Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem vůbec nevěděl, co od toho filmu čekat, a musím říct, že pokud jsem něco čekal, tak to nebylo tohle. Lidské drama, místy celkem komediální, o tom, jak se lesbičky a gayové pokusily pomoct stávkujícím horníkům. Ty postavy jsou prostě výborné a skvěle si to s nimi prožijete. Padají zde filmové homosexuální stereotypy, což je hodně fajn. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

... Our lives shall not be sweated from birth until life closes... Hearts starve as well as bodies; give us bread, but give us roses! No kdo by se k nim v tu chvíli nepřidal? Já teda okamžitě. --- Existujou mraky feel-good filmů. Jistě se najdou i nějaké ty ryze feel-bad výtvory. A pak je tu Pride - oba (sub)žánry elegantně propojené feel-proud můstkem. --- V některých pasážích vysloveně dechberoucí kadence přiléhavě trapných, tabu mydlících situací; výrazný, energií přímo napěchovaný soundtrack; a konečně taky řada vedlejších postav, na kterých vám bez výjimky záleží, a které se vesměs všechny do jednoho dočkají svého velkého, leč třeba v zásadě skromného "okamžiku slávy" (moje soukromá favoritka: Jessica Gunning aka Sian) - zpravidla v duchu jedné z více silných replik snímku: "And there's nothing worse than a lost cause". --- Všechno zkrátka funguje, jak má. A why on earth would we have found that weird? *raises an eyebrow* --- P.S. Ve filmu nevystupujou žádné "lesbičky", ale lesby. Stejně jako v něm nevystupujou žádní "gayíčkové", ale gayové... že ano? :) ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Briti takéto filmy vedia točiť. Skvelé herecké výkony, pekná atmosféra, zaujímavé príbehy. Ešte neuveriteľnejšie na tom prívale pozitívnych emócií je, že inšpiráciou bola skutočnosť :-) U nás na Slovensku by to ani dnes s otvorenými gaymi v ľubovoľnej dedine nedopadlo tak dobre, zmastili by ich prvý večer... ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mi nevadila komediální odlehčená stránka, ale myslím si, že to odlehčili aż moc a vše vypadalo tak neuvěřitelně pohodově, že se to za drama ani nedá považovat. Těžký život homosexuálů i horníků je tu jen naznačen a vesměs to vypadá spíš jako sranda. Každopádně jinak velmi povedené, kdyby se tam autorům podařilo zakombinovat ukázky většího odporu proti nim a to jak těžko to snášejí, jdu na 5*. A také to bylo kvůli velkému počtu postav až moc roztříštěné a všichni jsou nastíněni jen povrchově. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Příjemné retro z 80. let podle skutečné události. Úsměvné i dojemné, kostýmně i hudebně vydařené. Nejdříve happy, ale postupně přituhovalo. Taky jsem se trochu obávala těch rudých praporů a sepnutých pěstí, ale ono to je v tom anglickém podání docela jiné :-) Dobré herecké výkony a lidský příběh určitě na zamyšlení. Tragikomické ladění filmů mám moc ráda, přijde mi většinou dost ze života, takže za mne spokojenost. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama