Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Překvapení! Seriál o kterém jsem vůbec nic neslyšel a dozvěděl jsem se o něm jen díky tomu, že někdo napsal na FB, že to bude startovat. Perfektní atmosféra severských detektivek, která ale naznačuje, že něco nemusí být tak jak na první pohled vypadá a ten žánr možná bude nakonec trochu jiný (nechci spoilovat). Navíc suprový obsazení...a ta příroda! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkal, jestli to bude čistě kriminálka nebo se to zvrhne na nějaký sci-fi motiv. A protože sci-fi znamená věděcká fikce, tak to není od toho zase tak daleko. Navíc to zavání mysterióznem, ba i trochu hororem. Než se to ale posunulo do této polohy, užíval jsem si inteligentní a uvěřitelnou kriminálku v zajímavém prostředí. Všichni můžou být pachatelé, všichni smrdí nějakým motivem. Zajímavé vztahy a celá ta komunita. A vraždy se hromadí. A záhad přibývá... a pak zas ubývá. Líbí se mi, že se děj stáčí i do minulosti a že nejde jen o vraždy, ale i o hotel na ledovci, lední medvědy, bizarní či jinak poblázněné postavy a permafrost. Trochu mi nedošlo, jaktože někteří jen blili, někteří byli líheň, někteří byli imunní a jak se to přenášelo, ale to už je součást seriálu, bez které by to bylo ochuzeno. Taky to, že se u nich objevovaly ty násilné sklony bylo trochu sci-fi (a už jsme u toho), ale vše v mezích tolerance. Herecké obsazení více než povedené - složení Sofie Gråbøl, Richard Dormer, Michael Gambon, Stanley Tucci, Luke Treadaway, Björn Hlynur Haraldsson, Darren Boyd a další je více než povedené (nepsal jsem to už?). Severské a jiné holky (Mia Jexen, Alexandra Moen, Sienna Guillory) velmi sympatické (a povedené). Strašně jsem to hltal. A hltal a hltal, až jsem první sérii dohltal a těším se na druhou. 2: série: Uau, tak to bylo snad ještě lepší, než ta první. Šaman v kukle se svářečskejma brýlema, parádní přerod šerifa Dana Andersona a události z minulosti z Vukobejiny, do toho nadnárodní farmaceutická společnost a jejich pokusy. Plus hromada mysteriózních až hororovejch věcí. Richard Dormer není herec, on je to fakt démon! Pořád stejné nadšení... Ano, přiznejme si to - ta třetí série už byla trochu odfláknutá. Nevím, proč ji zkrátili jen na 4 epizody, ale vypadá to, že to chtěli zakončit a ukončit. Moc mi tam nehrají různé změny: Petra v podivném vztahu s Danem, Michael Lennox coby totální ožralá troska (ale nutno říct, že Dennis Quaid i ve svém věku má tělo víc ve formě než většina normálních lidí) a Dan se úplně utrhl z řetězu - až monstrózně brutálně šíleně. A taky ta zazobaná dámička, co potřebuje dárce, mi tam už moc nesedí. Takže plně chápu, že hodně lidí tato série zklamala. Sesunula se v kvalitě spíš do průměru, ale protože byla tak krátká, hodnocení celého seriálu nechávám na původních pěti, což pramení z prvních dvou sérií. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skončil jsem u 10. dílu, dále na to kašlu. možná by to nemusel být špatný mystery-drámo seriál, ale jsme už u 10. dílu a kromě jakéhosi paktu guvernérky se šerifem, mentálně vyšinutým dědkem a hromadou mrtvol, zapříčiněnou asi nějakým z ledu rozpuštěným virem se nic neděje, nikam to nespěje a trpí to klasickým angloamerickým seriálovým "Budeme to protahovat, jak nejdýl to půjde, než se něco v ději fakt stane.", což mě ale fakt nebaví. Týden čekat na pitoreskní skládačku z puzzlu, který taky může trvat mnoho sezón, na to nemám ani náladu ani čas, který mohu ztrácet i jinde. A ty jejich rodinné problémy ať si strčí... ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Pěkně mrazivé atmosférické thrillerové drámo plné napětí a hororové atmosféry. vše postupně houstne až nakonec pravda vyleze na povrch. Opravdu netradiční kriminálka se skvělými herci a hlavně v nehostinném prostředí. Kurva, kolikrát mi byla zima za ty herce. Jsem rád, že jsem konečně viděl něco originálního s minimem klišé. Můžu jen doporučit. Odted už nemám rád mamuty. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Vysoké ambície, ale až príliš štandardný výsledok, tak by sa dal v krátkosti označiť Fortitude. Vysoký rozpočet je na ňom vidieť, má krásny vizuál a podarila sa aj atmosféra, kde zasnežené prostredie Islandu budí príjemne mrazivé pocity, ale problém je ten, že atmosféra robí v tomto prípade polovicu práce a samotný scenár je zbytočne naťahovaný, s veľkou dávkou príbehovej vaty a tak miestami, aby v divákovi rozvíjal záujem o rozlúsknutie tej mysterióznej (vírus), ako aj kriminálnej zápletky (vraždy) akurát tak mierne nudí a vo výsledku neprináša nič zaujímavé. Postavy sú síce dobre vykreslené a pomalé tempo sa k tomu vyslovene hodí, no celé to nikam nespeje. Je to škoda, pretože toto malo šancu byť skutočnou seriálovou peckou odohrávajúcou sa v pútavom prostredí, no zatiaľ to na ďalší britský klenot nevyzerá. Skôr len na obstojný priemer, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale celý čas je u neho cítiť, že by to šlo lepšie. Otázne je, či sa u toho oplatí stráviť osem hodín života. CELKOVO: Season 1 = 3* (6/10) ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • Oznamovacia tabuľa pri vstupe do mesta Fortitude uvádza počet obyvateľov 713. (vander19)
  • Seriál se natáčel v islandském městečku Reydarfjördur, které má přibližně 1100 obyvatel a nachází se v jednom z fjordů na východním pobřeží Islandu. (raininface)

Reklama

Reklama