Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 6

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 6

Recenze (326)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Občas neříkáme celou pravdu, ale to nám nedává právo lhát." Jsem rád, že o mně tajné služby sbírají data. Jen mě mrzí, že o mě nemají opravdový zájem. Zatím je totiž jenom sbírají, ale netřídí a nepoužívají je proti mě. Snad jim jednou budu stát za to, aby se do mě pustily a vydíraly mě tím, že čtu Parlamentní listy, jednou za čas se mi záhadně něco stáhne z Uloz.to a občas omylem kliknu na Pornhub.com. To bych jim pak musel vyzradit ... úplně přesně nevím co. To je jedno. Snowden mě zkrátka naučil schovávat telefon do mikrovlnky, zakrývat si webkameru a točit s Rubikovou kostkou jednou rukou. To bylo nejvtipnější, protože on ji jen otáčel a neskládal. Přesto jsem rád, že se našla černá ovce, která ukázala světu, jak "chrání" tajné služby občany před teroristy. Za to patří Snowdenovi a Stoneovi dík. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavá problematika, kterou mi představil již před pár lety bezchybný dokument Citizenfour. Filmový Snowden vlastně mnohé věci rekapituluje a zprostředkovává filmovou formou a dokonce i jistým věcem přiřazuje kontext. Joseph Gordon-Levitt je jako Snowden skvělý, Oliver Stone to má režijně zmáknuté, ale trochu bych od filmu čekal větší procedurálku a menší manipulaci s city diváka. Že je Edward Snowden borec, už jen pro své odhodlání a loajalitu, to všichni dávno víme. Čtyři hvězdy, ale jen proto, že Citizenfour je lepší a to především co se výpovědní hodnoty týče. Ovšem nudou tohle může nazvat skutečně jen ignorant. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone patří mezi ty zkušenější režiséry jeho U-Turn a Savages mám hodně rád, ale po 4 leté pauze přichází opět s průměrným filmem. Zpočátku jsem byl víceméně hodně spokojen, Levitta mám rád, ale zde mě po hodině filmu přestal bavit. Jakmile se ve filmu začla řešit politika šlo to do hajzlu, alespoň pro mě, jednak mě nezajímá a ta Americká už vůbec. Dokoukáno s mírným utrpením, každopádně Snowden je zajímavá osobnost.50% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že natočit tohle Stone před dvaceti lety, asi by byl film údernější, radikálnější a kontroverzní, ale ono to ve výsledku zase tolik nevadí. Stone vypráví relativně umírněně atraktivní příběh o “ajťákovi“, který měl morálku a vynesl na veřejnost pravdu, za což zaplatil nuceným azylem v Moskvě a statusem uprchlíka. Tempo je poměrně svižné a rámcové vyprávění, jehož jádrem je natáčení oscarového dokumentu, je oživující, potěší i hodně solidní vizuální stránka. Samotné téma pak je natolik silné, že docela strhne a Stone se tentokrát nestaví úplně na jednu stranu, ale pokouší se o relativně objektivní vyprávění, i když se dá mezi řádky vyčíst, že praktiky administrativy USA se mu nelíbí. a se snaží ukázat i jako milujícího člověka, který by rád měl klidné soukromí, což ale nejde, když ví, co se děje, zbytečně ho ale neadoruje. Gordon-Levitt v hlavní roli je vynikající, i když nijak nevyčnívá a snaží být spíš umírněný, za zmínku pak stojí i velmi dobrá Woodley. Ostatní známá jména jako Zachary Quinto, Melissa Leo, Tom WIlkinson, Nicolas Cage nebo Timothy Olyphant nemají moc prostoru a šancí cokoli zapamatovatelnějšího předvést, na druhou stranu jsou jistotou, na níž je spoleh. Měl-li bych filmu něco vytknout, pak by to asi byla přehnaná délka, občasná repetetivnost některých scén a dialogů a absence opravdu silného momentu. Celkově vzato se ovšem musí uznat, že Stone si ostudu neudělal, a i když už není tak progresivní a rozzlobený jako ve svých vrcholných letech, pořád dokáže zaujmout a nepříjemně poškádlit. 70 % ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zákon na ochranu osobních dat je nebetyčná blamáž, to víme všichni. Na jedné straně, cokoli se děje na internetu je možno archivovat pro pozdější použití, na druhé straně to sotva někoho bude zajímat. A to nás možná mrzí ze všeho nejvíc; chtěli bychom vidět a být viděni (voir et avoir vu, jako Francouzi v zahradních kavárnách). A tak se vymyslely "sociální sítě", kde se člověk může obnažovat bezmezně. A opět; jedna věc je sbírat data a druhá tato data analyzovat a vyhodnocovat. Výsledek může pak být: tenhle člověk půjde s námi, je zcela závislý na konzumu / tenhle je nebezpečný, utrácí příliš málo... A co Snowden? Jak je na tom on sám? Nechápe, že tohle je další, vyšší stupeň demokracie, tzv. protiteroristická, jak tvrdil Obama. Pozn: Závěrečné titulky jsou na Oskara - tahle kategorie by se měla zavést. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 2017 v San Diegu. (ČSFD)

Reklama

Reklama