Reklama

Reklama

Temný případ - Série 3

(série)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2019, 8 h 11 min (Minutáž: 55–76 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Hrají:

Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Scoot McNairy, Ray Fisher, Sarah Gadon, Michael Greyeyes, Mamie Gummer, Emily Nelson, Jon Tenney, Rhys Wakefield (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Oceňovaný seriál Temný případ se vrací na HBO se třetí řadou, která se točí kolem nové kauzy a pyšní se impozantním hereckým obsazením. Mahershala Ali ztvárňuje postavu vysloužilého detektiva Waynea Hayse, který je už pětatřicet let sžírán případem zmizení dvanáctiletého chlapce a jeho desetileté sestry, k němuž došlo v arkansaském městečku West Finger. Zatímco stárnoucí Hays, jemuž začíná selhávat paměť, prochází podrobnosti svého vyšetřování s producentem dokumentu o tomto skutečném zločinu, je nám umožněno nahlédnout nejen pod pokličku případu, ale i Haysovy minulosti. Sledujeme události v roce 1980, kdy došlo k vraždě, a v roce 1990, kdy šokující objev znovu vyvolal o tento děsivý případ zájem. Skrze vzpomínky poznáváme klíčové postavy jako jsou Roland West (Stephen Dorff), Wayneův partner v době vraždy, učitelka a spisovatelka Amelia Reardonová (Carmen Ejogová), stejně jako okresní úředníci, agenti FBI, členové rodiny a podezřelí. Každá z osmi epizod poodkrývá další kousek skládačky toho, co se oné osudné noci v roce 1980 stalo, a zároveň odhaluje, jak tato událost ovlivnila tolika lidem život. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (221)

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,I thought it took God seven days to make the world." ,,He rests on the seventh. I always thought he should have put the extra day in, instead of half-assing it.” Po čtyřech dlouhých letech se vrací jeden z nejtemnějších kriminálních serošů, který mi svou neuvěřitelně nadupanou první sérií vyloženě blew my mind. Druhá série zariskovala a místo vyšetřování vraždy se zaměřila na korupci a finanční podvody, což obecně divákům moc nevonělo. Pizzolatto se pro svou třetí řádu vrátil do starých známých vod, kde dvojce sympatických detektivů vyšetřuje zapeklitý případ únosu a vraždy, přičemž ty staré známé aspekty, co jsme milovali v sérii první, jsou zas zpět. Je to pomalé, plíživé, z určité části velmi depresivní a se setsakramentsky vynikající atmosférou. Hraje v tom roli zejména opět velice precizní práce s kamerou, dekadentní a znepokojivá hudba, plus suprové herecké výkony od obou hlavních představitelů. Ovšem i když se mi převážná část celé série líbila, bohužel jsem byl vcelku zklamán se samotným závěrem. Působí uspěchaně a nekonzistentně, jako kdyby vám ho seriál prostě vrazil před nos místo toho, aby vám ho naservíroval postupně a systematicky. Plus některé sekce utahané, marný platný. Ale sakra... ta atmosféra! Dialogy, napětí, herecké výkony, bizarnost... Pizzolatto to prostě umí. Návrat k duchu první série se evidentně vyplatil. A i když je ona první série stále naprostý top, třetí je velice obstojný a silný přídavek, který bude diváka bavit pravděpodobně více než složitá a překomplikovaná série druhá. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi oceňuji, že třetí řada Temňáku se vrátila, alespoň co do atmosféry spíše k první. Tvůrci do hodili opět do tří časových rovin, ale až na jednu vjímku to perfektně drželi v mantinelech. Herecky to bylo dobře odehrané i když na tandem Matt + Woody nebude mít asi nikdo, ale fakte je, že oni hráli filmově mnohem zajímavější postavy. Moc se mě nelíbilo příliš prostoru věnovanému soukromí Wayne hlavně ta milostná line, tu bych zastřelil a nulový prostor pro soukromí Rolanda, nepůsobilo to příliš dobře v kontextu že ve spoelčných scénách byli minimálně rovbnocený partneři. Celou serii prožíváme pohledem deketivů až na jednu scénu (Tom ) , to jsem moc nepochopil proč. Ještě je zajímavý, že v posledním časovým pásmu trpěl hlavní hrdina výpadkama paměti jak krává, ale přitom si pamatoval si z minulosti pamatoval i co a kde chlastal před dvaceti lety. SKončit to o deset minut dřív, tak to označím, že super geniální konec, takhle to šlo moc na gumu. Ovšem tyto výtky neměné nic na faktu, že jsem si temňáče místama vysloveně užíval. Nevím, který ze dvou kameramů se podílel na většině zaběrů, ale klobouček. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bože, to bolo také prázdne! Riedka, triviálna zápletka, ktorá vystačí tak na 2-hodinový film, nabubrelá cez tie časové línie (ktoré sa rozplynú do ničoty, najmä vzťah so ženou a to interview), ale celkovo vlastne nedotiahnutá, nevyhrotená, nenavrstvená. Úplná banalita, ktorá sa tvári ako niečo zásadné. Ali tam celý čas serie náhrobky, ale žeby okrem toho podával nejaký výraznejší výkon, to ani nie. Dorff mohol zostať v zabudnutí, ničím tu neprispieva. Atmosféra tam je, ale postupne sa rozplynie v tej neschopnosti zaujímavejšie rozvinúť zápletku. Slabšie ako druhá sezóna a výrazne pod úrovňou tej prvej. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technická stránka je na plný počet. Střih, hudba, kamera a znělka je na 5 ⭐. Jenže se zde trochu popletl scénář. Celá třetí série je rodinné drama černošského detektiva na ploše 30 let. Samotný případ a vyšetřování zabírá 20%. Pro ty, co chtějí případ, pak stačí díly 1,2,7,8. Zbytek je limonáda, kde se opakují stejná dramata ve stejném pořadí. Hádka s manželkou - udobření. Vzpomínka - zapomenutí. Ostatní postavy jsou jen do počtu. Díky tomu bohužel nefunguje chemie mezi dvojicí detektivů, kde především Stephen Dorf je absolutně promrhán. Celé to působí chladněji než se zdálo. Přitom se to krásně nabízí. Arkansas, 80.leta a případ kolem děti. Jenže vše je strašně moc na sílu. Paradoxně na mě působily opačně. Silné emocionální scény mě donutily k smíchu. Bohužel jak jsou postavy a případ vedlejší, tak je vám jedno, že někdo umře anebo zmizí. Stejně jako hlavní postava si prostě po dvou dílech ani nevzpomenete. To je bohužel to, co nejvíce vytýkám celé třetí sérii. Tři díly by úplně stačily a potenciál by se využil na maximum. Jak kolem případu, tak kolem rodiny detektiva Hayse. Raději se obrátím na první sérii a druhá tak dostává lepší světlo. Na mě to už nefunguje. 3,5 ⭐ ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po druhé, rozporuplné, roztěkané a dost podivné sérii, výborné probuzení a návrat k dalšímu z vrcholů žánrové tvorby. Pizzolatta se scénáristicky probírá třemi etapami lidského života a perfektně zvládá jízdu dvou starých detektivů, co se vypořádávají s desítky let starým případem, kolem kterého kolovalo hodně různorodých teorií. U šestého nebo sedmého dílu, jsem čekal na konspirační napojení na kauzu Pizzagate. Pátou přihazuju za to, že se vrátil s nijak nepřehnanou zápletkou, která v závěru svou promyšleností a uceleností potěší. Za mě spokojenost, a za tohle detektivní cvičení jsem jen rád. Méně je mnohdy více, pane Pizzolatto, a vy jste si to očividně po druhé sérii uvědomil. Tleskám za herecký koncert Aliho a Dorffa. Pomrknutí na své úspěšnější detektivy z první série bylo taky velice příjemné. P.S. Linka detektiva Hayese s jeho manželkou byla perfektně zvládlá, logicky i emočně. P.P.S. Různorodost True Detective je úžasná v široké škále pojmutí temnoty v příběhu. Oproti první sérii, která je klenotem na poli thrilleru, si třetí série pohrává s temnotou lidské duše jedince a jeho vlastní sebedestrukce. Není tak očividná, jako linka mizení dětí a jejich rituálního vraždění z první série, ale je podobně nebezpečná. 90% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Začátek třetí série připomíná případ tzv. Trojky ze Západního Memphisu (West Memphis Three). Podobnost je v počtu podezřelých, jejich věku, náklonnosti k tvrdé muzice, dětech jako obětech zločinu i místu (Arkansas). Další průběh seriálu se od tohoto případu liší. (.se)
  • Hodiny ve výslechové místnosti měly fungovat, ale v průběhu výslechu je skriptka pro jistotu zastavila na 8:40. Tento čas ukazují minimálně 2 minuty. (klukluka)

Reklama

Reklama