Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Eddard 

všechny recenze uživatele

"Solidarity forever, for the union makes us strong!" Krásná, povznášející a jímavá komedie s temnými podtóny thatcherismu, která neprávem zapadla a patří k tomu nejlepšímu a nejzábavnějšímu co v roce 2014 vzniklo. Dvouhodinová stopáž se kolem mě prořítila ani jsem nemrkl. 90% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem si trochu oddechnout od horrorů...no, tohle byl chvílemi větší nervák, než kdejaký krvák. Pořád jsem čekal, kdy se všechno zvrtne a vypukne nekontrolovatelné násilí. Chvílemi velmi vtipné, pak zase smutné, střídavě jako na horské dráze. Skvělé herecké výkony, odpovídající osmdesátková hudba (Culture Club, Dead or Alive, Smith, Bronski Beat - jejich koncert byl udělaný fikaně, King aj.) a skutečný příběh, o kterém jsem neměl tušení. Ona Síla je ve vzájemné pomoci si bez ohledu na to, kdo je kdo. A mile mne překvapila Imelda Stauntonová ( hnusná Dolores Umbridgeová v H.Potterovi). Po zhlédnutí člověk ještě více chápe, proč bylo úmrtí M.Thatcherové spojeno s písní Ding-Dong! The Witch Is Dead. Fuck you, Maggie, ty odporná čarodějnice! ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"And why should gay people like me support the miners?" "Because miners dig for coal, which produces power, which allows gay people like you to dance to Bananarama till 3 o'clock in the morning!" ________ Aneb skvělá gay pohádka o tom, kterak horníci LGBT komunitě pomohli – a kupodivu inspirovaná dle těžko uvěřitelných skutečných událostí. Jedna z nejmilejších britských dramedií za poslední roky. Vždyť víš, solidarita je krásná věc.... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Může být sociální drama milé? Pride mě přesvědčil, že ano. V době, kdy se výkřiky o LGBT+ ukrývají i na naprosto netušených místech, je obtížné si pustit film s touto tematikou a nebát se, že dostanete stokrát semleté. V jádru podobné francouzské 120 BPM se mi líbilo více z hlediska dynamiky, Pride zase kontruje lehkým tónem, jímž si s láskou utahuje ze všeho a všech. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama