Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (268)

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem od Bates Motel čekal seriálový propadák sezóny, nemůžu si ho vynachválit. Levnější televizní produkce se klasického psychopata zhostila na jedničku. Je sice škoda, že si seriál rozjíždí vlastní zápletku v moderní době a tak se dobově vzdaluje originálu a zároveň příběhově American Psycho, ale zdejší skoro Twin Peaksově působící městečko, ve kterém je každý tak trochu psychopat je vykreslené s tak silnou atmosférou, až bych se nedivil, kdyby se právě toto zpracování jednoho dne stalo mým oblíbeným. Jen škoda že zatímco celá tříčlenná rodina Batesových zde exceluje i herecky (nebo minimálně typově), s uvěřitelností castingu většiny ostatních herců mám často poměrně velký problém. Každopádně je to právě Normanův oidipovský komplex a posedlost jeho matky, co se zdá být tím nejlepším na této verzi příběhu. Druhá série je spíše zklamáním. Zachovává si sice klady předchůdce a kvalitou o žádný pokles nejde, jenže s již rozdanými kartami nijak zvlášť nemíchá a za celých deset dílů se toho příliš nezmění. A i přes stále povedenou atmosféru takový seriál potřebuje vývoj postav a děje jako prase drbání. Což je přesně to, co třetí série konečně doručí, a to hnedle v koňské dávce. Některé dějové berličky jsou možná příliš okaté, to se však naštěstí týká jen vedlejších motivů. Ty hlavní, tedy rodinné vztahy Batesovic rodinky a psychický stav jejich budoucí hlavy, nicméně jedou na plné obrátky. Hlavně proto, že je je díky námětu jasné kam děj vede, je nevídaná lahůdka sledovat, jak se postupně hroutí všechno, k čemu se Batesovi přiblíží. A přestože se toto týká prakticky celého děje, nejvíc to platí samozřejmě hlavně pro samotného Normana. Freddie Highmore má díky tomu konečně možnost předvést, co v něm je, a celou sérii si prakticky krade pro sebe. V plné parádě tak zastiňuje i stále výtečnou Veru Farmigu. Nadšení z Bates Motel je zpátky a o jeho nejbližší budoucnost není třeba mít nejmenší obavy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem jen udiveně kroutil očima zejména nad chováním několika postav, ale je to čím dál tím lepší a vypadá to, že i promyšlenější. Tvůrčí experimentování se zasazením do moderní doby - obklopené předměty, ošacením a nábytkem z 60.tých let - pak také nevypadá vůbec špatně. A navíc jsem se po krátké době znovu zamiloval (tentokrát v televizi, ne ve filmu), a to rovnou dvakrát. Nikolka zatím vede. ()

Reklama

peiton 

všechny recenze uživatele

Zoznámte sa!Norma & Norman tvoriaci nerozlučný pár matky a syna,z ktorej jedna a mám pocit,že tou je práve Norma,ktorá potrebuje hlavne v 1.sérii terapiu lekára hádam viac ako sám chudák Norman,avšak v 2.sérii už bol Norman jej vplyvom dostatočne zaočkovaný tak,že nepociťovala potrebu tlačiť na pílu ako v jeho začiatkoch.Ak sa do tohto seriálu náhodou rozhodnete ísť vedzte,že má tendenciu si vás získať a vtiahnuť do deja už po 1 diely.Rýchle plynúci dej nenechávajúc nič na náhodu,vraví sa tomu zápletka.Zvedavosť je sviňa a tá je v seriáli hlavným motorčekom,ktorý vás posúva vpred a budete chcieť jednoducho vedieť čo sa stane z postavami dalej vsadené do malebného prostredia mestečka White Pine Bay,kde sa nikdy nič nedeje..na oko nedeje.Každá pasáž tu má svoje miesto a opodstatnenie,tvorcovia si dali záležať na detailoch a spolu už z kultovým snímkom ,,PSYCHO" tvoria sofistikované prepojenie. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Psycho, honosiaci sa priezvyskom Bates, je značka , ktorá si zasekne do " rámečku" kdekoho ". Tentokrát potešil výborný cast, funkčná atmosféra skvelé spracovanie a hlavne to splnilo svoj účel - potešil Ma..Som u 3ky a sklamanie buď uniklo, alebo nebolo.Usmievavý a niekedy vykrútený Norman je legendou a takúto poctu si iste zaslúži. O původnem "PSYHOvi " sa nemienim baviť s nikým. Nie som fanyna, ani odporca. ale toto je každopádne dobre odvedená robota v ktorej cítiť to podanie adolescentom a to Alfredov odkaz na psychokuráž Neviem , ako sa to robí " s palcem nahorů a dolů - jednohubka , odporúčam/ neodporúčam / jěště 3 projekce / edit next jenom sa neviem porúčať ...Mne to sadlo ,ako...proste silne. Ešte 2 epiizódy a vyskočím na 5 aj keby to malo končiť telenovelou v ktorej bude Norman nenormálna Hnilancinta alebo už neviem ktorá Godzilla. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne zbytečný prequel, který má naštěstí co nabídnout. Zprvu zajímavá kriminální zápletka, záhadné postavy a pocit skrývaných tajemstvích na každém kroku. Tvůrce Ztracených, Carlton Cuse, opět dokazuje, že budování napětí a tajemno má prostě v malíku. Nejvíce se ovšem povedla práce s postavami a důraz na jejich psychiku. Vývoj postav je uvěřitelný a v případě Normana je to jeden z hlavních důvodů, proč dát seriálu šanci. Svůj podíl na tom samozřejmě má také výtečné obsazení. Freddie Highmore se definitivně zbavuje nálepky roztomilého dětského herce a famózní Vera Farmiga si hlasitě říká o řadu prestižních cen. Je tak škoda, že tvůrci se v závěru vykašlou na své hlavní trumfy, Norman se přesune na druhou kolej a hlavní prim tak hraje již poměrně nezajímavá kriminální zápletka jedoucí po očekávaných kolejí, což má bohužel vliv i na budované napětí a budovanou atmosféru. Jedná se tak určitě o výborný seriál, který ovšem v závěru značně promrhal svůj potenciál. 70% ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Autor seriálu Bill Balas, ktorý trpí cystickou fibrózou, bol inšpiráciou pre postavu Emmy Decody (Olivia Cooke), ktorá ňou v seriáli trpí tiež. (milealelia)
  • Scénář k 8. dílu 4. série "Unfaithful" napsal samotný představitel hlavní postavy Freddie Highmore. (Sweepy)
  • Ve druhé sérii sedí Norman (Freddie Highmore) v kavárně „Blenz coffee“. Tento řetězec kaváren se ovšem nachází jen v okolí kanadského Vancouveru, kde se seriál natáčel. Děj seriálu se ovšem odehrává v americkém Oregonu. (Mandy412)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama