Reklama

Reklama

Columbo: Výkupné za mrtvého

(TV film)
  • USA Columbo: Ransom for a Dead Man (více)

Obsahy(1)

Vynikající advokátka Leslie Williamsová má již dost svého manžela, jinak velmi respektovaného soudce Paula Williamse. Po pečlivých přípravách muže zavraždí a zbaví se mrtvoly. Sama sobě pošle anonymní vzkaz od „únosců". Před přivolanými agenty FBI pak s pomocí magnetofonového záznamu finguje manželův telefonát. Paulovo tělo je nalezeno krátce poté, co Leslie sama sobě zaplatí výkupné. Vyšetřovatel poručík Columbo si však povšimne zajímavého detailu – žena se po Paulově zmizení vůbec nezajímala o jeho osud... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

O Columbovi obecně platí, že má laťku nastavenou na světovém rekordu. Dají se ale najít filmy, které jsou svojí úrovní tak vysoko, že na ně nestačí stojan. Jedním z nich je právě tohle Výkupné, které bych z fleku zaplatil, jen kdybych ho ještě jednou mohl vidět poprvé. Malou výtku bych měl k chování advokátky Williamsové, její zvolená role koketní rajdy by po úmrtí manžela zarazila i většího bambulu, než jakým je poručík. Rozhodně se ale tímto tvrzením nechci zařadit po bok těch, kteří píšící o slabosti této epizody pálí čtyři hvězdy. Slabost já mám tak leda pro osobu Petera Falka, jehož sledovat, kterak si užívá roli detektiva je doopravdy velikým zážitkem. (Filmfest Hurghada 2012, 5/67) ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ještě jedna věc mi vrtá hlavou…“ Columbo je prostě dokonalý tím, jak pomocí neustálých drobných dotazů na malinkaté detaily dokáže rozložit i chladnokrevného vraha či vražedkyni. Tento díl vynikal právě paní Williamsovou, která působila sexy i nebezpečně zároveň. Část příběhu věnovaná dceře zavražděného mě až tak nebavila, ale celkově vzato se jedná o velmi dobrý díl se zajímavým koncem. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Columbo podruhé a stále ve fázi "hledání se"... Zatímco v pozdějších dílech jej známe jako cílevědomého a koncentrovaného detektiva který jenom vypadá jako zvědavý nekňuba, tady působí jeho honba za detaily téměř jako nějaká slabší forma autismu, neboť spíše než cílevědomé pátrání tu Falk předvádí jakési nekoncentrované tápání. Proměna postavy z Vraždy na předpis je pozoruhodná. O to pozoruhodnější, že obě filmové role si Falk střihl pod taktovkou téhož režiséra. Už tady ovšem najdeme Columbovy populární "vracečky" i když ještě ne tolik a ne tak dotažené. Zápletka je i tady spíše jednodušší, i když s roztomilými detaily a dobře vymyšlená. Poněkud neinvenční je režie, přičemž zvláště podivně působí některé optické hříčky, například zpomalení a rozostření záběru před střihem či zcela samoúčelné prolnutí portrétu vražedkyně se světly automobilu v jednom ze záběrů. Celkově se film zdá slabší a jaksi unylejší než předchozí Columbovský opus. Herecké výkony jsou ovšem slušné... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: sud, ClintEastwood, Colonist ()

kaladze77 

všechny recenze uživatele

V seriáli Columbo je osobitnou zvláštnosťou to ako sa správa jeho charakter a aké má návyky (jeho balónový kabát, auto, nikdy nevidená žena, pes) okrem jednej alebo dvoch častí hneď v úvodných častiach nám ukazuje vraha ako vykonal svoj zločin - výnimkou je asi časť Nie je čas na umieranie (S10E05). Kto by chcel pátrať po tom aby zistil kto je vrahom, musí nájsť iný film či seriál. PODSTATA JE V TOM ŽE UKAZUJE AKO PÁTRA DETEKTÍV, AKO MU CHODÍ ROZUM A AKO OBJASŇUJE VIACERO VRÁŽD. S dnešným pohľadom je to trocha čudné aj absurdné ŽE OKREM ASI TROCH ČASTÍ výnimky sú Ako vytočiť vraždu (S07E04) Columbo ide pod gilotínu (S08E01) Odpočívajte v pokoji, paní Columbová (S09E04) HO ZA 30 ROKOV KAŽDÝ VRAH, KTORÝ TVRDÚ VRAŽDU SPÁCHAL, PO UKÁZANÍ DOKAZOV KĽUDNE HO NASLEDUJE NA POLÍCIU A NECHCÚ HO ZABIŤ. PRIČOM NORMÁLNE SÚ TAM SAMI DVAJA A STARÝ COLUMBO POVIE NASLEDUJTE MA A ONI IDÚ ZA NÍM AKO MALÝ PES. Normálne páchateľ sa prizná väčšinou vtedy keď je na polícií a sú tam viacerí policajti a tam ho vypočuj... Kto by sa nechal zavrieť iba kvôli tomu že ho obviní jeden týpek v balónovom kabáte, ktorý ani zbraň nemá pri sebe??? Trocha iná je realita, ale napriek tomuto je seriál super... ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Je citit, ze zo zaciatku tie casti boli o level inde ako na konci serialu. Velmi funkcna cast z hladiska divaka. Vsetko spolu hra proste. Cast zaujme super hudbou. Vrahyna si bola poriadne sebaista, nerozhodilo ju nic. Ani neustale porucikove: "Mate tuzku?" Porucik v tejto casti vlastne nadalej pokracuje v kreovani svojej povahy do dalsich rokov. Vie byt aj drsny, ked mu niekto keca do prace. Je to take zivelne. Zabite ma za ten vyraz, ale je to tak. Vztah medzi vrahynou a jej nevlastnou dcerou je riadne usmevny. Bavili ma zeny. Usvedcenie bolo tiez dobre. A opat sme boli svedkami krasnej analyzy porucikovej osobnosti. Po titulkoch musim povedat, ze mam velmi dobry pocit z tejto casti. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Film, který Margaret (Patricia Mattick) sleduje v televizi, je Pojistka smrti (1944). (Borin)
  • Pri lete lietadla dole hlavou nie sú Leslie (Lee Grant) ani Columbo (Peter Falk) pripútaní a aj napriek tomu nevypadnú zo sedačiek. (zoot3r)
  • Lee Grantová byla za roli právničky / vražedkyně nominována na cenu EMMY. (Epistemolog)

Reklama

Reklama