálně 2 minuty. (klukluka)

Reklama

Reklama