Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace Vieweghovi knihy Výchova dívek v čechách mě nechává na pochybách, jestli jde o brilantní příběh či jestli je to brak. Možná však se mi nabízí toto srovnání právě proto, že jde o čistý průměr a toho se tedy budu držet.Pomalý a dost nudný rozjezd filmu nabírá na konci takové tempo, které se mě opravdu zamlouvalo. Jako nejlepší scénu filmu určitě hodnotím závěrečné vystoupení Geislerové v autobuse coby přelétavá rádoby punkerka , poté ochránkyně světa a další a další zaručeně nejlepší životní postoje! CO je ve filmu zvládnuté na 5 hvězdiček je bezpochyby právě Anna Geislerová, která jako jedna z mála českých hereček by v Hollywoodu zapadla jako nic. ()

Morien

všechny recenze uživatele

Podivná křečovitost, u které jsem místy i měla dojem, že by mě mohla bavit, nicméně čím blíž ke konci, tím častěji mě spíš napadaly myšlenky, jakým nástrojem bych hlavního hrdinu ubila, kdyby se mi dostal pod ruku. Jestli má některý tvůrce potřebu projektovat se do svého díla jako bezcharakterní slaboch, ať tak nadále činí, ale já se bez pardonu vzdálím. Uvzdychaný projev Geislerové se po delší době rovněž omrzí a potom už na filmu nevidím nic, co by mě mělo zajímat. Vilma však byla dobrá. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kolega honajz2 napsal před pár dny k jinému filmu, že existují tři neustále omílané klišé prvky novodobého českého filmu: sex, blití a smrt. V duchu mu s úsměvem dávám za pravdu, onedlouho na to vidím zrovna český film a neplánovaně si potvrzuji, že tomu tak skutečně je... :o) Ale nejen díky těmto prvkům působí zde samotný děj dost předvídatelně, zvláště pak pokud jde o proměnu a osud ústřední dívčí postavy. Na druhé straně přes nepříliš pozitivní dojmy spočátku, kdy mi film ani hlavní postava spisovatele v podání nesympatického Pavelky příliš nesedli, jsem se docela zadíval a dokázala mě zaujmout i výtvarní stylizace ve vybraných scénách. Prolínání vyprávění různými citacemi od slavných osobností či různých knih je zde určitě originálním prvkem, ač využíván v tak obrovské míře, že brzy mě spíše otravoval. Hlavní devizí Výchovy dívek v Čechách pak pro mě byla Aňa Geislerová, která již v pouhých 21 letech prokázala svůj nesporný talent a dodala navíc postavě Beáty opravdu příjemné kouzlo. I díky ní mi snad z tohoto filmu i po čase zbydou nějaké pozitivní dojmy, který bych možná v rámci té české romantické komedie i dokázal vnímat jako mírný nadprůměr? [60%] ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dokonalý přepis knižní předlohy - snad až na 3 detaily, které se liší, se všechno děje úplně stejně, dokonce ve stejné časové posloupnosti, s každým dalším obrazem pouze obracíte další stránku knihy, chybí byť jen náznak invence. Tvůrci jakoby nevěděli, jak využít potenciál filmového média. Nějak takto si představuji rutinní práci, k čemuž přispívá i výkon Ondřeje Pavelky. Knihu nemám ráda (ostatně jako všechny Vieweghovy knihy - především pro jeho ukájení se ve vlastní "chytrosti"), tento snímek však nemám ráda ještě víc :-( ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Anna Geislerová už za svoji hereckou karíéru jasně dokázala, že patří mezi nejlepší české herečky. Ve Výchově dívek v čechách předvedla dobrý výkon a výborně tak doplnila sympatického Pavelku. Film má poměrně dobrý děj, i když se z velké části skládá z milostných pasáží dvou hlavních postav. Možná že kdyby jich tam bylo o trochu méně, filmu by to rozhodně neuškodilo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama