Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Shromažďuju informace, aby vláda mohla britský lid ochraňovat. A nikoli proto, aby mu mohla lhát, jak se teď děje." Když jsem poprvé uviděl animaci kamionů a vlaků, o nichž Džordž Dabljů Křoví zaníceně plácal, že si v nich Saddám po Iráku přesouvá zbraně hromadnýho ničení, tak jsem se smíchy neudržel. Tehdy jsem nevěřil tomu, že tenhle idiot dokáže rozpoutat nesmyslnou válku, zabije spousty lidí a americký ovce ho znovu poslušně zvolí do úřadu. Leč stalo se. Od tý doby už nepodceňuju míru manipulovatelnosti s veřejným míněním. Ovšem až z tohoto snímku jsem se dozvěděl, že jedna odhodlaná dáma se pokusila v Anglii zabránit vypuknutí války. Byl to sice boj s větrnými mlýny, ale moje uznání rozhodně má. Bylo to hodně zajímavý a ještě dlouho mi z toho bude na zvracení. Ať žije mír! ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je docela zajímavý a dokonce má překvapivý konec. A napadlo vůbec někoho, kdo film viděl, to co mě pak hlodalo v hlavě? Paní Gunová podepíše při nástupu do práce ve smlouvě mlčenlivost do konce života. Vynese utajovanou skutečnost a předá ji tisku, protože nemá ráda války. Ohrozí tím nejen svůj život, ale i existenci svého manžela, kterému právě hrozí deportace. Není žádná špionka a nepracuje pro žádnou jinou zemi. Zde by byl ten úkon asi "v pořádku". Není ani žádná protiválečná aktivistka, kdy by ji omlouvala "její hlava". Prostě jen osobní pocit. V Rusku by ji zastřelili, v Evropě zavřeli, v Británii - no, nebudu prozrazovat konec ... ()

Reklama

Soweek 

všechny recenze uživatele

3,5*. Mix politického dramatu a thrilleru z prostředí investigativní žurnalistky ( ala Spotlight ) rozhodně funguje. Problém je ale samotná tematika, která se snaží působit jako šokující. Konflikt se Sadámem je ještě poměrně čerstvý a všichni si ho dobře pamatujeme, žádná šokující odhalení se tedy nekonají, po celou dobu filmu víte, kam se to ubírá a jak to dopadne a to filmu značně odebírá thrillerovou složku. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se přiznám, že je mi na Velké Británii i jejích obyvatelích, velmi mnoho sympatického. Od Shakespeara a Monty Pythony, přes Mr. Beana a Depeche Mode, po velmi pestrou historii a tradice v duchu monarchie. Netvrdím, že mají mezi politiky méně pokrytců, než Spojené státy, ale zcela jistě se v UK najde mnohem víc lidí, kteří se nebojí na ně ukázat prstem a dokonce o nich i natočit film. Pokud se o politiku nezajímáte a jste ovčani, kteří nekriticky absorbují zprávy z televize, nebo novin, nejspíš po vás tento film "sjede" stejně, jako reportáž o pochodu hnutí Mlha. Zaprvé proto, že zachycuje 17 let staré události, které byly většině lidem v ČR tak trochu jedno (pivo nezdražilo, pracovní doba se nezkrátila a bomby padají daleko...). A za druhé ... muslimy patří všechny vyhubit, takže je fuk, jestli to bylo od amíků šméčko, nebo ne... . Pokud vás ale politicky laděné filmy zajímají a libil se vám třeba Brexit, užijete si i tento kousek. Ono navíc nejde jen o politiku. Dozvíme se, kdo byla K. Gunová, co udělala a jaké to pro ni mělo důsledky. Jenže ono se toho stalo poměrně dost, takže chvilku sledujeme praxi ve zpravodajské službě, nějaké to politikaření, novinářskou práci, pak právníky a soudní proces, trochu ze života Katharine a jejího muže... . Úplně v pohodě by to vystačilo na třídílnou minisérii...která by ovšem měla velmi omezenou cílovku. A to přestože byla Keira Knightley vynikající...velmi úsporným způsobem (na hony vzdáleným obvykle afektovanému přehrávání), ztvárnila zarputilou zaměstnankyni britské zpravodajské služby (a bohužel i svého svědomí) a zdatně jí sekundovali i Ralph Fienne a Matt Smith. A jako perlička i Conleth Hill, u kterého jsem si celý film nemohl vzpomenout, kde jsem ho viděl :-) Tvůrci tvrdí, že příběh se odehrává podle skutečných událostí; samozřejmě je velmi nepravděpodobné, že bychom se dozvěděli úplnou pravdu, ale přesto stojí za to, se na takové filmy dívat. Připomenou nám, jak moc jsme klamáni, jak moc nás mají v hrsti bezskrupulózní jedinci, kteří sledují dočista jiné zájmy, než nám prezentují. Plný počet nedám, protože první třetina filmu není tak úplně zajímavá...na obrátkách začal příběh nabírat až s odhalením Gunové a i tak se nešlo dost do hloubky. Přesto jsem vcelku spokojený. PS: S tím, co udělala Gunová nesouhlasím, za hrdinku ji rozhodně nepovažuji, její čin byl velmi hloupý a vnesl nebezpečný precedens. Lidi jako ona by neměli rozhodovat o tom, co je a co není správné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V diktatuře by ji zabili, v zemích, jako je ta naše, by ji zavřeli, v Británii se však dočkala spravedlnosti. Právě postoj k whistleblowerce je ohromující a je vidět, že my máme do demokracie ještě daleko. Drama o prozrazení jedné lži, kvůli které zemřely statisíce lidí, je jednoduché, přesto zasahující. Minimálně vznáší otázku, jak bychom jednali my a jak je to uspořádán svět, když kvůli mocenským politickým hrám umírají davy nevinných. Svět je uspořádán jako vždy, řekla bych: bohužel. A jedna mladá žena se tomu vymkla v nenápadném dramatu, kdy šlo o vynesení jedné depeše. Snímek se rovněž soustředí na práci novinářů a činnost neziskovek. SHRNUTÍ: Ta holka měla kuráž! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)

Reklama

Reklama