Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Normalizační blbost natočená tak, aby se líbila divákovi. Už to herecké složení je normalizačně lživé. Copak vy jste někdy viděli, aby takový holky dělaly ve skladu? A ještě k tomu ve věku od 16, přibližně do 20 let? Ty sedí ve škole a myslí si, že budou managerkami, sekretářkami a když přece na to nemají, tak vezmou práci v nějakém obchodě s oblečením. Ale ve skladu, to opravdu ne. Ale je to tak točené, aby se bylo na co koukat a s tím je spjatý celý tento příběh. Ovšem i ten mi přijde dost ujetý. Copak takový holky pláčou nad tím, že je nikdo nechce nebo že ji opustil chlap kvůli dítěti? Spíš obráceně pláčí nad tím, že nestačí odhánět chlapy. Ale možná před 50 lety to trošku pravda byla. Kromě toho se mi nepozdával i ten sklad. Talíře uložené v rezavých gütterech, které nejsou ani zabalené a ničím označené. Tohle opravdu s praxí nemá vůbec nic společného. Co by na to řekla hygiena a agenda skladu? A stejně i to, že jedna z dívek má v pracovní době mimino na směně? Holky z porcelánu jsou prostě nereálnou normalizační kravinou, na kterou se ovšem dobře dívá. [8705. hodnocení, 178. komentář, 58%] ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Když si tento film člověk pustí doma v televizi nebo přehraje z nějakého přehrávače tak dejme tomu, že to mohu brát jako oddechovou záležitost, nebo při projekci něco doma udělat atd. Ale když si představím, že se na film chodí do kina tak pak to mění situaci. A je jedno jaký rok se píše a jaký režim máme. Snímek je to slabý, jak dějově tak zpracováním. Lépe jsou na tom herecké výkony jako třeba Myslíková nebo Hartl. A aby mě stačilo k dobrému hodnocení, že přede mnou skotačí hezké holky s hezkýma nohama, tak to mě nestačí. ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nikdy neměla ve velké oblibě. Místy až dekadentní chaos, který nabírá trochu reálné/srozumitelné kontury až v poslední třetině filmu. Naprosto ireálný obraz socialistického podniku a jeho zaměstnanců. Spíše podivný pokus o jakýsi "bohémský cirkus", zasazený do reálného socialismu. Nekomediální komedie s několika dobrými hláškami a scénami, např. scéna s příslušníky SNB. Veškrnová ukázala hned napoprvé svůj velký herecký talent, o němž pochybují nebo ho nevidí jen blbci. Zamýšlený efektní závěr celého cirkusu (roztřískání stovek talířů) je tak průhledný/záměrný,  že z něho veškerá efektnost zmizela a naopak se stal posledním hřebíkem do rakve! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Komedie o světě náctiletých a lehce cetiletých dívek v jejich prvním zaměstnání. Ve skladě porcelánu mnoho zábavy není, tak ji dívky hledají ve starém nabroušeném účetním nebo v mladém instalatérovi. Nápadníků, těch v tomto maloměstě není moc a jakmile se nějaký objeví, je na roztrhání. Příjemná komedie. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zastydlá pubertální taškařice, která je hluboce přesvědčena, že má jak hudební talent, tak i komediální vlohy, ale přitom dost dobře neví, co si s nimi - a se sebou počít. Nicméně ... nedělá si z toho těžkou hlavinku - ba právě naopak: Má ji lehounkou jako pírko ... jako pouťový balónek - dokonale prostou jakékoli kloudné myšlenky, která by se dala smyslupně využít. Přesto - nebo spíš právě proto - touží po finále ve velkém stylu, a tak se uchýlí k (ne)řízené destrukci porcelánového nádobí, kterou od ní nejspíš okoukal James Cameron, když režíroval potápějící se "Titanic" (1997). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy holky chytají talíře, hozený talíř zasáhne jednu z nich ve chvíli, kdy je otočená na jinou stranu, omylem do hlavy. (Redyx1)
  • Juraj Herz patřil podle vzpomínek kameramana Barly k nejlépe připraveným režisérům, film byl hotov za neuvěřitelné čtyři týdny. Bylo to v době, kdy se film běžně točil na Barrandově několik měsíců. (sator)
  • Natáčení scén z města probíhalo v Žatci, scény z továrny pak pochází ze závodu v Klášterci nad Ohří. (rakovnik)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama