Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 1
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (47)

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zasloužených 5 hvězdiček. Pozoruhodný životopis neobyčejného člověka. Seriál se ptá na mnoho otázek a na takřka všechny nalézá odpovědi. A ačkoli se všechny na první pohled týkají geniálního Einsteina, pochopitelně se jedná o témata, se kterými se stýká i obyčejný člověk. Nabízí se jeho vztah s rodinou, v němž je zřetelné napětí mezi jejími členy a Einsteinovou kariérou. Součástí toho je i nadčasová myšlenka, že se člověk mnohdy chová lépe k cizím lidem než ke svému příbuzenstvu. Přitom rodina je pro jedince to nejdůležitější, byť uvědomění tradičně přichází velice pozdě... Z dalších témat můžeme jmenovat tolikrát proklamovaný "boj" vědy a náboženství, ačkoliv tento "střet" představuje těžký nesmysl. To, že člověka zajímá fyzika, nevylučuje to, aby svět poznával i spirituálním pohledem. A tento "dvojí" pohled je patrný i na Einsteinově vnímání světa. Zároveň seriál prezentuje i to, že obě tyto cesty mají své ctnosti a neřesti (v případě vědy její zneužití k vojenským účelům). Je ale následně na člověku, zda si zvolí dobro nebo zlo... Seriál nabízí řadu dalších témat, nicméně bych se chtěl vyjádřit k jiným aspektům. Jsem kupříkladu hrdý, že Genius je i z velké části naším dílem. A to díky českým hercům a obecně českým jménům v závěrečných titulcích. Zároveň díky skvostným lokacím, jako je Loket, Liberec, Praha a Plzeň. To skutečně mile potěší. Radost přináší i hudba, za jejímiž tóny stojí Lorne Balfe, žák Hanse Zimmera. Vliv jeho učitele je velice zřetelný, a to je velice dobře... Na závěr je třeba poznamenat (a vyznamenat) herce. Rush je zkrátka také géniem. Nesmírně překvapil i mladý Einstein - Johnny Flynn. Dále zde máme celkem slušnou "sebranku" z historických seriálů a filmů, jejíž složení je také výborné. A jistě - pokud jste akcentoholikové, v tomto seriálu se náramně vyrochníte. Zkrátka vynikající němčino-anglina. :-) Takže abych to shrnul - ze seriálu jsem nadšený a těším se na další sérii o Picassovi. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Složitá osoba génia fyziky výborně zachycena v záživném a řemeslně výborně zpracovaném seriálu, který má akorát místy příliš velké dějové skoky. Škoda, že to celé nehrál Geoffrey Rush, Johnny Flynn je strašně nesympatický a působí jak laciná imitace Christopha Walze.Potěší české exteriéry a Klára Issová. ()

Reklama

Hunt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozn. natáčení probíhalo z velké části v Praze, např. v Obecním domě, na Maltézském náměstí, před Nostickým palácem, v Lázeňské ulici, v Pernerově ulici, v Kubově ulici, na Lyčkově náměstí, Karlově mostu, u Rudolfína na náměstí Jana Palacha, v sále Rudolfína, v Jánské ulici, ve dvoře domu na Malostranském náměstí 1, Senovážné náměstí, u Jindřižské věže, v ulici U Kasáren, na náměstíčku před klášterem kapucínů (U sv. Lorety), v areálu Porodnice Apolinař, ... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní životopisný seriál v němž byli vynikající jak Geoffrey Rush, tak Johnny Flynn. Točilo se u nás, což našince vždycky potěší a i tradičně vykulená, nemastná- neslaná Issová v roli Marie Curie-Skłodowské příjemně překvapila. Obsáhlé, zajímavé, s vysokou výpovědní hodnotou. Svérázný Albert Einstein byl nesmírně zajímavou osobností, o níž se muselo velmi dobře točit. Tvůrci se toho zhostili na výbornou. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že jsem se o seriálu dozvěděl, byla skvělá volba se na něj podívat. Mě osobně velmi moc dal. Navíc byl skvěle propracován, pomalu do nejmenšího detailu. Kostýmy a masky skvělé, Einstein stárne pomalu a ne skokově. Jeho život, jako látka, byl dobře vytěžen. Herecké výkony taky skvělé. Řada scén se natáčela u nás, to mi taky hodně přidá. Prostě ódy by se nechaly pět donekonečna. Je to jeden z těch seriálů, které musíte prožít a ne jenom vidět. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (14)

  • Škola, o kterou Albert usiluje, je Polytechnika v Zürichu, ale ve skutečnosti je na záběrech Severočeské muzeum v Liberci. [Zdroj: Filmovamista.cz] (Wladi.mir)
  • Ve 42. minutě lze spatřit při pohřbu kapli sv. Maxmiliána ve Svatém Janu pod Skalou. (M.M.Mysak)
  • Člověk může dobře sledovat, kde všude v České republice byl seriál natáčen. Ve scéně, kde se Einsteinova rodina stěhuje z Mnichova je vidět radnice v Liberci, budova Univerzity v Heidelbergu, kde vyučuje profesor Lenard je ve skutečnosti Rudolfinum, lze tu i zahlédnout v pozadí obry Pražského hradu. Jako městečko Arau posloužil Loket. Jako místo berlínského obchodu s tabákem bylo užito pražského Senovážného náměstí. Lze zahlédnout i malostranský chrám sv. Mikuláše ve scéně, kde Einstein opouští rodinu v Miláně. (Cheeter)

Reklama

Reklama