Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

movieband 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se vrátil po mnoha letech. Pamatuju si, že jako malý jsem se víc bál Filipovského šaška, než samotného Aldobrandiniho a že mě pokaždé fascinovaly úvodní titulky, kde vyskakoval jeden kostlivec za druhým. Pohádka určitě není pro děti, atmosféra, kterou Herz ve filmu nasadil funguje doteď pěkně ponuře a samotný děj taky není nijak pozitivní. Sice to skončí dobře, jak většina pohádek, ale i tak se hlavní hrdina musí dostat přes astrologovu oratoř, kde má stůl pro své oběti, kterým bere srdce a následnou zeď, plnou sklenic s bušícími srdci. Na mě film v závěru nezapůsobil, tak jak jsem si myslel a místy jsem se trochu nudil (a brutálně mě tankovala ta piha a šilhání, které obsahovala postava Aldobrandiniho) tudíž se ani záporák nedal brát moc vážně. Je to na hraně, a to hlavně kvůli atmosféře a dětské nostalgii. 68% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vůbec si nejsem jistá svým hodnocením, ono to je výborné, svým způsobem. Děsivé, tajemné, napínavé. Jenže taky to je dost strašné tou svou depresivní atmosférou, ponurým děsem, vše prostupující temnotou. Kdybych to poprvé viděla ještě o něco mladší, než jsem to viděla, nejspíš bych se začala v noci počůrávat. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Nie, nie, nie. Herza nemam rad, jeho rezisersky styl mi absolutne nesedi a dobru polovicu stopaze som netusil co sa tam vlastne deje. Takze jedna * za skvelu hudbu majstra Hapku a druha * za uvodnych 40 minut + zaverecnych 8 minut. Zvysnych 40 minut bolo pre mna jedno velke wtf. Ak chcete vidiet temnu "rozpravku" od Herza skuste radsej Pannu a netvora. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vcelku svěží a neomšelá mixáž pohádky a hororu, ve které se najde nejden zajímavý a překvapivý moment. Nápaditá a přitom poměrně morbidní show ovšem podle mého dojíždí na dvou věcech: 1)akční a vypjaté scény nemají grády a 2) nicmoc obsazení. Ústřední role potulného studenta připadla poměrně nešťastně Ondřeji Pavelkovi, a ten tak nějak nedokázal ztvárnit autoritami pohrdajícího, veselého čtveráka, který si získá divácké sympatie. Hlavní hrdina je naopak postava mdlá a nevýrazná, ba co víc - skoro až nesympatická a fandit se mu prostě nedá. A to už vůbec nezmiňuju, že pořád o něco zakopával, trhal si šaty o větve, škobrtal na rovný zemi a na co šáhnul, to zvoral... čímž se zhruba v polovině filmu stal jasným kandidátem na "ránu z milosti". Naštěstí našel soupeře sobě rovného - šilhajícího nekromantického pablba Kukuru s mastnou přehazovačkou přilepenou na pleši. Hlavní arcilotr v jeho podání působil sice dost bizarně, ale spíše tedy jako podivný směšný pako, kterýmu dáte facana a veme druhou vo zeď jak hadrovej panák. Tím ovšem neříkám, že by se na film nedalo dívat. Jenom popisuju příčiny, proč se pro mě "Deváté srdce" přes všechny nepopiratelné kvality nestalo kultem. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Proč pořád pohádka? Je to hezký temný film s výbornou vizualní stránkou, za kterou vděčíme hlavně manželum Švankmajerovým. Výborně je hlavně stylizovaná sín času.Trochu to na mě celé zapůsobylo jako by jsem se díval na dva rozdílné filmy. První půlka byla opravdu taková pohádková a veselá, plná barev. Jak přišlo do tuhého a hlavní hrdina Martin byl vyslán odhalit tajemství princezny, celé to sklouzlo do roviny temného, hororového filmu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Pro scénu před Aldobrandiniho zámkem fimaři využili průčelí zámku v Praze - Tróji. (yurasch)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)
  • Filmový debut Ondřeje Pavelky. (M.B)

Reklama

Reklama