Reklama

Reklama

Další pokračování úspěšné filmové série Underworld, tentokrát s podtitulem Krvavé války, sleduje osudy upíří smrtonošky Selene (Kate Beckinsale), která se brání nemilosrdným útokům jak ze strany lykanů, tak i upířího rodu, který ji zradil. Za pomoci svých jediných spojenců Davida (Theo James) a jeho otce Thomase (Charles Dance) musí zastavit odvěkou válku mezi lykany a upíry i za cenu, že bude nucena za mír položit tu nejvyšší oběť. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (331)

misterz 

všechny recenze uživatele

Táto sága o neohrozenej smrťonožke Selene už nemá čo ďalej ponúknuť. Triky a akcia boli síce štandardne slušne zvládnuté a divácky atraktívne, no po obsahovej stránke to bolo slabučké, ako zomierajúci mravec. Navyše väčšina akcie je ponorená až do moc výraznej tmy. Chcelo to trochu lepšiu prácu so svetlom a dejovú linku tiež niekam posunúť, skrátka vytráca sa tu tá epika, patrná hlavne v prvých dieloch. 50/100 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Underworld jako filmová série pro měla byla zajímavá upíří alternativa. Len Wiseman se kdysi nebál spojit matrixovskou stylizaci s upíry a natáčet po Evropě v historických budovách a kanalizaci, to vše doplněné o Kate Beckinsale (svou budoucí manželku, kdo by jí v té kůži odolal...). Ta u série zůstala, podobně jako Mila Jovovich u Resident Evila. Bohužel Underworld příběhově velice uvadá a vše graduje v Krvavé válce, která nemá divákovi, co říct. Příběh okolo Selene se totiž nemá kam vyvíjet a zápletka se vůči minulým dílým z velké části opakuje. Obrovský problém má film s dramaturgií, s gradací scén, kdy se stane něco zásadního. Příkladem budiž vysvětlení "původu" Thomase. Nejen, že je to hrozně lacině sestříhané až by se člověk smál (jsi syn urozené - není možné - je - tak jo), ale navíc ani divák nevezme tento zvrat nijak důležité. To samé platí na mytologii, která se dostává do popředí v druhé půlce filmu, ale představuje jen úryvek z celku, který si nechávají tvůrci do (zase?) dalšího dílu. Toho se možná v kině nedočkáme a nebude to škoda, Underworld totiž už delší minimálně dva díly nepřináší nic nového a tvůrci ho udržují při životě s nutnou dávkou sebeobětování (věřím, že musejí obden rituálně darovat krev...). PS: z pohledu "čecháčství" je to trochu dražší reklama na krásy Česka, trochu krvavá, ale proč ne ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vyhlazovací válka lykanů proti upírům pokračuje. A aby toho nebylo málo, stále se mordují i upíři sami mezi sebou. Brzy po začátku filmu jsem zanechal nadějí, že tentokrát se vznešení a krásní nosferati snad už pevně sjednotí a definitivně vyhubí tu špinavou páchnoucí lykanskou zvěř. Kdepak, bratrovražedný boj mezi nimi zuří s neztenčenou silou. Opět dojde i na několikanásobnou zradu ve vlastních řadách, jednak kvůli neukojeným ambicím jisté krásné upíří aristokratky, druhak kvůli absurdní mezirasové lásce. Ale není všem nadějím konec - nečekaná pomoc se objeví na dálném severu, kde přežívá zapomenutý rod upířích Árijců, ne nepodobných Vznešeným elfům z Ardy, kteří hovoří vznešenou upírštinou, používají mocná kouzla a znají tajemství života a smrti (a nebožtík Tolkien se teď možná obrací v hrobě). Tak snad jsem toho neprozradil moc. A stručně shrnuto? Tahle řežebná fantasmagorie překonala svou fantasmagoričností má veškerá očekávání, takže samozřejmě velká spokojenost. V druhé půli už jsem se neudržel a co chvíli se v téměř prázdném kinosále tlumeně chechtal jako šílenec, což vyvrcholilo při scéně jistého zmrtvýchvstání a při zručné extrakci jisté páteře. Nejlepší zprávu si nechávám na konec - je zaděláno na další díl! A já doufám, že v něm třeba upíry konečně napadne se trochu krmit a rozmnožovat sáním a kousáním lidí, protože o tom snad ten vampyrismus je, nebo ne? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nezabírat můj zadek, please! To byla jediná podmínka, kterou si Kate Beckinsale dala do smluvní klauzule, než se s menopauzou na dohled znovu nasoukala do těsného latex kostýmu. Úkol pro tvůrce byl prostý - naškrábej (mírně béčkový) scenáristo nějaký (mírně ne-béčkový) příběh, aby upíří fetiš sága zase ožila, nejlepší bude, když tam vrzneš osvědčený konflikt mezi klasickými Upíry a vlkodlaky Lycany, samozřejmě drž se toho, že válka mezi nimi je na spadnutí, nezapomínej na úklady, zrady i návraty již kdysi zemřelých, párkrát nečekaně zamíchej dějem tak, že odstraníš pár významnějších postav. Mezi tím vším mumrajem se bude motat latexová, sexuálně nevyužitá, zradou frustrovaná i mateřskými pudy strádající Selena. Vy kostyméři, přes víkend sjeďte veškeré dostupné femdom porno, aby se čtyři ženské hrdinky -Selena, Semira, Alexia a Lena- mohly patřičně po scéně promenádovat až s nadřazeným stylem nad mužskými protějšky. Ty český osvětlovači sviť, ať šije nit, ne, skoro nesviť, ať se to celé utopí ve tmě. A paní režisérko, vy režírujte tak, ať není znát vaše předchozí práce na seriálech. Zadání bylo jasné a vyšel z toho lehce atypický výtvor, v němž se toho děje poměrně dost, a to tenhle kousek trvá jen cca 80 minut. Kate zaznamenala pomerančový výsev na zadnici, jisté to úplně není, ovšem jak jinak si vysvětlit skutečnost, že detail její zadnice tentokrát zcela chybí. Další zvláštností je, že výrazný femine prvek prostoupil až na režisérskou sesli, do níž poprvé usedla žena. Anna Foerster je náhodou dobrá režisérka, akční sekvence jsou dynamické, nechybí jim (vizuální) nápady, děj je pochopitelný. Na ženskou je to zrežírované fakt super. Kdyby náhodou divák neměl pamatováka na předchozí díly, pro jejich připomenutí je hned v úvodu filmu nenásilná rekapitulace. Tenhle díl nese i výraznou českou stopu, během děje jsem identifikoval Stivínovou s Novákem v nepodstatných štěcích, casting i technické zázemí je ale složeno z četných českých jmen, markantně je to výprava. Co mně nevyhov(n)ovalo byly bitky a souboje, byly líbivě provedené, jenže byly kratšího rázu, hlavně ty finálové souboje se měly udělat podstatně delší. Krátká stopáž určitě není jen tak, jistě se v produkci prostříhávalo, až film občas působí až příliš zjednodušenou formou, nikoliv ale jednoduchým dojmem. Digi gore se snažilo nebýt zbabělec, na komerční film je k vidění porce krvavých záběrů. Máte-li chuť utopit se v ponurém filmu s jasně definovaným příběhem, v němž starší ženské ročníky rády ukazují, že upírky jsou hodné i zlé sexy mrchy, pak je tenhle film jasnou volbou. V zásadě se pořád jedná o příjemně drsnou pohádku. Z toho tedy vycházejme. 9/10 ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Ano, mohli jsme pro vás natočit průměrné pokračování série Underworld a zábavné! Dobrá akce, hektolitry krve a potom nějaký ten easter egg pro fanoušky série. Ale my jsme řekli ne. Na režisérskou stoličku jsme posadili neskutečné jelito, které selhává v natáčení nejen akčních scén, ale i nudných dialogů, které vedou odnikud nikam. Lokace se střídají neuvěřitelným způsobem. Jednou jsme na Hlavním nádraží, pak na zámku Hluboká a takhle se to střídá, jakoby obě lokality byly od sebe pár set metrů. Scénář vznikl nejspíš za jeden večer, neboť neobsahuje nic, kvůli čemu bych měl na film vzpomínat. Místo pojmenování Krvavé války by se to mělo jmenovat Krvavé šarvátky, protože i bitka v hospodě ve druhém díle byla natočena epičtěji. Nemusím snad ani připomínat, že původní myšlenka prvních dvou dílů, tedy jakási nejistota, která strana je v právu, už nadobro vymizela. A pokud někde mimo záběr Thanos nelusknul prsty, tak by mě zajímalo, kam se poděli lidé. Vždyť v předchozím díle si žádný mutant ani nemohl uprdnout, aby po něm neskočila likvidační komanda. Tady nic. Herci ve vedlejších rolí vůbec nepatří kromě Charlese Dance na velké plátno. A na závěr to nejsmutnější: Marnost tohoto filmu tentokrát semlela i skvělou herečku Kate Beckinsale, která to ještě v předchozím díle držela nad vodou, ale tady předvádí katastrofální výkon. Může za to i postava Selene, která od druhého dílu neprošla díky skvělé práci scénáristů žádným vývojem, takže je Kate nucena hrát znovu to samé, což vyznívá mimořádně trapně. Jedna hvězdička z lítosti. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Severoamerické tržby filmu dosáhly 30,4 milionu dolarů, celosvětové 81,1 mil. (NIRO)
  • Asi 70 procent filmu vzniklo v pěti ateliérech na Barrandově, zbytek na různých dalších místech v Praze a celé ČR. Např. na Hlavním nádraží, v ulicích Španělská, Vinohradská, na pražské Náplavce, v ulici Ke Hradu (která vede z Nerudovy ulice na Hradčanské náměstí) a také v Českých Budějovicích, v kutnohorském chrámu sv. Barbory či na zámcích Hluboká a Kačina. (hippyman)
  • Herec Bradley James (Varga) prý přijal roli hlavně proto, že se dozvěděl, že se ve filmu má objevit také Tobias Menzies (Marius), jehož vždy velmi obdivoval. (Lynette)

Související novinky

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama