Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ňuňu, zase jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí vám má být tak nějak pěkně, život není úplně zlej a někteří lidi jsou dobří, tedy až na Železnou lady, která škrtala ve veřejných výdajích jak sirka ze Sušice. Naštěstí tady lesby a gayové nejsou stereotypně prezentováni jako sladké pusinky, co si večer dávaj sprchu flitrů, dokonce i horníci se docela drží a na tancování v rytmu diska se dostane asi jen sedmkrát. Ale jinak dobrý, Bill Nighy je pořád láska mýho srdce a snímek, kde použijou song od The Smith nemůže bejt už z principu úplně špatnej, aspoň ty dvě tři minuty, v nichž to Morrissey roztáčí, budou vždycky nadprůměrný. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Proč by měli gayové jako já podporovat horníky?" "Protože horníci těží uhlí, které produkuje energii, a ta umožňuje gayům, jako jsi ty, tancovat na Bananarama do tří do rána." Lidi jsou opravdu banda hovad. Naštěstí se mezi nimi vyskytuje pár jedinců, dokazujících, že i ta hovada přísluší k lidské rase. A přesně o tomhle ten film je. Hodil mě tak dvacet let zpátky v čase. Cítil jsem mrazení, naskakovala mi husí kůže, ježily se chlupy. Při prvním proslovu v gay baru se mi hrnuly slzy do očí. Herectví v něm zmizelo, zůstali jen lidi. Bavil jsem se, dojímal, brečel, opět se zase cítil jako človek. A to se povede málokterému filmu. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Matthew Warchus je neznamy reziser, ktory natocil akurat tento Prajd - buzny chcu pomoct akymsi ludom, no ti sa zdrahaju - aby neboli obvineni zo sexualnych deviacii- a o tomto sa toci film. Plany film, dejova linia ani nejestvuje, Enspigl pise cosi o tom, ze je to udajne nejlepsi a nejzabavnejsi komedia aku rok 2014 vyplodil - no, asi tazko. Interstellar je podstatne vyssie, je aj vizualne nadherny, tu som bol svedkom pribehu dvoch odlisnych komunit....... a nic mi to nedalo, len vatovo plane plky a kopu nudy : 25 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dvě komunity, které nemají společného nic, kromě toho, že patří k ohroženým. Vyčerpaným stávkujícím horníkům dochází peníze, gaye a lesby v polovině osmdesátých let stále většina společnosti vnímá jako divné a zvrácené tvory, kteří by se neměli ukazovat na světle. Spojenectví proti nepříteli pak obě skupiny logicky sblíží, i když se na sebe zprvu vesničtí horníci a městští gayové a lesby dívají nedůvěřivě. ___ Film je moc hezkou ukázkou vzájemné podpory, která pomohla odstranit předsudky. Až na to, že je celé vyprávění zaměřené právě jen na to, aby v divákovi vzbudilo příjemný pocit, jak se rozdílní lidé nakonec sbratří. Všechno jde jak po másle, náznaky odporu proti homo-hornické koalici jsou nevýrazné, a tak se ze všech stanou za pár chvil /ne/teplí bratří a sestry. _____ Faleš tohoto filmu je sirupózní, tak sladká, až z ní trnou zuby. Postavy nemají vykreslené charaktery, jsou to jen univerzální typy. _____ Zbytečně promrhaný reálný příběh na snímek, jehož ambicí je pohladit diváka po duši a odvyprávět mu pohádku. /17. 2. 15./ ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama