Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (197)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, jenž mě přikoval k obrazovce a kdy jsem se těšil na každý další díl. Chování postav bylo sice někdy hloupé, ale napětí a vtip ve správnou dobu daly tomuto nešvaru zapomenout. Závěr sice tvůrci trochu degradovali zbytečně směšnou akcí, ale celek je podle mého názoru povedený a funkční. Sympatické postavy, krásná krajina, temná minulost. Řadím mezi své oblíbence. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Trosku lepsi serial, dokonce jsem ho dokoukal. Ten zaver, s tou retrospektivou z konce valky, ten masakr na statku, to mi lezi v halve uz roky. Videl jsem samozrejme mnoho naturalistictejsich zpracovani nejakeho nasili, ale tohle me nejak zasahlo... Pouceni je, kdyz na dvur dorazi nakladak ozralech primitivu s puskama, zdrhej... ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadějný úvod, který trochu připomínal Pustinu. Fotka naznačovala, že se postavy ze šumavské vesnice vyrovnávají s dávnou minulostí. Drobné nesmysly - půjčené auto od familiérního starosty, v rádiu na různých místech činu se opakující stejná písnička, policajti jako gaučoví povaleči - se dají přehlídnout. Ovšem rozklíčování pomocí flashbecku bylo ubohé. Škoda. Fungovali herci, kamera, hudba, prostředí, ale scénárista si měl uvědomit, jestli se chce vyrovnávat s divokým odsunem, nebo napsat moderní kriminálku. ČT není schopná odvysílat seriály jako Most, Šťastné údolí nebo V pasti před 22. hodinou, ale ve 20.30 naservíruje několikaninutový flashbeck zachycující poválečná zvěrstva... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrazově a lokačně pěkný, některé postavy fajn (hajný, patoložka...), rvačka v hospodě dobrá, Matouškové nahý zadek bezva. Celkem ovšem jedno velký "rádoby", i když myšleno to bylo parádně. Všechny ty velký (jakože spojitý) motivy permanentně mizí do ztracena, za mohutné podpory různých dějových nehorázností a dialogických laciností. Ale ten závěrečný džouk, že mladej Pudil dokončí rozdělanou práci svého dědečka, se povedl jako už dlouho nic. Taková hezká tečka za odsunem. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě epizody seriálu mě navnadily na pokračování, jenže následovalo velké zklamání. Myslel jsem si, že budu sledovat atmosférickou záležitost s dobře vybudovaným napětím, ale od třetího dílu se atmosféra i napětí postupně vytrácely, na jejich úkor přibývalo chyb v logice, tvůrci se nedokázali vyhnout některým klišé, takže s výsledným produktem jsem příliš spokojen nebyl. Mrzí mě to o to víc, že mě začátek opravdu zaujal. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • SPZ na starostově vozu chybí pomlčka mezi dvojčíslími, této číselné kombinaci navíc odpovídá starší, nereflexní typ SPZ, vydávaný ještě za dob Československa. Filmaři však použili typ novější, ve standardizovaném evropském rozměru, vydávaný až od roku 1994. (MIK0cz)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)
  • Německá vesnice Korkushütten (česky Korkusova Hut'), o které se v seriálu mluví, je skutečně zaniklá obec v oblasti Šumavy. (ArthasKarfa)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama