Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozjazd odohrávajúci sa pod vodou je trochu dlhý, ale potom sa už rýchlo strieda rozprávka s hororom. Koniec nie je vôbec rozprávkový, nie je pre deti a aj starších dostane do úzkych. Oceňujem ale husársky kúsoch Kachyňu so sestrami Šafránkovými. –––– Svět, lidé? Nejsou k ničemu. Nedokážou žít ani ve vodě ani bez bez vody. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, tahle pohádka mně opravdu nesedla. Nevím, jestli je to kvůli samotnému Andersenovi, ale občas film přecházel z pohádky do dramatického filmu (o vtipu se tu samozřejmě nedá mluvit). Z herců mě zaujal pouze pan Lukavský, zvlášť postavou prince jsem byl dost znechucen. No a konec by měl u pohádek končit dobře, popř. s morálním ponaučením a tady se hlavní hrdinka rozpustí v moři, což neberu za nejšťastněji zvolené (ale to bude asi tím Andersenem). 3*, víc z toho nevykřesám. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Tomu mořské víly nemusejí rozumět." Podmanivě temná záležitost s hrdinkou, jejíž oči jsou bez ohledu na hrozbu pěnivého konce stejně zvědavé jako němé rybí potvory vykukující z vody.. Vše dotvářejí velmi silné i průměrné chvilky ♫ Liškovy hudby ("Silný motiv, dramatický závěr"), které ovšem nejsou tím hlavním, co škodí temporytmu a tlumí hloubku prožitku. Někdy vám budu o moři vyprávět. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Krásné a důstojné zpracování perfektní předlohy. A že je depresivní? Komu se nelíbí tahle pohádka a v tomhle zpracování, ten by se nejspíš měl vyhnout Andersenovým pohádkám obloukem a hovět si v teplíčku u Pyšné princezny. Dávám za pět. Tuhle pohádku jsem měla svým zvláštním způsobem ráda už jako dítě a dnes ji mám ráda tuplem. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Pohádka o vítězství nesobecké lásky s tísnivou až bolestně existencionální atmosférou. Musím přiznat, že se mi vždycky líbilo její zvláští poetické zpracování, které nechává prostor fantazii a obrovské palbě emocí. Bez jakékoli pompy, hysterie, pitvoření a popisnosti. Jedna z mála, kde všem hercům věřím každé slovo... každé zachvění víčka... I po výtvarné stránce si ji náramně užívám. Klobouk dolů, jak na dnešní dobu jednoduché filmové triky fungují - a stačí (miluju třeba řešení, jak moře vyvrhuje Malou mořskou vílu po zásahu čarodějnice). Některé záběry kamery jsou samy o sobě hotové obrazy! A přitom žádný z nich není samolibý... Nádherná hudba... Výborně vyřešené kostýmy... A uvážlivě používané exteriéry z černomořského pobřeží, které tak akorát evokují sílu, všudypřítomnost a proměnlivost živlů jako je moře (a láska)...Co ještě dodat? Pro mne dokonalá harmonie. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (12)

  • Paruky podmořských bytostí byly vyrobeny z kořenů, větví a různých druhů rostlin. (Janek2002)

Reklama

Reklama