Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Madison 

všechny recenze uživatele

Verzií tejto legendárnej tragédie sa nedá spočítať, ale žiadna shakespearovská dvojica okrem Oivie Hussey a Johna McEneryho ma tak nekatapultovala. Pozdáva sa mi aj básnický scenár s divadelnými patetickými hereckými prejavmi, úchvatná balkónová scéna s prílivom nadpozemskej hudby filmový zážitok iba podtrhovala a herci sú podmaniví či svojím zovňajškom alebo vnútrom. Veľmi krásna romantika. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Verzii Romea a Julie je zfilmovanych viac nez dost, avsak ja som videl zatial len dve verzie. Od Baza Luhrmana s DiCapriom z roku 1996 a tuto, o ktorej mnohi tvrdia, ze je zrejme najlepsia. Pokial s DiCapriom sa odohravala v sucasnosti, tato bola zobrazena presne tak, ako som ju uz dlho tuzil vidiet, teda s krasnou vypravou, kostymami, ale aj velmi peknou hudbou. Mozno bola v niektorich scenach minutaz na mna trosku pridlha, pretoze ked uz som presne vedel, ako sa to skonci, tak som chcel trosku plynulejsi dej, ale tak aj tato verzia je velmi krasna. Film ziskal sice dvoch Oscarov za kameru a kostymy, avsak bol nominovany aj za najlepsi film a reziu, pricom v oboch kategoriach mal väcsie stastie rodinny muzikal OLIVER! (1968) od rezisera Carola Reeda. ________ Leonard Whiting - (Romeo) +++ Olivia Hussey - (Julie) +++ John McEnery - (Mercutio) +++ Milo O'Shea - (Friar Laurence) +++ Pat Heywood - (Opatrovatelka) +++ Robert Stephens - (Princ z Verony) +++ Michael York - (Tybalt) +++ Bruce Robinson - (Benvolio) +++ Paul Hardwick - (Lord Capulet) +++ Natasha Parry - (Lady Capulet) +++ ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Kritizovat Shakespeara by bylo stejné, jako hledat chyby na Da Vinciho Moně Lise, proto ponechám stranou předlohu a zaměřím se zde pouze na filmového zpracování. Žádná přehnaná očekávání jsem do snímku nevkládal a udělal jsem dobře. Tato filmová verze Romea a Julie je totiž sterilní a bez invence natočená podívaná, která si neklade nic jiného, než zdlouhavě převyprávět příběh, který dnes už zná snad každý. Filmem jsem se doslova pronudil a byl jsem vděčný za každou zajímavější scénu (ples, souboj). Herci monotóně odříkávají dobové dialogy, na lolitku Julii je sice pěkný pohled, ale to je asi tak všechno. Daleko nejvýraznější jsou tak postavy (i herci) Mercuccia a Tybalta, kteří sice nemají tolik prostoru, ale jejich výstupy jsou světlým místem v jinak skrz na skrz tmavém a předlouhém tunelu (díky Bohu za občasné použití hudby!). Pokud nechcete číst, je to vaše volba, pokud naopak příběh znáte, raději sáhněte po futuristické verzi Baze Luhrmanna - té nápad rozhodně nechybí a o nějakém zfilmovaném divadle tam nemůže být ani řeč. 5/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Skvostný film. Je vlastne dobré, že sa objavuje tak zriedka v programoch televízií. Podčiarkuje to jeho výnimočnosť a z každého zhliadnutia urobí menší sviatok. Pri takýchto dokonalých výtvoroch sa snažím nájsť na nich aspoň maličkú chybičku pre pokoj v duši. Aj som našiel, a to dokonca dve. Prvou je dabing (nemám na mysli jeho kvalitu, ale som zvedavý, ako znie originál) a druhou to, že tento film nemám medzi desiatkou najobľúbenejších. Tú idem hneď odstrániť. A na Vianoce v roku 2013 sa mi splnilo aj druhé prianie, keď RTVS uviedla otitulkovanú verziu. Okrem iného ma presvedčila, že dabing je okrem poskytovania obživy inak nepoužiteľným hercom škodlivá záležitosť. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Mějte mne za ignoranta, ale je mi úplně jedno, jestli se jedná o dva znepřátelené rody ve Veroně či vlkodlaky a upíry. Podobně je mi šumák, jestli je autorem opěvovaný bard z 16. století nebo nějaká rádoby spisovatelka ze století jednadvacátého. Pořád je to patetická romantická sračka, v případě Romea a Julie možná o to horší, že tam všichni běhají v punčocháčích a naši hlavní protagonisté se stihnou poprvé spatřit, zamilovat, vzít a zasebevraždit v rámci asi tří dnů. Dá se snad ocenit výběr ústřední dvojice. Děkuji, jednou bohatě stačilo... 30% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. března 1968 v Londýně (Velká Británie). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama