Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 7
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (326)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Stone sice točí filmy dlouhé, levičácké a občas ne úplně srozumitelné, ještě nikdy ale nenatočil film vyloženě špatný. Snowden je pak přesně tím klasickým Stonem od začátku až do konce, jediný mínus bych v podstatě zmínil pouze otravnou snahu děsit diváky velkým zlým bubákem v podobě NSA. Já chápu, že to ve filmu o Snowdenovi moc jinak nejde, ta urputná snaha ale sráží nohy jinak docela OK dramatu, kterému zoufale chyběl lepší pohled z opačné strany a taky silnější vyústění. Je to takový jednou a dost. 6/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Velice ožehavé téma, kde si neumím představit nikoho jiného než Olivera Stonea, kdo by se takového materiálu měl chopit. On ty filmy odehrávající se na novinářském pozadí či politickém rozhraní umí podat s citem pro detail a tak, aby se divák zamyslel vůbec nad tím, co se děje na plátně. Samotný film se snaží jevit jako velice promyšlený a chytrý, tudíž zde očekávejte hodně pojmů, u kterých si vylámete zuby nad jejich významem, na druhou stranu se zde věnuje i dost postavě Snowdena, jeho vnitřnímu boji, jeho uvažování o tom, co je vlastně správné a co už ne. Všem těm ajťáckým řečím jsem samozřejmě nerozuměl, ale Oliver Stone film pojal takovým stylem, že mi to ve výsledku vlastně ani tak nevadilo. Párkrát jsem během sledování dostal chuť zničit veškerou svou vlastněnou elektroniku, to nahlédnutí pod pomyslnou pokličku dokáže otevřít oči mnoha divákům včetně mě. I proto musím ocenit reálného Snowdena....taková odvaha se často nevidí. Lewitt se této role nezalekl a předvedl jeden z nejlepších výkonů své dosavadní kariéry, také oceňuji Ifanse coby pohlavára v CIA. Zajímavý počin přibližující život muže, jenž se nebál otevřít nebezpečnou Pandořinu skříňku. Za mě dávám 80 % ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ideolog a klasik, který vždycky rýpal, rýpe dál, jen už mu lehce dochází dech. V posledních letech nás mnohokrát nepotěšil, ale pořád to v něm je. Jeho novinka to jen potvrzuje. Díky několika svižným a napínavým scénám se nám snaží namluvit (docela úspěšně), že jde o solidní thriller. Sledujeme retrospektivu ukotvenou v roce 2014, kdy se v hongkongském hotelovém pokoji setkává hlavní aktér s investigativními novináři. Dostáváme se tak postupně na začátek, kdy měl své sny, drápal se nahoru, věřil milované vlasti, zamiloval se, připravoval se na následky. Pokud přijde další 11. září, bude to jejich chyba. Mezi hlavouny z NSA (Národní bezpečnostní agentura) nebo CIA je i jistý Edík, který, jak všichni dobře víme, po několika letech přihlížení a zhnusení vynesl citlivé dokumenty z amerických tajných služeb a upozornil na masivní sběr citlivých dat. Exemplární trest je dosud ve hvězdách, protože dodnes zůstává v dočasném ruském azylu. Zvraty z logiky věci chybí, s emocemi se mohlo pracovat lépe. Joseph Gordon-Levitt nicméně na výbornou zvládl další zajímavou postavu, moc se mi zamlouvala i Shailene Woodley a hlavně Rhys Ifans. Oliver Stone má jasno, zda je Snowden hrdina nebo nepřítel, vynechává ty svoje patriotické výkřiky, a když leccos vezmeme s nadhledem, ty dvě a čtvrt hodinky si docela užijeme. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strašně otravný oslavný film o chlápkovi, který zradil svojí vlast a přispěl k sračkám, ve kterých se teď svět nachází. Jelikož je mi hlavní postava nesympatická a zastávám názor, že za cenu bezpečí se prostě někdy platí částečnou svobodou, dalo se čekat, že mě jednostranně orientovaný film absolutně otráví. V tomhle filmu by v podstatě mohla být hrdinská i obsluha, nosící do spikleneckého pokoje občerstvení. Když opomeneme osobní postoj, sám film mi přišel celkem nudný a málo dramatický, přestože se mi líbily některé scény, kde se film snaží vysvětlit, co že je to ta svoboda a soukromí. Gordon-Levitt je za hereckého robota jako vždy a navíc mluví ve snaze napodobit Snowdena násilně hlubokým hlasem, což k němu moc nesedne; snad by stačilo tu postavu prostě hrát podle historie, ne být imitátor za každou cenu. Závěr je samozřejmě podbarven heroickou oslavnou hudbou a zbožštěním vlastizrádce, který v podstatě vůbec nepřemýšlel, že zveřejnění citlivých informací bude mít zřejmě ještě jinou dimenzi než boj za svobodu soukromí. Naštěstí Stone nezašel tak daleko, aby zobrazil spokojeného Snowdena žijícího s přítelkyní v báječném Rusku, zemi blahobytu, lidských práv a svobody, ehm ehm ehm. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečně Levitt předvedl Snowdena, i to jak změnil hlas - smekám. Film jde ruku v ruce v odkazu Snowdena, a to nejen dějepisně přesně fakticky, ale hlavně politicky a filosoficky. Morální hodnoty převyšují vše. To je to, co Snowden chtěl, ale mně osobně to film posunulo příliš do politického pozadí celé té sledovací mašinerie a chvílemi nudilo. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo od ledna 2015 v Mnichově, Havaji, USA, Rusku, Hong Kongu, Číně a Japonsku. (Hawaj)

Reklama

Reklama